Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au ljudi nabicete sebi nocne more zbog psenice. Jutarnje niske temperature, narocito prizemne uticu na prebujne psenice iz prvih rokova setve. Da su cikade zutilo bi se odavno videlo nebi se pojavilo sada. Tako da za sve valjalo bi kise i snega.

Sent from my S60 using Tapatalk

Ja na mojoj pšenici nemam ovih vaših problema sa žutilom. Moja je posejana tek 8-9.11. tako da je sad tek izašla iz zemlje jedno 4-5cm. Ide ona polako i sve više pokriva zemlju. Preko puta mene je komšijina pšenica koju je on posejao oko 25.10. i u jednom delu ima lepo tog žutila. Ja sam mislio da, obziom da je tu dolja, da je žuto zbog velike vlage. Ali po ovome što ovde pišete može biti i od nečeg drugog. Na ostalom delu parcele mu je pšenica baš dobra. A i svuda po emisijama o poljoprivredi ovi naši stručnjaci su govorili još u septembru da treba sačekati sa setvom pšenice i pomeriti rokove za oko 2 nedelje ka novembru. Ja sam prošle godine posejao 11 nov pa sam imao rekordan prinos za moj kraj. Za sad se ne brinem za nju, dao sam joj djubre i zatrpao je, a ona sad neka radi šta hoće. Mene može da vidi sa nekim radovima (prihranom) krajem februara.

Peet, čupkao bih ja svaku koja je požutila ali me nešto uhvatilo u leđima pa sam odustao.Moraću potražiti pomoć od dotične👩‍⚕️.

Priprema 1x tanjiraca + setvospremac. Setvena norma 110 kg/KJ Sobred "sa tavana"

datum setve 12.10

MSGSeXU.jpg

datum setve 21.10

mYvXwV2.jpg

Bas se primecuje tih 9 dana razlike u setvi.

Poslednja izmena:
Bogami, ima već velikih žita, moglo bi se krenuti sa prvon prihranom i tretirati fungicidom.::svaka cast::
Kod mene ista njiva, pola na kukuruzu, pola na sojištu, trenutno malo veće i lepše na sojištu. Do kombajna je još daleko.

jel netko može opisati švedsku mušicu na koji način djeluje? znači našao sam 3 biljke koje su odumrle (posivile) korijena kao da nema lako se iščupale i nemaju korijen tj nisu bile spojene s njime) kažem na cijelom obilasku 5 6 njiva uzduž i poprijeko jer smo trovali miševe našao sam 3 do 4 biljke na 1 mjestu i 2 biljke na drugom dalje nigdje. pšenica nije baš izbokorila kako sam se nadao, sjetva 24.10. na mjestima ima 5 listi na mjestima 3 lista i izbija 4. van. valjda će sve biti ok

Centralni deo biljke pozuti i propada. Uvrne se i dobije neku bledo zelenu, a potom zuckastu i na kraju braonkastu boju. Biljka se ne bokori i ima na kraju neke zakrzljale klasice.
Ta svedcka musica je steta 99%.

Centralni deo biljke pozuti i propada. Uvrne se i dobije neku bledo zelenu, a potom zuckastu i na kraju braonkastu boju. Biljka se ne bokori i ima na kraju neke zakrzljale klasice.
Ta svedcka musica je steta 99%.
nisam primijetio da je centralni dio biljke pozutio. Valjda onda nije to... Znaci protiv nje je je lijek sistemi i to je to ujesen naravno

jel netko može opisati švedsku mušicu na koji način djeluje? znači našao sam 3 biljke koje su odumrle (posivile) korijena kao da nema lako se iščupale i nemaju korijen tj nisu bile spojene s njime) kažem na cijelom obilasku 5 6 njiva uzduž i poprijeko jer smo trovali miševe našao sam 3 do 4 biljke na 1 mjestu i 2 biljke na drugom dalje nigdje. pšenica nije baš izbokorila kako sam se nadao, sjetva 24.10. na mjestima ima 5 listi na mjestima 3 lista i izbija 4. van. valjda će sve biti ok

Žitni bauljar pravi problem nije samo kod tebe ima i kod drugih.

Veca verovatnoca da se pojavi zitni bauljar je na parceli gde je zito na zito, zatim se pojavljuje na obodima gde je kod komsije bila psenica, a ta strnjika dugo u jesen ostala neuzorana. Takodje hoce da se pojavi i pored puta. I sve uglavnom na ogumke vece ili manje.

Sta moze drugo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh