Daj opisi postupak kako se bolje ogrijati a manje drva poloziti?
Ne cekati da skroz pregori i ostane malo zara(tako rade zena i sestra joj) onda uvek drzi temepraturu na 40C, ja ga napunim, otvorim vratanca ispod stakla, lepo se razgori, razbijem zar ubacim ponovo minimum 2 komada, 2 cepanke jednu krupniju jednu manju ili 3 do 4 oblice. Zatvorim cug ne lozim narednih pa sat do dva, digne temepraturu na 50C, zgreje na 24 ili 25C i ugreje vodu u bojler.
Sada eksperimentisem sa oblicama, ubaacim tanje cepanke pa preko jednu vecu oblicu 10ak cm pa proed ako mogu da uglavim stavim manju ili stavim nekoliko manjih ali bas su male 5cm u obimu. Bas fino dize temperaturu cuje se puckanje i tada znam da cu da se ogrejem.
Prosle godine sam stukao 3m cerike kupljene januara za mesec dana jer ono je samo cvrcalo(kaze mi cale i kad je suva ona losije gori to je enka pdovrsta cera valjda najlosija)
Ja lozim cer i hrast, sto cvornovatija to bolja, muka je samo sto one trupce od 50+cm nece da seku na bansek i cepaju u grad bune se gospoda.
Takva drva na selu nam dovozio komsija, cale i ja onda udri sekirama(tada nije bilo cepaca), ono uvece kad napunimo Central 20 ujutru ima zara.
Normalno preduslov je da se do maja juna iscepe, sloze i puste da ih greje, duva kvasi.
Ako su na gomilu stoje na gomilu do kraja avgusta i onda se teraju u supu ili gde vec ko ima mesto.
E sad ko oce da ustedi nema tu filozofije drzi na 20-21c u kuci i mirna Backa, manje potrosis ogrev, ides u dzemper po kucu, pokrivas se kad legnes u dnevnu da gledas TV.
Nisam imao prilike do ove godine da lozim bagrem jer u mom kraju bagrem uzimaju kafane i pekare u velikim kolicinama jer je jeftin. Ovo mi drug doterao mozda pola metra i pretezno sam ga cepao na pola onaj iznad 10cm precnika ,prosusio se i taj cepkam za potpalu, oblice mesam sa oblice hrasta/cera. Iskreno ja ova dva drveta mesam, jedno ima deblju koru drugo tanku, znam samo da me deda ucio isti kur sta je ako ga maja spakujes ce se ogrejes ako ga kupis avgusta i septembra mora ga susi u rernu ili na plotnu pa tek da ga lozis i ja se drzim ove logike. E sad jbga ako ga neko sece u mrtvicu mora se susi cele godine pa tek dogodine da se lozi. Ja zbog toga kupujem od drugara.
Bukva takodje lepo gori ali slabo zar daje i to mi se ne svidja kod nje zato je i ne kupujem eventualno moze metar ako mi neostane nista od predhodne za potpalu onda od bukve cepkam.
Takodje, moze i briket da se koristi i mesa sa drvima, ovde je briket otiso u tri lepe 50din bio po kg pre 2 meseca kazu bukov.
Drugar kombinuje briket i hrast/cer za 250m2 2 etaze temepratura 24c, 18m drva i 4 tone briketa.