Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa danasnjeg obilaske jedne njive koja je direktno sejana na kukuruzistu. Setva oko20.10 setvena norma 250kg po hektaru sorta aanapurna.
1a50982e37a441e156e6a304038e6d3f.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Deluje da joj ipak malo smetaju zetveni ostaci da izbije, kako se izbori kasnije sa tim ?

Ako se poseje sa diskosnom sejalicom koja je kadra da useje u tu biljnu masu nema nikakvih problema mada pratio sam i setvu u takve parcele sa običnom lularicom i opet nije bilo loše.Sve zavisi od vremenskih prilika a poželjno je da padne kiša i zalepi tu masu za zemlju jer u suprotnom bude čupavo i živo pa samo leti od gore.

Sad kad razmislim ima to smisla sto se cuvanja vlage tice. Na povrsini manje istruli a svi znamo kako se vlaga lepi za kukuruzovinu. :D

Bolje se razloži masa kada je od gore zamešana sa zemljom u ovom slučaju tanjiračom.To može da se vidi i ako se plitko istanjira strnište i u jesen kada se ore nema skoro ništa od ostataka ali je poželjno da lepo pokisne jer u suprotnom nema razlaganja.

Kod nas nije tako.Razloži se i to a izore se masa samo tamo gde je kombajn zastao i istresao mnogo mase pa je plug nije svu spakovao u zemlju.

Ja svake god prskam kukuruzovinu sa onim bakterijama za ralaganje (da ne navodim koji preparat da neko ne misli da reklamiram) i obavezno bacim 100 kg uree po ha. Zaoravam uvek i tu mi posle dodje psenica. Sl god kad orem posle zetve mogu samo da nadjem da nije istrulilo one ostatke stabljike do korena. Ali i one su do pola trule. Ostalo nema nista. Ovako radim vec 10 god.

Mirbane,
pokušaj jedne godine dio samo s bakterijama, dio samo s ureom, a dio kao do sad. Možda je tako kako radiš najbolje, a možda nepotrebno trošiš novac?

Iwanho probano i samo sa bakterijama bez uree a i samo sa ureeom. Najbolja mi je kombinacija kad ide zajedno. A i nije neki trosak. 5l je 1350 din po ha. A evo i ovo da napisem. Svake godine kad kosim travu u dvoristu skupljam travu i posle sve to nosim i pravim djubre. Malo trave pa posolim ureom i opet trava. Pa kad zavrsim dobro natopim vodom i izgazim. Pa prekrijem najlonom. Posto mi je dvoriste skoro 30 ari ima trave bas mnogo. I sve ostalo tu bacam. Kad se cisti od kokosaka i pilica i ostaci od ciscenja voca i povrca. Ja za godinu dobijem takvo izgorelo djubre da imam svake god da nadjubrim bastu da patosem i ostane mi za vocke da bacim i njima okolo. Tako da druze znam sta moze i kako da se sve to razgradi.

Što se tiče trave i ostataka i ja radim jako slično. Ureu ne koristim, ali sitne grančice od orezivanja voćki sameljem u mikseru i onda to dodajem: sloj trave debljine 30-ak cm i onda "posolim" sa tim "smeđim" Ne znam jel pomaže kao urea, ali je činjenica da pomaže kod razgradnje.
Malo smo izašli iz teme, ali sve je nekako povezano.

Imam viska semena Avenue 120 kg domaca dorada,ako nekom treba

Послато са SM-J610FN помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh