Najbolji ogrev je suv ogrev, ali dobro progutace pecka i ovako.
Još kako....
Nisam Vam rekao, ova drva, što sam ove "sezone" sekao "kojekude", idu u šporet, ALI samo oko trećina do polovina, ostatak čeka iduću Zimu....
Tako da ove Zime, praktično, trošim SUVA drva od prethodne, ili mešam sa "friškim", sve zavisi od spoljne temperature, ako je toplo napolju (kao danas) onda ide suvo, pa dva puta po mokro, i tako, samo da se održava vatra i neka pristojna (sobna) temperatura...
I ondak me ne zanima jel to vrba, topola, bagrem, glog, šljiva (ringlov), i još svakakvo...
Ako mama izigrava "požarnog", kad mene nema kod kuće, onda bude "šloging" kad dođem, jer ponekad joj bude hladno (starija žena), pa natrpa suvih bagrema i gloga i toliko se usija šporet da i bukvalno "podigne plotnu"...
Temperatura bude 28 ili čak i 30 stepeni u "dnevnom boravku"...
Ona se pravda, laže termometar....
Pa jes', vala, laže dabome, jbm li mu ma...icu digitalnu...
Kanda mu baterija oslabila, pa laže...
Sve gori odlično, u sobi (kod mene) bude oko 22-23 stepena, ali počinjem da ložim tek kasno popodne i uveče, jer preko dana nisam u sobi...
Danas je "na reportoaru" bio, prvenstveno bagrem (tako naletelo), pa onda jedan zdravo debeo dud, nešto gloga, drena i ringlova...
I neki čudan (samonikli) orah, terao iz panja više ogranaka, debelih ko (nečija) noga...
Ja zadovoljan, jedino što sam stradao, opizdila me grana direkt u nos, šiknula krv, zamutilo mi se u glavi, a sad mi đipnula babura ko sarma...
A dobio sam i par opiljaka u oči, čisto da mi ne bude dosadno noćas...
Ujutru ima da izgledam ko vampir, sa krvavim okicama, i natečenim nosem...
Kad me budu pitali šta mi se desilo, kašću da me mama istukla...
Nećedu mi verovati, al ajde-de...
Bolje neg' da kažem da sam pao "niz basamaci"....