Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Kod nas lokalni gazda što ima peletarnicu kad kosi soju ljudima pravi se blesav ne uključuje sečku i odmah za njim idu njegovi i baliraju. Ko se pobuni baš im nije sve jedno, a nije se setio da smanji cenu vršaja. Prošle godine dok sam stigao na parcelu sa prevozom već je sve bilo pokošeno i više od pola izbalirano. Umalo se nisam šlogirao. Kao što se buniš, za koji dan ćemo odvući bale. Drugu njivu počeo bez sečke da radi, trčao sam do pola duži da ga zaustavim i da upali sečku. Zajebi, moja slama, nema ništa bolje za zemlju nego zaorati žetvene ostatke.

Ugalj i drva su zakon! Lozis, napunis kotao i kad je najhladnije
nemas potrebe ici u kotlarnicu 4.5 - 5 sati, dok sa sojnim balama trebas biti dezuran non stop. Ako dobijes goste trebas sesti sa njima u kotlarnicu pa se raspricati jer moras loziti svaki sat vremena!:osmeh:

Ugalj i drva su zakon! Lozis, napunis kotao i kad je najhladnije
nemas potrebe ici u kotlarnicu 4.5 - 5 sati, dok sa sojnim balama trebas biti dezuran non stop. Ako dobijes goste trebas sesti sa njima u kotlarnicu pa se raspricati jer moras loziti svaki sat vremena!:osmeh:
A ti ugradi akumulaciju , može i za 300-400 Evra. pa možeš biti miran ceo dan.

A ti ugradi akumulaciju , može i za 300-400 Evra. pa možeš biti miran ceo dan.

Nije ta priča baš toliko jednostavna. Ako jedno punjenje kotla traje 4.5-5 sati u USTALJENOM sistemu, onda i akumulirana toplota iz jednog punjenja ne može više trajati od toga već samo manje. I to pod uslovom da ništa toplote ne ide u kuću već sva u akumulator. To nije realna situacija i uvek je kuća prioritet a akumulatoru ono što preostane. Naravno da u slučaju sa akumulatorom da punjenje izgara kraće vreme jer kotao radi na pun gas bez gušenja, ali je potrebno ipak neko realno vreme da to punjenje izgori. Dakle da se podmiri i kuća i napuni akumulator je potrebno više punjenja, a ako se ide na varijantu da akumulator bude dovoljno veliki da sam podmiri kuću tokom bar pola dana onda je broj tih punjenja kotla još veći. A to već pravi kotradikciju početnoj težnji da se loži 1-2 puta. Naravno sa prikladnim kotlovima za datu kuću a ne višestruko predimenzionisanim. Realna situacija je da treba naći balans između snage kotla i veličine akumulatora za neku traženu autonomiju. Najčešće se ide na varijantu da akumulator bude dovoljno veliki da može a prikupi onaj višak toplote koji nije potreban kući, a da kotao pri tom radi na max. režimu bez gušenja. Taj višak se kasnije po završetku loženja iskoristi da nastavi grejanje kuće, ali on nije toliki da obezbedi autonomiju celog dana sa 1-2 loženja.

Imam 12-15 kubika kojekakvog drveta za loženje, ima baš svega, iscepano i složeno ako nekom treba dao bih povoljno.

Код нас у селу исцепана у палетама 1.8 око 13.500 дин а можда сад и више.

Moj današnji "biznis"...
Išao da "izbistrim" glavu posle noćašnje lumperajke, pa usput nasekao "malko" drva...
Digao sam i burazera iz kreveta "na rekreaciju", tako da smo odmah i istamburali, ali nisam stigao složiti, samo prekrio ceradom, javljaju za noćas i sutra kakvu kišu pa da mi ne pokisne ogrev...:osmeh:
Zima je tek počela...:ppozdrav:

20180101_134219.jpg

Нека прича ко шта хоће али ко може нека цепа право дрво, ем греје ко лудо ем нема пепела... буква, цер, шта год... Боље целе године шпарати или помало куповати... а не ко ја у задњи час пред снег па јаучем ко мачак.

Najbolji ogrev je suv ogrev, ali dobro progutace pecka i ovako.:ppozdrav:

Još kako....:osmeh:

