Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro joj doslo i ovo malo kiše, mnogo fali.....evo nas na pola meseca do sada 10-tak litara a prosek za maj kod nas 90+litara.
Evidentno setva iz ranijih rokova mnogo bolja i kod mene i komšija.......komšija,krajem oktobra setva full mašine,full agrotehnika ali džaba ostala 30+ cm i vec izbacuje klas.
Ne odustajem od rane cak i setve pre rokova s tim da korigujem ponešto u agrotehnici.
Balaton dosad najbolji, najzdraviji
Sobred dobar.
Solehio na peskuši drži se dosta dobro
Zvezdana lepo izgleda,iznenadne je za mene.
NS40S zaobilaznim u buduće
Samo da se nadovežem na jučerašnji post......i ovaj komisija je bacao Ureu u januaru......eto malo informacija za razmišljanje

Kod nas su mozda i bolje sada zita iz kraja Oktobra.
Moja su isto kratka ali zbog prskanja,sad jesu ali dok isklasa bice jos 20cm visine,taman da ne legne a moze da se tera nema mnogo slame.

498c2bc84793cc1beaeffbcc39a00189.jpg
Avenue
d73efe8991ef3542ade4d6b836187e8d.jpg
apilko tek krenuo da izbacuje klas

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Da li raditi uopste drugu zastitu... Ja se dvoumim... Od dosta ljudi cujem da nece... Dosta njih godinama ne rade nikakvu zastitu i imaju prinose kao i ovi sto prskaju... Ja sam radio pre 10 dana prvu zastitu, klas je izasao za par dana ce cvetati...

Ja sam uzeo excortu plus i konsula od nedelje ide prskanje,tako sam jedne godine slusao ma sta prskas u cvet nece nista da mu fali i nadrljao sam posle

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Da li raditi uopste drugu zastitu... Ja se dvoumim... Od dosta ljudi cujem da nece... Dosta njih godinama ne rade nikakvu zastitu i imaju prinose kao i ovi sto prskaju... Ja sam radio pre 10 dana prvu zastitu, klas je izasao za par dana ce cvetati...
Ja spadam u te što vazda pametuju, a pritom nisam nikakav stručnjak za pšenicu, još uvek je olako shvatam, delom jer mi se odavno zgadila a sejem je isključivo samo zbog plodoreda , i kao takav koji je retko prska i vodi računa o njoj smatram da je ovo proleće idealno da se radi druga zaštita, baš zbog smene sunca i kiše u istom danu a da pritom temperature vazduha ostaju pristojne, što implicira idealne uslove za razvoj bolesti..
Uzmi i to sa, rezervom, vodeći se mojom nestručnošću, samo kao jedno mišljenje...

Drugi tretman je trebao biti urađen dosad, i onda treći u cvetu.
Negde nema potrebe za 3 tretmana, nije svuda isto.

Ali ne slazem se sa onim sto kazu neki ljudi "dobra mi je psenica, necu ni da je stitim", mislim da treba uraditi preventivni tretman cak i tamo gde se cini da ne treba bas zbog ovoga sto kolega sremac84 kaze, ovih dana je idealno vreme za razvoj bolesti..

Zbog čega je recimo kasno obaviti zaštitu nakon cvetanja? Ja radim dvije i zbog preventivne zaštite uvijek je zdravo, ali ove godine zbog kiša i ostalog još nisam obavio drugu, na čekanju trenutno.

Ја сам прву заштиту одрадио пре ових киша,а како ми се чини буде ли киша као што најваљују други тешко да ћу радити. А гледам већина пшеница је већ почела да цвета.

[mention]Tonchi [/mention] Psenica je najosetljivija u fazi cvetanja, tada se vrsi oprasivanje, a obicno u tom periodu je prisutno najvise insekata, svaki napad na klas odrazice se negativno na formiranje zrna, i plus sto su ove godine idealni uslovi za fuzarijum...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odradio tri tretmana jedini u mom mestu ovi drugi ni jedan i svima zdrava psenica meni na jednoj parceli nestala jedan deo od suse i glodara, ne mnogo ali opet jedino se kod mene pojave neki glupi problemi.Do pre pet sest godina niko nije radio zastitu jer nikada nije bilo bolesti onda je jedne godine krenula lisna rdja pa posle i ostalo.Vise neznam ni sam sta je pametno.Koliko god se trudio da uradim dobro uvek nesto jebe bez raloga.Danas planiram Basilio da uradi trecu dozu, poceo da klasa pre par dana, Duofen i Fluoko i vantex i vise nema nista.Ovo ostalo odradjeno isto sve pre par dana.

Ja spadam u te što vazda pametuju, a pritom nisam nikakav stručnjak za pšenicu, još uvek je olako shvatam, delom jer mi se odavno zgadila a sejem je isključivo samo zbog plodoreda , i kao takav koji je retko prska i vodi računa o njoj smatram da je ovo proleće idealno da se radi druga zaštita, baš zbog smene sunca i kiše u istom danu a da pritom temperature vazduha ostaju pristojne, što implicira idealne uslove za razvoj bolesti..
Uzmi i to sa, rezervom, vodeći se mojom nestručnošću, samo kao jedno mišljenje...
Isto i ja razmisljam, danas sam opet kroz razgovor sa nekima cuo da kao prvu zastitu nije ni trebalo raditi jer kao nije bilo uslova za razvoj bolesti... Pricam sta pricaju zastitari, a za zastitu klasa dovode u pitanje jer je zdrava psenica pa kao mozda nece trebati osim ako ne bude red kise red toplog... Onda kao raditi, moja ce procvetati i zavrsiti cvetanje dok prodju ove kise....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh