Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragane, i koji su to preparati?
NIkad nije bio najbolji za fuzarijum. Nego je bio jeftin otkad se pojavila kopija Excorta plus....

Moja kombinacija ove godine je Fluxapyroxad+Piraclostrobin+Protiokonazol

p.s. aktivne materije koje najbolje deluju na fuzarijum su triazoli Protiokonazol, Metkonazol i Tebukonazol. Tiofanat sluzi da malooo pojaca dejstvo ali je na lisne bolesti beskoristan. Vidim da se dosta spominje septorija, kod nas nije do te mere izrazena ( video sam kako kod kolega iz Hrvatske to izgleda, strasno...izgori sve kao da je neko brenerom sprzio). Kod nas su problematicne rdje, pepelnice i fuzarijum kada je godina kao ova. Koga zanima nesto detaljnije, pretrazite internet ako znate engleski. Fuzarijum se na engleskom kaze Fusarium head blight i potrazite naucne radove na temu efikasnosti (ocenjuju DON- nivo mikotoksina).
I koji su to Dragane preparati?

Sofru sejan 25.10. Na tanjirano sojište, predsetvena bačeno 140kg/h Mapa, 150kg/h 3x15, 1 prihrana 10.02. 100kg/kj urea, 2 prihrana krajem marta 100kg/kj An-a, 1 zastita u aprilu Bounty, metmark i laidir, zastita u klasanju Amistar xtra. Setvena norma 150kg/kj
c0c77b0e9c9372f01ecb97b972093752.jpg
a5fa7c30105c4d9a23021d9edd514d35.jpg
d8ba88c5e44e822df118452dc26238f3.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Meni isto ove god visoka zita, Basmati mi je preko stomaka a imam 186, nikada nije bio tolili, cak mu to nije ni karakteristika, ne znam u cemu je fazon....uopste mi se ne svidja takav, sto kaze Nikola, vetar i eto jebade

Aprilska kisa je zakon,ako je bude bude i zita,ove godine su bila malko losija zita sa proleca,pa su ljudi malo povecali N a bude bolje,ali su usledili idealni vremenski uslovi i eto,izgleda cista petica samo povisoko.

Дали другу заштиту радите превентивно или зато што мора неко је тамо рекао да мора,Ко има сталне трагове ок али ко нема а нема ни узане точкове уме то да буде већа штета него корист....

Ume k..c,posle onih kisa svasta moze da ispliva od bolestina,plus duze bude stej-gren,nalije zrno bolje,bolji H a Fuzarijum se ustalio pa je stalno pisutan,nekad vise nekad manje.U prevodu je bolje a ti kako hoces.

Управо ме то занима дали људи знају да одреде кад треба и дали треба прскати.Ја сам убеђен да велика већина не зна....

Наравно да тако и радим.Само питам колега јер виђао сам већу штету у третирању од гума него болести.
Ove godine je veca steta od guma i samog troska fungicida,od dobijenog,nije bilo potrebe za drugi tretman u vecini slucajeva,nije zastita bilja momenat kada treba tretitati biljku,nego i kada nije potrebno,ali je komercijala preovladala,na zalost .

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Kod nas je u prskanju bilo previse leme,a danas smo dobili od 30-45mm kise,mislim da je bolje sto sam uradio drugi tretman

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh