Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koja je ovo buba puna mi je psenica od kako je komsija pokosio detelinu ovo nisam video nikada ovoliko

Cikada 100%
Nemoj na jesen tu ici sa psenicom ili jecmom, dogodine bi bio harakiri.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Jesu leteci, al moraju i jesti
56dc8cc27e4bf99b9b0027f741b95a69.jpg

Ali ono što je na slikama na klasu ni ne liči na ovo sa tvojih slika već više liči na lemu, kao neke pijavice zalepljene su za klas i nemaju krila i uživo sam ih gledao pre par sati nije to to, ili možda i bude to to kad poraste

Ovde je bio kukuruz prosle godine, ni jedna nije imala do juce ili danas sve dok nije pokosena trava.Oprskao sam imalo je na stotine u kabini i pocrkale su neke dok sam prskao.

Ali ono što je na slikama na klasu ni ne liči na ovo sa tvojih slika već više liči na lemu, kao neke pijavice zalepljene su za klas i nemaju krila i uživo sam ih gledao pre par sati nije to to, ili možda i bude to to kad poraste
Zanimljivo da jako puno na ovom forumu ne zna kako izgleda odrasla lema , a takodje ni kako izgleda u stadiju licinke.

Odrasli oblik crvenog žitnog balca je uskog tijela, dužine 4 do 6 mm. Glava i pokrilje je tamno plave boje dok su noge i nadvratni štit narančasto crvene boje.Ličinka je žute boje, duga do 8 mm. Pokrivena je sluzi koja od izmeta pocrni. Odrasli oblici prezime u ostacima strnih žita u tlu, na rubovima parcela obraslim travom, te na drugim skrovitim mjestima.

I prska se kad se pojave larve a ne odrasle jedinke.
Larve može i jaka kiša da spere,ali su za par dana ponovo na listu.
Takođe mislim da su na gornjim slikama cikade.

Ja danas oprskao insekticidom psenicu, stavio sam fastac. A inace ima tih malih kao puzevi golaci ali minijaturni na listovima koliko hoces. I tu gde prodju kao da posisaju sokove iz lista ostaje bela linija. To je valjda larva leme? Hoce li danasnji tretman biti dovoljan ili se mora ponoviti za 7 dana?

Poslednja izmena:
Ja danas oprskao insekticidom psenicu, stavio sam falkon. A inace ima tih malih kao puzevi golaci ali minijaturni na listovima koliko hoces. I tu gde prodju kao da posisaju sokove iz lista ostaje bela linija. To je valjda larva leme? Hoce li danasnji tretman biti dovoljan ili se mora ponoviti za 7 dana?
Ako si falkonom prskao lemu, moraces ponoviti ali sa insekticidom. Da nisi mislio na fastac?

Trebalo bi da bude ok. Obidji za vikend. Ima leme bas dosta i kod nas

Na ovo mislis?
b73fb5c6b6d19548ebab7cfff3a6034d.jpg

Nema lema ni jedna jedina, znam sta je lema, ona je kao larva crna mekana lepljiva na listu odrasla je vec drugacija, crni insekt
.bilo je po neke ali psenica je radjena pre deset dana Afinex,Duofen,Fluoko.Izgleda odlicno, nigde nije pojedena ali ova masovna pojava desila se danas ili juce.Mislim da su cikade bile u travi, tu ima 7-8hektara psenice samo na ovoj mojoj parceli gde je ovaj Basilio koji je kasno cvetao, samo njega su napale, nigde nema ni jedna, do mene isto psenica od komsije, nije prskana nema nista.Najveci napad je upravo do deteline a na dalje je manje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh