Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po travi u mom dvoristu rekao bi da je to samo od vremenskih prilika. I ona je žuta a bas je visoka, nisam je pokosio. Na ulici gde je pokošena krajem oktobra nema zutila.

Trazite vi dlaku u jajetu😂
Uzivajte do 1 Marta, nase je bilo da je posejemo i bitno je ako je nikla dok se vreme ne pogorsava, odnosno dok ne ide temp. u minusu. Za ostalo do proleca ima ko da vodi racuna.
Kod nas garantujem da posle setve ljudi su otisli samo da provere da li je nikla i to bacili pogled sa kraja i nisu ni silazili iz traktora ili auta, dok vecina vas, te trujete miseve te prskate, pa vam onda okrene zeludac to sto je pozutela a ne razmisljate o tome da je logicno da pozuti ta posjana sa pocetka Oktobra jer je vec napredovala a dani i noci su sve hladniji.
I trava pozuti a ne psenica.
Tako da opustite se i uzivajte ako ste vec i svinje klali!🤪

Da se nadovežem na Peet-ov post.Olako shvatamo mnoge stvari i mislimo da su cikade, miševi, žutilo i slične pošasti banalne i bezazlene ali uopšte nije tako i niko to ne može da shvati dok ne nagrabusi sa jednom od pomenutih katastrofa.

I ja baš danas gledam njive pored puta i sve što je rano posejano se žuti, do pre neki dan bilo negde negde na krugove a sad već skoro po cele njive se žute a obzirom da nije bilo neke ladnoće i mrazeva nije to baš bezazleno

Vegetacija je prestala i biljke ulaze u zimski san pa makar se ona zvala i psenica.
Cim nema sunca i temperatura pada nema vise napretka.
Druga polovina Februara, pocetak Marta je vreme kad treba reagovati. Sad uzivajte.

И ми смо тако мислили даје због заостале хемије,мраза,уласка пшенице у фазу мировања и на крају кад је на пролеће кренула вегетација тако је и жутило,многе пшенице су тад завршиле гађање. И чисто сумњам да је пшеница ушла у зимски сан по овим температурама.

Nije usla u zimski san,zato i jeste problem. Preko noci mraz,a preko dana 10+C
Ta velika razlika upravo to i pravi. Ona ispod 7C miruje,a ovo je najgore,preko dana povuce sokove a nocu je omlati mraz i tako danima

Ja sam prosle god tako najebao sa cikadama da je prinos bio upola manji, iz dana u dan paenica zuti zuti i na kraju nema je (tj ostane crna i niska klasic sturav). Tako da ne ponovilo se

Ja uvek mislim na ono najgore a kako i ne bi kada uvek bude nekih problema tokom vegetacije.U žetvi je bilo delova parcela gde u ogumcima nije bilo pšenice, retka i nikakva a sve bilo u redu tokom vegetativnog perioda, nije se videlo iz traktora tokom prihrane i zaštite da joj nešto fali ali eto, dezintegrisala se.

Ja uvek mislim na ono najgore a kako i ne bi kada uvek bude nekih problema tokom vegetacije.U žetvi je bilo delova parcela gde u ogumcima nije bilo pšenice, retka i nikakva a sve bilo u redu tokom vegetativnog perioda, nije se videlo iz traktora tokom prihrane i zaštite da joj nešto fali ali eto, dezintegrisala se.
Bilo je toga prilikom kosenja da je u ogumcima tu i tamo podbacila i da joj je i boja bila tamnija i tu fakticki nije bilo roda.
I kazi mi misljenje sta je to dovelo do toga?
Bolest neka? Ako prilikom zastite, verovatno si pomislio na zastitu kad je bila u klasu, nisi nista primetio, plus zastitio, sta je onda bio uzrok?
Kako objasnjavas istu sliku u soji, bar kod nas, ne na jednoj parceli nego skoro na svim, isto tako u ogumcima soja se crnila i tu skoro da nista nije curilo u bunker.
Mozda vi ove godine niste toga imali jer ste imali vise kisa od nas u Avgustu i samim tim i bolje prinose od nas, ali ja tvrdim da je kod nas doslo do toga samo zato sto kise nije bilo.

Код нас су из ПСС-а дали образложење као недостатак влаге али то нема везе са мозгом. Јер се то појављивало и на њивама од задруге која је до децембра месеца вршила наводњавање и у март месецу наставили. Кренуло је у тракама и полако се проширивали на целе површине.

Bio u nedelju u obilasku pšenice i primetim na par njiva počela je da žuti, pretežno na uvratinama gde je dosta gusta, mada je ima i celom dužinom po nekim njivama, ali pretežno gde je gušća.
Video sam i da je trava po putu pored njiva takođe počela da žuti, a i tu je dosta gusta. Da li to ima neke veze i sličnosti, može biti, a i ne mora.

Prskati Aco obavezno ili cupati svaku pozutelu biljku kako se ne bi to zutilo prenosilo i na ostale slabije razvijene biljke😂
Salu na stranu. Neki tvrde da nije usla psenicna u zimski san, nego sta radi namesta postelju, obukla pidzamu, legla a i oci drzi zatvorene, jos samo da zaspi.
Ne, nego tera sad iz sve snage u razvianju. Ako bi tako bilo onda bi vec bila do kolena, pa valjda vidite da zadnjih 2 nedelje iskljucivo miruje i ta najrazvijenija od hladnog vremena najvise trpi.

Ne bih bas rekao da miruje ali nije ni bitno

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

I ja juce svratio usput do dve njive. Prva slika Apilco druga Pibrac setva 21.10.
Ovde nisam primetio promenu boje, ali sam usput video na nekim njivama i na jos jednoj mojoj njivi ali nisam silazio iz traktor. I trava na putu izmedju tragova je pozutela pa se i ne sekiram mnogo. Desavalo mi se slicno kad je blag decembar a dobra gustina.
U sezoni 2016/2017 sam imao na izgled na nekoliko njiva super psenicu rana setva pocetak oktobra, pred klasanje krenula u delovima da zuti i da se gubi. A bila je tokom ranijeg perioda vegetacije da ne pomislis da je bolesna.
Na kraju njive malo kasnije posejane dale 6+ t/ha a ove gde je bilo patuljavosti jedva 4t.
4bc24d616cf769fca9b92ac698e8e667.jpg
6a96ca5c78c9f20014831e0ea75448ba.jpg

Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh