Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Malo je verovatno da lanac zadrzi ostrinu za 10 m drva. Ja recimo isecem 1,5-2 m drva i obavezno ostrim. Ako su drva vucena onda i manje isece do ostrenja. Moguce da je to razlog zasto si potrosio toliko mesavine, a malo ulja za lanac.

ms180 nema podesljivu pumpu, ali ima podesljivi unutrasnji precnik creva za ulje:osmeh:.

Na vecini tih testerica, vremenom se skupi unutrasni precnik i onda ima problema sa pumpanjem ulja.
Normalno bi bilo da za jedan rezervoar benzina potrosi oko 2/3 rezervoara ulja.
Tako da, ako si potrosio 8l mesavine, normalno bi bilo da si potrosio oko 4-5l ulja za lanac.

Rezanje prljavih drva nema smisla, ali kada vec mora, ja pripremim 2-3 lanca..
Onda uvece ostrenje do besvesti..
Ja zaista nikada ne rezem sa tupim lancem i smatram to najvecim grehom prema testeri..

Treba uzeti u obzir i da je rezervoar ulja manji od onog za mješavinu, ali opet kad se preračuna dođe da bi trebalo bar 3 litre da uzme na 8 litara mješavine. Nego, možda je dugo radila u leru ako nije imao dodavače pa nije imala kad povući ulje. :)

Što se tiče oštrenja, oštrim čim primjetim da ne ide u drvo kako treba ili ako nešto zakačim, a obavezno nakon završenog posla da je spremna za naredni put.

Znam za dosta testera u selu koje su zapaljene isključivo zbog tupog lanca i slabe mešavine.

Bacili ste me u dilemu,nisam imao dodavača ,sam sa radio i bilo je rada na leru,jel pod oštrenje na svakih 2 m3 podrazumevate uzeti onu malu turpijicu i oštriti ili sa mašinicom oštrite kao u servisu?Mešavinu za sve koristim 200 ml na 5 l benzina tj 4%.

Ja ostrim iskljucivo turpijicom i slobodnom rukom. Jednom mi komsija ostrio masinski, ali izgleda nije znao pravilno da koristi masinu i nisam zadovoljan. Jos da dodam da ja ostrim na 1,5-2 m drva jer toliko obicno kod mene izdrzi lanac da se ne utupi. Znaci nije to neko pravilo da tako mora vec mi obicno tako ispadne. Kad secem vucena drva onda nekad i po 2-3 puta ostrim lanac za 1m drva jer se desi da cesto naidje na zemlju i onda slaba vajda od njega.

Tako je meni komsija naostrio sa masinom i nikad vise lanac nije bio citav, sta mu radio neznam!! A vuci tako turpiju nasumice nisam imao poverenja sam u sebe, pa sam kupio onu vodjicu sto se stavlja na mac i po njoj se vozi turpija. Mogu vam reci da sam prezadovoljan kako naostrim lanac sa tim malim cudom, a fora je u tome da se turija vuce svaki put pod istim tj. pravilnim uglom.
Sto se tice ulja za lanac iskljucivo stihlovo, jer sam uporedjivao sa ostalim uljima trosi ga duplo manje tj. 2,5 rezervoara mesavine na 1 ulja, kada sipam obicno ulje malte ne ide 1;1
Stilovo ulje za mesavinu ide 1:50 i to uvek koristim, mesavinu treba gledati da se potrosi u roku od mesec dana a ne napraviti pa da se trosi pola godine.

Kad se ostri sa masinom treba da se izmeri sublerom koji je najmanji zub i onda po njemu se ostri. A ne samo da se stavi i ostrimo.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Talianu meni je ms 180 u pocetku trosila malo ulja za lanac, 1 rez ulja na skoro 3 mesavine i bilo mi je cudno. Koristim je kao i ti jednom ili 2 puta godisnje,mada najvise isece 4-5 metara. Ove godine je trosila skoro 1 na prema 1. Uvek sipam oridjinale Stihl ulje.

Danas bio do Vršca i u servisu naoštrio oba lanca 200 din po komadu,pitam momke u kakvom su stanju ,kaže dobro solidni,svake godine kod istih majstora oštrim neka izdrže još koju sezonu i za moje potrebne testera se višestruko isplatila.Letos sam kupio i filter za vazduh al još ga nisam zamenio.Kad uzimite testeru jel je ispraznite ili ostavite gorivo i ulje u njoj.
Inače od ulja za lanac sam koristio FAM lancol i kad nije bilo Lukoil avangard 15-40.

Preko zime bolje je da benzin ne ostaje u testeri. Ispraznis rezervoar, onda je upalis da potrosi iz karburatora i crijeva, dok se ne ugasi sama.

Ja u svim pilama i sličnim motorima puštam bar pola rezervara goriva jer ak se totalno izprazne membrane i cevčice postanu tvrde.Kad je membrana tvrda neče više povuč gorivo samo pukne,cevčice isto i onda menjaj ak očeš da proradi.

Jel istina da turpijicu za ostrenje lancsma ne trenmba dirati prstima,tj. ne povlaciti prstima preko nje da bi se eventualno skinula prljavstina,opiljci...meni je neko rekao da u tom slucaju vise ne ostri lanac kako treba..

Ma da. Metal od lanca je neće oštetiti, ali zato dodir prstima uništava. :osmeh:

A sve lepo piše u uputstvu od testere:

NeSTmBy.png

Kazu neki strucnjaci da sa novim lancem ide i nova turpija.

- - - - - - - - - -

Inace naj manje do sad doneseno bala soje 2x650 za dva domacinstva, takva je i godina sa naj manje zetvenih ostataka. Pojacanje je stiglo od strane sapurina i nekih 90kom. panjeva od kako ga mi zovemo ''morski dud'' al to gori kad se osusi kao blesavo, i nekih 5m2 stabala istog.
Naspram bala sve ostalo je ne zanimljivo sto se ti novaca, jer me bala kosta 10din. a u proseku potrosim 750-800 bala po sezoni, pa se lako dodje do racunice.

Samo jednom sam dao sojinu slamu da se odnese sa njive , to je bilo prvi i zadnji put dok sam živ. Dok je budem obrađivao neće se ništa iznositi sve će se unositi tamo gde mu je i mesto.Za grejanje meni je jeftinije drvo i ugalj.

Kod nas se drzavna zemlja nemilice balira... I opet je davaju izgled na jednu godinu ima da se degradira katastrofa, pa ce onda reci da nismo dobro radili i dovesti neke dobre strane investitore. Mozda je malo off. Ali lokalna briketana sve pokupi.

Ja sam za ovu sezonu pripremio bagrem,od Šapcana i evo mogu ih pohvaliti,realno,mada sam bio jako skeptican prema njima,ali izleti mi ponuda prikolica loznica puna onih panjeva i raslji od topole,i uzmem i to,dosta njih sam morao da raspilam uzduz,ali sam jako zadovoljan kako greju,videcemo jos kad stegne zima.

Nazad
Vrh