Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da nema i ja nisam video losu psenicu, za sada, ove godine, milina za oci....

RWA Flavor sejan 07.oktobar. Danasnja slika.
Zs3DDnv.jpg
CyYlJYF.jpg

Код мене на једној њиви само уз пут мишева катастрофа са обе стране док у њиви има само две рупе. Иначе ту ми је предусев кукуруз док на другој њиви где је предусев сунцокрет ту их нема.Иначе ја избегавам тровање али обавезно ставим стубове по њиви да кобци,ветрушке и сове имају где да слећу.

Setva 15.11.
ddb27c23ee89f9e1211e72b7fef91b78.jpg

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Sad je pitanje sta je bolje na ovakvu nikakvu zimu.. Da je pao sneg sigurno bi bila bolja setva u roku koja je lepo iznikla i pokrila zemlju, a sad kad temperatura skoro da ne ide u minus (EDIT: i nema snega) pitanje kako ce proci ta ranije posejana psenica, mnoge su vec pohvatale neke bolesti a to ce se videti tek na prolece kad polovina ne nastavi da napreduje nego ostane kolika je sad.

Meni je najveci deo posejan 10-15.11. jer nismo ranije stigli da pripremimo, samo ono za seme je sejano 3.11. i to izgleda pristojno a ovo kasnije verujem da nista bolje nije od ovog kod Mixera. (EDIT: ostalo nisam ni obilazio)

Juče sam trovao miki mause, ima ih na parcelama gde je kukuruz predusev i gde su strništa pored.Rani rokovi setve imaju neku žutu boju sporadično u trakama i na uvratinama.

Izgleda de će se trebati prilagoditi klimatskim promjenama, koje nas polako zahvaćaju. Jeseni su sve dulje, a zime kao da su zamaknute za najmanje 2 tjedna i uz to još nedostaje snijeg. Neki novi optimalni rokovi su također za najmanje 2 tjedna pomaknuti na kasnije. Barem u proteklih nekoliko godina.

Sad je pitanje sta je bolje na ovakvu nikakvu zimu.. Da je pao sneg sigurno bi bila bolja setva u roku koja je lepo iznikla i pokrila zemlju, a sad kad temperatura skoro da ne ide u minus (EDIT: i nema snega) pitanje kako ce proci ta ranije posejana psenica, mnoge su vec pohvatale neke bolesti a to ce se videti tek na prolece kad polovina ne nastavi da napreduje nego ostane kolika je sad.

Meni je najveci deo posejan 10-15.11. jer nismo ranije stigli da pripremimo, samo ono za seme je sejano 3.11. i to izgleda pristojno a ovo kasnije verujem da nista bolje nije od ovog kod Mixera. (EDIT: ostalo nisam ni obilazio)
Ova sa slike mi je iz prvog roka setve. Tu smo počeli prvi dan...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Izgleda de će se trebati prilagoditi klimatskim promjenama, koje nas polako zahvaćaju. Jeseni su sve dulje, a zime kao da su zamaknute za najmanje 2 tjedna i uz to još nedostaje snijeg. Neki novi optimalni rokovi su također za najmanje 2 tjedna pomaknuti na kasnije. Barem u proteklih nekoliko godina.
To htedoh i ja reci, moracemo se prilagoditi. Mozda ne bas za 2 nedelje jer mu to onda dodje da optimalan rok bude do 10.11. sto je solidno kasna setva po meni, ali ono sto ja vidim po sumadiji, podunavlju i juznom banatu ne pise se lepo onim psenicama sejanim od 5. do 15-20. oktobra. Do pre 2 nedelje su izgledale kao iz bajke, to pokrilo zemlju to se zeleni, a sad...

Mada rano je jos da se nesto otpisuje, sve od setve do prve prihrane racunam u zimu tako da nije prosla ni trecina jos, ima vremena da se stvari poprave..

Juče sam trovao miki mause, ima ih na parcelama gde je kukuruz predusev i gde su strništa pored.Rani rokovi setve imaju neku žutu boju sporadično u trakama i na uvratinama.
То жутило се код нас појавило прошле године и те пшенице си прве фасовале и подбацила са приносом. Из дана у дан жутило се проширивали по пшеницама.

Da li je moguće da je to žuta patuljavost?Koliko sam video iz traktora samo je ima na lepim i bujnim pšenicama.Mlade i ne tako bujne pšenice u koje spada i moja nemaju toga nigde a baš sam je prepešačio i uz duž i popreko.

Ja sam danas obilazio pšenicu, malo hranio Miki mause, i vidim samo na krajevima parcele se žuti pšenica, i ne znam o čemu se radi, mislio sam da je do hemije... Setva je bila od 10.10.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh