Pšenica 2022-2023

28 po jutru.....minus na ulaganje oko 180evra po jutru na ovu cenu
0Ipq4p8.jpg

Danas sam skidao parcele gde je ova slika nastala. Datumi setve su 30-31 oktobar i prosek na 6 parcela je 4350 kg/KJ, Hl 76-80. Nisam primetio da je negde bila slabija ili bolja. Sve parcele koje sam radio su copy/paste. Primese su mi dosta velike na jednoj turi je bilo cak 4.3% iako u prikolici nema nista osim psenice.
Velike primjese, ovdje recimo ima i preko 20+% i to mjerena psenica od radnika cije firme je i psenica.

Crni klasovi koji uspravno stoje su posledica od jesenas.
Kako objasniti da su od jesensd kaf je pšenica bila 10 cm?Kako je zaraženo ono što se razvilo kasnije.
Da li je neko gledao jel cela biljka(bokor) zaražena ili u jednom bokoru ima i zdravih?
Činjenica kod nas ko je radio jesenas insekticid i proletos 2 zaštite da je dobro prošao.

Ja ne znam kakva je pomoc od prskanja ako cikada ubode psenicu ona je zarazi a mi ne možemo da prskamo svaki dan.Lete cikade su rojevima..jatima..

Sve i da je tako šta se može sa tim?
Treba prskati svaki dan ili šta već?
To je po meni utopijsko raznišljanje i borba protiv vetrenjača.
Oprskaš, sutradan evo nove ture napasti kada ih ima na milijarde.

Nego prava mera bi bila da svako ko ostavi neobradjeno strnjište snosi posledice.
Mnogi ne diraju strnjiku do jeseni, krene samorast koji se razboli i eto izvora za zarazu.

Samo brzo i mnogo, redukovano, da zeznem drugog i buden pametan.
Mož" ga prskati u takvom okruženju svaki dan.

A pitanje je da li su virusi ili bakterije jedini problem ili ovi sve nenormalniji vremenski uslovi proletos.

Па кажу да није свака цикада заразна исто као и комарци и крпељи није сваки заразан. Зато се прска превентивно.

Паор је лепо рекао само, шибица нас тренутно може спасити. Ове године би све стрњике требало попалилити. Сачекати у смирај дана и шибица, трактор са тањирачом и чекати док стрњика не изгори. Ако смо ове године имали експанзију болести шта ли ће тек догодине бити?

Nazad
Vrh