Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Dobrodol,kapiram.

Naravno da se sirovo drvo lakse cepa,ali tamo odakle su moji dosli u Sumadiju tako navikli,dovuku kuci i stoji tako celo leto pa tek pred jesen kladara i sekira :osmeh:

Zavisi koje je drvo, ako imačvorova onda je problem iscepati i sirovo a kamoli suvo

Bagrem gori solidno i kad je svež, a i lako se cepa.
Samo po ovoj ceni drva, 6000-6500 po metru, a taj metar u drvarama je daleko od pravog metra, plus koliko imaš posla oko drva, struja je trenutno kod mene bolji izbor.
Volim na tubetu da gledam te alternativne načine grejanja i stvarno ima dobrih sistema, koji dugoročno smanjuju troškove, ali na žalost situacija je kod većine nas takva da ne znam hoću moći kupiti 2 ili 3 metra drva, pa da se provučem nekako, a ne da ulažem par hilada evra u nov sistem.

Од понедељка долази сибирска зима. Спремите огрев на време.

https://prnt.sc/ihk2r0

ihk2r0

Ja imam kucu na Dunavu i voda navlaci sve na nasu stranu... Od proleca do jeseni skupimo preko 30 kubika kojekakvog drveta, isecemo, iscepamo i preteramo kombijem u par tura kuci... Jeste da nije neko drvo, ali je dzabe i greje k'o besno :)

Ja imam kucu na Dunavu i voda navlaci sve na nasu stranu... Od proleca do jeseni skupimo preko 30 kubika kojekakvog drveta, isecemo, iscepamo i preteramo kombijem u par tura kuci... Jeste da nije neko drvo, ali je dzabe i greje k'o besno :)
Jedini problem kod takvih drva je rezanje. Pijesak i kamenčići koji se zabodu kojekuda upropaste lanac za čas posla. Mada, i dva lanca da potrošiš za tu količinu se isplati. :)

Jedini problem kod takvih drva je rezanje. Pijesak i kamenčići koji se zabodu kojekuda upropaste lanac za čas posla. Mada, i dva lanca da potrošiš za tu količinu se isplati. :)

Upravo to... Koristimo neke stare lance i imam jednog drugara koji drzi kuci servis za popravku pa njega castim rucak a on mi da neki koji jos moze da gura i da se eventualno malo dooštri i udri ;)

Mada znas kako... I ne nailazimo puno na pesak i kamencice... Uglavnom ih uhvatim na vodi ili kad se zakace za camac, a ako su veliki, vezem ih za drvo dok ne opadne voda, a onda na licu mesta isecem i teraj ;)

Ja sam za ovu sezonu spremio 10 kubika bagrema i 2 tone uglja "pljevlja"(hteo sam vreoci,nije ga bilo u momentu kad sam pazario).Mogu reci da izgleda da ce ovo biti dobitna kombinacija sto se moje potrosnje tice,imam jos negde oko 3 kubika drveta i oko 700-800kg uglja.Greje se 120m2 izolovane kuce,i ne stedi se(tipa palim samo uvece i sl.) posto imam dvoje dece u kuci.Ja vise nego zadovoljan.Da,moram naglasiti da imam i sapurine,ali ove sezone samo za potpalu ide(jedna jupolova kanta):osmeh:. Prva mi je sezona sa ugljem.

I mi kupujemo svake god 2 tone uglja ,i 5 kubika bukve a nasecem i jedno 6 kubika bagrema na salasu.Ono sto primecujem da ljudi izbegavaju ugalj a nije mi bas najasnije zasto,uvece kad je zadnje lozenje {nisam napisao da se lozi u kuci na 3 mesta a kuca je stara od 2 cigle zid a imamo pvc prozore i ulazna vrata}stavimo velike komade uglja i ujutro kad ustanemo bude prijatno toplo a supruga samo procacka i na tu zar samo stavi cokanjice i vatra je ponovo upaljena

Posoliš okolo i neće da diraju miki mausi.

Jedne godine ja probao sijeno da posolim , donja tri reda bala nasolio oko 300 bala sa 30kg soli i nista , bale iznad nisu soljene i nisu ih ni dirali jer se samo gnjezde , a ova soljena donja 3 reda 50% isjeckali. Sada bacam one gotove talijanske mamce , crvene , plave i zelene. Kako koje prestaju da jedu ja bacam drugu vrstu mamaca, i nema stete.

I mi kupujemo svake god 2 tone uglja ,i 5 kubika bukve a nasecem i jedno 6 kubika bagrema na salasu.Ono sto primecujem da ljudi izbegavaju ugalj a nije mi bas najasnije zasto,uvece kad je zadnje lozenje {nisam napisao da se lozi u kuci na 3 mesta a kuca je stara od 2 cigle zid a imamo pvc prozore i ulazna vrata}stavimo velike komade uglja i ujutro kad ustanemo bude prijatno toplo a supruga samo procacka i na tu zar samo stavi cokanjice i vatra je ponovo upaljena

То сам практиковао 90-их година и било је добро у смислу топлине, једино је био проблем што се решетка истопила од константног ложења на смедеревцу. Нисам веровао да је то било могуће.

Da mi je šuma malo bliže reci Lim, oborio bih par stabala hrastovine, iskratio ih i "poslao ti", a ti ih za koju nedelju samo sačekaš na krivini ... :osmeh: ...

Hvala, kao da jesi :ppozdrav: Salju madjari i hrvati ne se sekiras ;)

Mada, secam se kao klinac da je tu koji km uzvodno od mene bilo mesto za NIS-ovo pretakanje sirove nafte pa je do nas dolazila stvrdnuta sirova nafta velicine od kao pesnica do jedne vece cepanice pa smo to lozili u nekoj peći tamo u vikendici i grejalo je k'o ludo :D

Bio sam ja nekoliko puta tu kod tebe na Limu u PP :osmeh: Ekstra vam je tamo. Jako lepa priroda!

Nazad
Vrh