Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja sam uzeo Elatus za jednu prskalicu i za jednu Ascra pro i za jednu Delaro,a ostatak Osiris

Koliko dana treba da krene cvjetati jer je vec od subote sav klas izasao a cvjetica nigdje.Jel tko zamijetio razliku u zastiti klasa prskanog npr.Elatus era ,Prosaro ili Osiris?

Jako skupo, em duplo skuplje po litri em ide duplo više od Dueta i Eskrte plus. Duet i Eskorta plus idu 0,5-0,6 l/ha i koštaju 3,3 hilj/litar, a Elatus i Ascra od 6-7 hiljada i ide 0,5-1 L/ha( Elatus) i 1,5L/ha( Ascra).

Jako skupo, em duplo skuplje po litri em ide duplo više od Dueta i Eskrte plus. Duet i Eskorta plus idu 0,5-0,6 l/ha i koštaju 3,3 hilj/litar, a Elatus i Ascra od 6-7 hiljada i ide 0,5-1 L/ha( Elatus) i 1,5L/ha( Ascra).
1.5 litara ascre je preporuka isto kao i litra i pol elatus za zapadne zemlje tipa Njemacka itd gdje je jak pritisak septorie. Kod nas 1 litra sasvim dovoljna. I ne vjerujte pricama da elatus era u 0.8 dozi da radi kao litra ascre takve patke vamo pustaju syngentini predstavnici sto je malo zesca glupost. Uglavnom 1 litra sasvim dovoljno. Razlika litra prosara i litra ascre je vamo nekih 10 12 posto e sad ako idete dueettt itd pri jakom pritisku septiorie mozete se pozdraviti

Avenue,klasao potpuno
61885f7cf4b752c047608bcb3cb00343.jpg
d9cbbabc5ac2b516f40c7d7a998604ae.jpg

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Duet je dosta staro sredstvo,bio je dobar ali ima mnogo boljih i efikasnijih.
Malo sam istraživao fungicide i to u Engleskoj,tamo je hlorotalonil standard i svi novi fungicidi se usporedjuju u odnosu na njega.Ja nisam ni od koga čuo za preporuku da se hlorotalonil radi u zaštiti psenice?!?!
Da mogu da nabavim radio bi zaštitu sa Benomilom starim dobrim fungicidom.Sve se to svodi na izmišljanje tople vode za skupe pare a ono sto je jeftino tipa hlorotalonil pa uskoro i mankozeb to treba zabraniti.Čak englezi preporučuju i folpet kao zamenu za hlorotalonil kao kontaktni fungicid.
Ja u cvetu radim isključivo (vec par godina unazad) sa tiofanat metilom 300-350 gr/Ha aktivne materije i verovatno ću dodati 1/2 doze flutriafola

Poslednja izmena:
Svako neka radi kako misli da je najbolje. Juče pitam zaštitarku iz PSS šta bi trebalo da se koristi za fuzariozu, kaže sasvim dobar i korektan tiofanat metil (Duet i Eskorta plus).

Ja sam godinama koristio i Excortu plus i duet,ali prosle i pretprosle godine je bilo fuzariuma i to dosta,a radio sam neke njive na samom pocetku i na kraju cvetanja. Bile su obilne padavine i duet nije mogao da zastiti klas. Mi prisutan fuzarium nismo imali 10 godina i onda 2 za redom,psenica gusta,kombajn jedva ide a u klasu 10 zrna. Neka koristi ko sta misli da treba,ni je ne menjam samo ono sto mi se dobro pokazalo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh