Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo sam istraživao fungicide i to u Engleskoj,tamo je hlorotalonil standard i svi novi fungicidi se usporedjuju u odnosu na njega.Ja nisam ni od koga čuo za preporuku da se hlorotalonil radi u zaštiti psenice?!?!
Da mogu da nabavim radio bi zaštitu sa Benomilom starim dobrim fungicidom.Sve se to svodi na izmišljanje tople vode za skupe pare a ono sto je jeftino tipa hlorotalonil pa uskoro i mankozeb to treba zabraniti.Čak englezi preporučuju i folpet kao zamenu za hlorotalonil kao kontaktni fungicid.
Ja u cvetu radim isključivo (vec par godina unazad) sa tiofanat metilom 300-350 gr/Ha aktivne materije i verovatno ću dodati 1/2 doze flutriafola
Flutriafol , taj smo ove godine picili prvi sa herbicidom , najjeftiniji , prosle godine tko je koristio njega malo kasnije ,djabe krecio , postoji rezistetnost dosta bolesti na njega , ove godine i tko nije zastitio nije bilo nekih problema.
Ovaj drugi tiofanat metil dobio zabranu prosle godine u EU i ove godine do jeseni ga se mora povuci u svim clanicama.

Malo sam istraživao fungicide i to u Engleskoj,tamo je hlorotalonil standard i svi novi fungicidi se usporedjuju u odnosu na njega.Ja nisam ni od koga čuo za preporuku da se hlorotalonil radi u zaštiti psenice?!?!
Da mogu da nabavim radio bi zaštitu sa Benomilom starim dobrim fungicidom.Sve se to svodi na izmišljanje tople vode za skupe pare a ono sto je jeftino tipa hlorotalonil pa uskoro i mankozeb to treba zabraniti.Čak englezi preporučuju i folpet kao zamenu za hlorotalonil kao kontaktni fungicid.
Ja u cvetu radim isključivo (vec par godina unazad) sa tiofanat metilom 300-350 gr/Ha aktivne materije i verovatno ću dodati 1/2 doze flutriafola
Koriste ga jer imaju rezistentnu septoriu cak i na sdhi a ta aktivna materija sto je u amostru opti nije rezistentnu. Kod nas nema potrebe za njome jer nemamo jos rezistentnu septoriu naravno mora to i kombinacija necega jos ici.

Sinoc oprskan Falado taman poceo da cveta da je bilo lepo vreme danas bi bilo idealno za zastitu u cvetu . Fungicid Duet ultra i insekticid Lambada . Ostalo jos nesto Moisona nije jos poceo da cveta .

Nešto mi iskustvo govori da (zbog opasnosti po životnu sredinu, ptice,pčele...) čim zabrane u EU neku materiju, a bila najčešće dobra, uvedu drugu koja je duplo skuplja. Možda će tako biti i sa tiofanal metilom.

Da li kiša u manjoj ili većoj količini smanjuje dejstvo preparata (fungicida) po danima? Negde sam ovde čitao da svi fungicidi otprilike pokrivaju oko 3 nedelje.

Kad vec spominjete Engleze i njihova ispitivanja,pogledajte koju ocenu dali "tiofanat metilu"na njihovom institutu.
Ima izvesno dejstvo na fusarium (ocena 2). Verovatno u kombinaciji sa epoksinazolom (ocena 3) u preparatu Duett ultra imaju bolje delovanje na fusarium nego pojedinačne komponente zasebno. Zanimljivo je da i tebukonazol ima prilično dobro dejstvo na fusarium.

Videlo se iz prilozenog 2014 kako radi Duett,5+,tako da mante Severa i njihove mudrolije,sve je razlicito od klime do primene.
Ja ostajem veran tim akt.mat. jos me nisu izneverile.A cena ojojoj nikad jeftinija zastita jebackim sredstvom.

Procitao,video,dao se u razmišljanje.....
BASF ima preparat REX Duo (isto sto i Duet ultra) i oni preporučuju njega za treiranje u cvetanju psenice i da tiofanat metil posebno deluje na fusarium spp.
Što kolege kažu....dok radi posao a relativno je jeftin ima rezona koristiti ga..... :ppozdrav:

Iz ovoga proizilazi da su epoksinazol i protiokonazol jako dobri ( ali u kombinaciji sa još jednom akt.mater.), a tiofanat metil ima crticu - za septoriu?! Mada i Duet i Esorta imaju drugu akt.materiju epoksinazol. Jednom rečju, ebe lud zbunjenog.
Mi ovde dođemo zbunjeni. Što bi rekao Rabadžija, dok radi posao - ćutim.

Kod mene su prošle godine dvojica komšija,par stotina metara od moje njive radili sa Ascrom i imali su veći prinos od mene za 600 kg/kj.Oni su radili prvu zaštitu sa Duetom a drugu sa Ascrom,a ja prvu sa Duetom a drugu sa Osirisom.Predusevi su bili isti,njive u sličnoj kondiciji. Nije baš za kontrolu,jer nije rađeno na istoj njivi,al ajd da se proba Ascra,da vidimo krajnji rezultat.

Kod mene su prošle godine dvojica komšija,par stotina metara od moje njive radili sa Ascrom i imali su veći prinos od mene za 600 kg/kj.Oni su radili prvu zaštitu sa Duetom a drugu sa Ascrom,a ja prvu sa Duetom a drugu sa Osirisom.Predusevi su bili isti,njive u sličnoj kondiciji. Nije baš za kontrolu,jer nije rađeno na istoj njivi,al ajd da se proba Ascra,da vidimo krajnji rezultat.
A djubrenje?setva...vreme?kolicina semena?sorta psenice?
Toliko faktora još za upoređivanje....:ppozdrav:

Kod nas su neki ubeđeni da ima neko sredstvo sa kojim poprskaš i žito ti rodi više.Rođak prošle godine došao u vreme tretmana u cvetu i kaže neće da prska, dosta mu je i 30-35 po jutru. 😂

Eee kad bi to tako islo,prinos ti stelujes,od vremena setve,samog semena,vestaka vremena primene itd...Hemija je tu da to odrzava.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh