Pšenica 2022-2023

@brankovic Počeli su sa 4,5%. Pa su menjali sito.

Sad gledamo knjige, od 2009 imamo evidenciju proseka pšenice. Setva 2015 je rađena amazonkom tj žetva 16.
b5a7a63adbd3c21dfcb314bc3de45b98.jpg

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
ovo po hektaru ili...?

vise nego dobar prosek

kod nas ko dobaci do 35m ove godine vrlo vrlo dobar i srecan(verovatno ga nije zahvatilo nevreme tj kisa)

Nemam nigde sliku. Dve parcele. Psenica do psenice. Moja strana psenica dibidus spremljeno a tako i nicalo. Komsijska utegnuta pre setve, posejana precizno. Nicanje gotovo savrseno. U januaru mesecu moja poletela a komsijska stala. Niska, jadna, bedna. Moja redovna. Ja dva puta prskao, komsija 3x. Na kraju moja dobra. Danas cemo i videti prinos a komsijska oko 30tak meteri po jutru. Granica se jasno videla gde je koja. Razlika je u tome sto kod mene nije sejana psenica na parceli 9godina a kod komsije je svake trece u plodoredu tako da te price o bubicama pakosnicama sto bolesti donesu u dobru psenicu slabo verujem

Ove godine se niko kod mene u okolini ne hvali prinosom, a pogotovo ne kvalitetom.
Hoce i dalje arenda oatati 400 do 500 eura (ne sprdam se).
Neko moje zapazanje na mojim njivama oko virusne patuljavosti.
Vec krajem 3.mjeseca se ona vidjela, biljke su slabije busale (bokorile) u oazama i ostale su rastom nize. Medjutim virus nije djelovao kao lane da su biljke ugibale pred vrsidbu.
Sjetva 25 26. 27.10. Je zarazenija bila nego sjetva 3.11. A pogotovo 10 i 16. 11.
Crnih uspravnih klasova i generelno praznih u sjetvi 24 25.26. 10. Ima i po 40% medjutim blizu 7 tona curi pa i vise. Crnih klasova u sjetvi oko 3.11. I u kasnijoj sjetvi od toga datuma ima jedva 5 do 7 % medjutim od 7. 5 do 8 tona je maksimum dakle nije drasticna razlika bila, s tim da su ovdje crni klasovi i imali neko ok zrno barem dio biljaka.
Prskao nisam, povodio sam se za kasnijom sjetvom. Kolega jedini u selu koji je prskao 27.10.jer je sijao 13. 10. nije imao puno crnih klasova i prinos mu je bio skoro 9 tona. Tako da mozda ima to prskanje smisla, nagodinu opet kasnija sjetva i prskanje u 11. (ali, samo jednom) pa ako nemam zaradu na takav nacin batalit cemo zito.
P. S. Unatoc 7.4 tone prinosa po ha ja sam u minusu oko, 350 eura po ha na arendaskoj zemlji

Poslednja izmena:
@baderljica
Shvati kako god tebi je volja ali stvarno u zadnje vreme toliko pametujes u svemu ko da si pronasao baba vangin pasulj u sta je gledala!
Pa ti ne sejes 30 godina psenicu a nema sta ne znas u srzu o njoj, dok neki koji je seju vise od 50 godina naisli po prvi put ove godine na neke bolesti ili Bog ce znati sta pa zlo ih zadesilo u ti tacno znas uzroke!
Stvarno treba se kontrolisati malo vise!
Sto se mene tice muka me vata od nekih tvojih postova i znam da nisam sam po tom pitanju ali ja gutati svasta ne zelim!

ima da se usrecis do bola

jos tih pametnih sa Tare saveta :)
spomenuo si ovde ako se dobro secam kolegu iz bajmoka floriana deluje mi sa videa sto sam tebe video kao da njega slusam-pameti koliko hoces

drugar ove godine zbog njega(osnova je cena katastrofalna) ali na repici 250e minusa po jutru,verovatno ce tako biti i na psenici
a savetodavac kaze samo prskaj :haha:

Nazad
Vrh