20180101_213858.jpg

Nisam Vam rekao, ova drva, što sam ove "sezone" sekao "kojekude", idu u šporet, ALI samo oko trećina do polovina, ostatak čeka iduću Zimu....
Tako da ove Zime, praktično, trošim SUVA drva od prethodne, ili mešam sa "friškim", sve zavisi od spoljne temperature, ako je toplo napolju (kao danas) onda ide suvo, pa dva puta po mokro, i tako, samo da se održava vatra i neka pristojna (sobna) temperatura...
I ondak me ne zanima jel to vrba, topola, bagrem, glog, šljiva (ringlov), i još svakakvo...
Ako mama izigrava "požarnog", kad mene nema kod kuće, onda bude "šloging" kad dođem, jer ponekad joj bude hladno (starija žena), pa natrpa suvih bagrema i gloga i toliko se usija šporet da i bukvalno "podigne plotnu"...:haha:
Temperatura bude 28 ili čak i 30 stepeni u "dnevnom boravku"...
Ona se pravda, laže termometar....
Pa jes', vala, laže dabome, jbm li mu ma...icu digitalnu...:haha:
Kanda mu baterija oslabila, pa laže...
Sve gori odlično, u sobi (kod mene) bude oko 22-23 stepena, ali počinjem da ložim tek kasno popodne i uveče, jer preko dana nisam u sobi...
Danas je "na reportoaru" bio, prvenstveno bagrem (tako naletelo), pa onda jedan zdravo debeo dud, nešto gloga, drena i ringlova...
I neki čudan (samonikli) orah, terao iz panja više ogranaka, debelih ko (nečija) noga...
Ja zadovoljan, jedino što sam stradao, opizdila me grana direkt u nos, šiknula krv, zamutilo mi se u glavi, a sad mi đipnula babura ko sarma...
%28punch%29.gif

A dobio sam i par opiljaka u oči, čisto da mi ne bude dosadno noćas...
Ujutru ima da izgledam ko vampir, sa krvavim okicama, i natečenim nosem...
icon_blackeye.gif

Kad me budu pitali šta mi se desilo, kašću da me mama istukla...:haha:
Nećedu mi verovati, al ajde-de...
Bolje neg' da kažem da sam pao "niz basamaci"....
%28hi%29.gif

Bilo bi dobro da nabaviš zaštitne naočare kad nešto radiš jer oči treba čuvati.... svako dobro.

Jutros ustao, o'š'o za hleb, popio kafu s mamom, doručkovali i reko' da naložim pušnicu...
Vrteo se vrteo naokolo sve do pola deset, vidim obećava lep dan, eee, samo da virnem koliko "čorbe" ima u traktoru, pa ćemo u "biznis", otanjila se ona gomila drva, ne drastično, ali neću da mislim, svakako mi dosadno...
Evo rezultata "lečenja" dosade...
Jedino nisam stigao da istovarim, bilo već skoro 4 i nešto popodne kad sam se dovukao kući kroz blato i kaljugu u ataru, obećao (čvrsto) burazer da će doći (malo) sutra da dodaje, a ja da sečem, pa odma' sa prikolice, lakše će mu biti...
Ako me ne zaj...be...
Mama kaže da od sutrašnjeg sečenja drva nema ništa, jer je crveno slovo, svetac, Sveti Sava, rekoh, burazer, koliko znam, (još uvek) je Mađar, a meni je baš mindegy...
(hi).gif

20180126_154001.jpg

Ovako sirov ces da lozis?

Kod nas dok je cale bio ziv,a ja klinac znalo se u maju stignu drva u dvoriste onda se sloze na figuru pa stoje do jula,onda ih struzu pa stoji nekih par nedelja i onda cepanje i slaganje.

Ovako sirov ces da lozis?

Kod nas dok je cale bio ziv,a ja klinac znalo se u maju stignu drva u dvoriste onda se sloze na figuru pa stoje do jula,onda ih struzu pa stoji nekih par nedelja i onda cepanje i slaganje.

Skoro svako drvo (nisam siguran, mozda baš i svako) se lakše i seče i cepa kad je sirovo. Tako da, najbolje bi bilo prvo to uraditi, pa onda spakovati i tako spakovano neka čeka zimu.

T110
I ja bih tako, ali rintam od ranog proleća do kasne jeseni po nadnicama i terenima, od jutra do sutra, i nemam vremena (a ni para) da kupim drva, pa se ovako "mučim" i "snalazim"...
Dok jedared ne najebem...
Mada gomila sveta ovo radi, jer kod nas ima dosta jezera i kanala, jako zapuštenih, a morali bi biti čisti, I BILI SU, jer se prodavala trava za košenje pored kanala i jezera, a sada je tu ŠUMA ovakvog samoniklog "drveta"...
Ne znam kako se zove ovo drvo što sam danas dovukao?
Već sam par puta naleteo na takvo, a ne znam kako se zove?
Ima bagrema, ringlova, nekih samoniklih oraha, iz panja, i GOMILA ovog na vrhu?

20180126_153738.jpg

Ma uveličaj, ako ti nije teško, :ppozdrav: kamera na telefonu je vrhunska, mislim 12 megapixela, FULL HD i ostale zajebancije...
A i sutra kad budem sekao, uslikam par trupčića, baš me zanima kako se zove, lepo gori, i raste uvek u žbunovima, svi beže od toga, krivo i smotano na sve strane, neće niko da se cima da kreše po gustišu, a i teško ga uklapati na prikolicu, tako da ostane meni, ja ne biram, jedino od Zove bežim jer gori samo ako dočeka sledeću godinu u ovo vreme, i tada kaže PUUUĆ, i nestane iz ložišta peći, i da neku osrednju energetsku vrednost...
Zova, sirova, je mokra da Bog sačuva, čak i Vrba mokra, pa gori, nekako, tinja po malo, i uz koje drugo drvo, bagrem ili glog, zadovoljavajuće greje...

Nazad
Vrh