Pšenica 2022-2023

vise nego dobar prosek

kod nas ko dobaci do 35m ove godine vrlo vrlo dobar i srecan(verovatno ga nije zahvatilo nevreme tj kisa)

Bolje atomsku bombu baciti, efikasnije je.
A sada se lepo zahvalite kolegama koji nisu strnjište dirali do novembra. Na tim strnjištima su se razvila žarišta. Drugi problem je optimalna (rana) setva, Radoslav je upozoravao na moguće posledice.
U mom selu su jedni posejali početkom oktobra, prskali su 2-3 puta i imali su solidan (dobar u odnosu što ovde čitam) prinos.
Treći put vam spominjem Ph biljaka ali niko ne reaguje da istraži temu. A ja ne znam da kačim fotografije.
Значи по теби је боље прскати 5,6 пута и здравије него једном у 3,4 године спалити стрњику и решити се жгадије?

Nemam nigde sliku. Dve parcele. Psenica do psenice. Moja strana psenica dibidus spremljeno a tako i nicalo. Komsijska utegnuta pre setve, posejana precizno. Nicanje gotovo savrseno. U januaru mesecu moja poletela a komsijska stala. Niska, jadna, bedna. Moja redovna. Ja dva puta prskao, komsija 3x. Na kraju moja dobra. Danas cemo i videti prinos a komsijska oko 30tak meteri po jutru. Granica se jasno videla gde je koja. Razlika je u tome sto kod mene nije sejana psenica na parceli 9godina a kod komsije je svake trece u plodoredu tako da te price o bubicama pakosnicama sto bolesti donesu u dobru psenicu slabo verujem

@baderljica Jel koristis Surfare ili neki slican preparat prilikom prskanja parcela ?
Isam sejso pšenicu 20-30 godina. Sejaću na jesen pšenicu. Moj princip rada je jedna jultura, jedna sorta. Do sada sam sejao soju u monokulturi, od sada ću da radim plodored.
Za sada mogu da prenesem iskustva uspešnih proizvođaća i sa predavanja na Tari i drugim mestima. Prikujam znanje za jesen.

Ove godine se niko kod mene u okolini ne hvali prinosom, a pogotovo ne kvalitetom.
Hoce i dalje arenda oatati 400 do 500 eura (ne sprdam se).
Neko moje zapazanje na mojim njivama oko virusne patuljavosti.
Vec krajem 3.mjeseca se ona vidjela, biljke su slabije busale (bokorile) u oazama i ostale su rastom nize. Medjutim virus nije djelovao kao lane da su biljke ugibale pred vrsidbu.
Sjetva 25 26. 27.10. Je zarazenija bila nego sjetva 3.11. A pogotovo 10 i 16. 11.
Crnih uspravnih klasova i generelno praznih u sjetvi 24 25.26. 10. Ima i po 40% medjutim blizu 7 tona curi pa i vise. Crnih klasova u sjetvi oko 3.11. I u kasnijoj sjetvi od toga datuma ima jedva 5 do 7 % medjutim od 7. 5 do 8 tona je maksimum dakle nije drasticna razlika bila, s tim da su ovdje crni klasovi i imali neko ok zrno barem dio biljaka.
Prskao nisam, povodio sam se za kasnijom sjetvom. Kolega jedini u selu koji je prskao 27.10.jer je sijao 13. 10. nije imao puno crnih klasova i prinos mu je bio skoro 9 tona. Tako da mozda ima to prskanje smisla, nagodinu opet kasnija sjetva i prskanje u 11. (ali, samo jednom) pa ako nemam zaradu na takav nacin batalit cemo zito.
P. S. Unatoc 7.4 tone prinosa po ha ja sam u minusu oko, 350 eura po ha na arendaskoj zemlji

Poslednja izmena:
@baderljica
Shvati kako god tebi je volja ali stvarno u zadnje vreme toliko pametujes u svemu ko da si pronasao baba vangin pasulj u sta je gledala!
Pa ti ne sejes 30 godina psenicu a nema sta ne znas u srzu o njoj, dok neki koji je seju vise od 50 godina naisli po prvi put ove godine na neke bolesti ili Bog ce znati sta pa zlo ih zadesilo u ti tacno znas uzroke!
Stvarno treba se kontrolisati malo vise!
Sto se mene tice muka me vata od nekih tvojih postova i znam da nisam sam po tom pitanju ali ja gutati svasta ne zelim!

ima da se usrecis do bola

jos tih pametnih sa Tare saveta :)
spomenuo si ovde ako se dobro secam kolegu iz bajmoka floriana deluje mi sa videa sto sam tebe video kao da njega slusam-pameti koliko hoces

drugar ove godine zbog njega(osnova je cena katastrofalna) ali na repici 250e minusa po jutru,verovatno ce tako biti i na psenici
a savetodavac kaze samo prskaj :haha:

Nazad
Vrh