Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa pitam jer se prošle godine pisalo u to vrijeme da šteti bilo kakva zaštita u cvatnji, da je bolje prije ili nakon cvatnje.

Evo slike gde se vidi pravo vreme za tretiranje pšenice protiv fuzarijama:
ransom.stages_of_wheat_at_or_near_flowering

kod mene na sofru, na jednoj njivi klasovi izašli do pola, a dalje ništa za sada..... kada je najbolje ići u zaštitu klasa, kad procvjeta? s čim prskate?

Kako je na ovoj gore slici navedeno za srednji klas da je optimalno vreme za prskanje je ispravno. Samo da se pogodi i vreme da se može ući i prskati. Jer ako je kiša onda može da se malo prosuši. Meni su zaštitari rekli da čim se malo više na uvratinama pokaže da je cvetala da se tada ulazi i prska.

Sinoc sam odradio ove koje klasaju, Exorta, Duofen i Afinex, pre 15 dana radjena takodje zastita i insekticidom i fungicidom i to je to.Kise fali mnogo, zemlja je ispucala psenica se uvija preko dana ali napreduje uvece je bas dobra, dobila je jako crnu boju, falilo je sunca ali sada fali 20-30mm kise i to sto pre.

Ja sam isao ekoboosterom2 kad sam prskao u cvetu zastitu i topio sam Ureu da uporedim na jednoj parceri i zitu nije falilo nistaa ni razlike u prinosu nije bilo

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Sortna osobina, mislim da rekose promoteri da jos neka LG sorta ima slicnu osobinu.
Verovatno LG selekcioner izmislja neku novu teoriju u proizvodnji psenice, da list bude u tackama. Svi drugi selekcioneri budale, pa prave druge sorte bez promena na listu a samo on pametan............Zanimljivo nema sta...........

Verovatno LG selekcioner izmislja neku novu teoriju u proizvodnji psenice, da list bude u tackama. Svi drugi selekcioneri budale, pa prave druge sorte bez promena na listu a samo on pametan............Zanimljivo nema sta...........
Ne razumem svrhu posta a vec par godina se pise ovde o toj Avenue i tim tackicama. A osecam se na neki nacin prozvanim kao da sam ja selekcioner ili predstavnik LGa, a iskreno sam samo hteo da coveku pomognem. Posto zadnjih godina LG psenice stvarno razbijaju sa prinosom a kod jos nekih sorti se desava pojava tih tackica na listovima mozda taj selekcionar ipak ima neku teoriju. Licno me najiskrenije briga sto se pojavljuju tackice dokle god to ne utice na prinos

Ocigledno ne razumes, da razumes primetio bi da ja pisem o LG selekcioneru a ne o tebi. Drugo, neka slobodno i dalje tako radi, da me ubedi u svrhu da se nesto pokvari da bi dalo rekord , u to ne mogu da poverujem.Kod svake sorte ili hibrida najvise cenim jednostavnost i sigurnost, ostalo je sve po strani pa i prinos da li je 100-200 kg gore ili dole.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh