Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

S 2100 kilovat sati hrast je odlične kalorijske vrednosti. Međutim, ovom drvetu je potrebno i najduže vreme da se temeljno osuši. Bukva, bagrem i jasen slede sličnu kalorijsku vrednost.
Kesten isporučuje 2.000 kilovat sati po kubnom metru.
Javor, breza i brest daju kaloričnu vrednost od 1.900 kWh.
Od četinara, bor i jelka Douglas proizvode najviše toplotne energije sa 1.700 kilovat sati.
Lipe i smreke daju 1.500 kilovata po kubnom metru.
Jela, vrba i topola zauzimaju donja mesta sa 1.400 kilovata.

Moje lično iskustvo je da bagrem odlično greje, ali malo brže isporučuje te kalorije od bukve i hrasta, tj. brže izgori. Nezgodan je ako je suv, cepan a prelazni period (napolju 10-15 stepeni). Imam segmenti odžak koji ide kroz kuću, fi 200, skoro 15m visok. Vrlo teško sa suvim bagremom mogu da ložim u prelaznom periodu, a da u kući ne bude prevrće. Stavim vodu na 40, sve pozatvarm, ali ne vredi. Onda, uglavnom sečem bagrem u oktobru, i sve što može da uđe u kotao ne cepam. Od svojih drva najviše imam bagrema (pretežno), oko 1ha, cera i bukve jedva 30a, zato o bagremu i pišem.

Poslednja izmena:
Ja imam kuci i lozim od proslog proleca suv hrast, grab i bukva, imam i od preprosle god bukvu i od jesenas jasen. Mogu vam reci da je hrast ubedljivo najbolji i najjaci od ovog drustva sto sam nabrojao. Naravno centralno grejanje, pec uniko 25kw, kuca oko 200m2, izolacija i pvc prozori i vrata.

Ja imam kuci i lozim od proslog proleca suv hrast, grab i bukva, imam i od preprosle god bukvu i od jesenas jasen. Mogu vam reci da je hrast ubedljivo najbolji i najjaci od ovog drustva sto sam nabrojao. Naravno centralno grejanje, pec uniko 25kw, kuca oko 200m2, izolacija i pvc prozori i vrata.
Ja sam prosle godine isprobao grab, ono gori kao ludo, nema mnogo zara da ostavi ali za podizanje temeprature na brzinu je odlican, bolji od bukve.

Danas silom prilka malo se igrao lozenjem, posto smo bolesni pa dve noci ne spavamo, danas se svo troje uspavasmo.
Pre nego sto smo legli da spavamo napunio sam ga manjim oblicama, to je bilo oko 14h, stale 5 oblice, probudili smo se oko 17h, sve lepo izgorelo, temperatura u kotlu 35, u kuci 23,8. Kaze zena ladno joj, ja mu bacim dve suve oblice bez kore oko 10ak cm-a, otvorim vratanca napred, razgorise se stavih preko jednu podebelu cepanku, podize temperaturu na 55, u kuci 26, termoglave zatvorile radijatore koji su na 4ku, sva temperatura otisla u bojler kazaljka otisla skoro na max, idealna voda za zenu da se suri. Tek sada sam ga ponovo nalozio.
Lozenje samo hrastom.

Ne znam što da kažem.
Uz sva realna znanja o racionalnom korištenju drva.

Sve mi više ta tematika liči na popa bez posla...

Jbg dok pametni patetuju ovo drvo ono drvo lozi cepaj pepeo dotle ludi cute i greju se na struju pritisne dugme i gotov posao izadje jeftinije nego zajebava ti sa drvima ugljem
Nije bas isto . Da racunamo 100 km2 . Ko ima kotao na struju i kada ode u crvenu zonu jeb. je jeza u ledja . E sada ne znam koliko bi ispalo sa dve klime racun . Gas je jeftiniji . Otprilike je 120 din/m2 pa ides puta 100 i izadje soma eura . Toliko i nama treba otprilike drva . Do prosle godine kada je cena bila upola jeftinija mi koji se 7 meseci zezamo sa lozenjem imali smo izgovor . Duplo je jeftinije a sada je stvarno smejurija . Da kosta isto . Ali sta da radimo . Docice do sledece zime na svoje , to jest staro . Posto struja u narednih godinu dana treba da poskupi jos tri puta i bice skuplja oko 40% .

@markojx
Struja je zakon.
Normalno necu ja grejati kucu od 100 kvadrata na struju pored 2h sume, obala pokraj potoka-reka, sapurike itd...
Burazer 24h provodi u stanu od 40m² i greje se na struju.
Radi na racunaru i veliki deo dana presedi u stolici, u majici i trenerci.
Ja nisam mogao da verujem kad mi je rekao da mu je racun za struju 50e veci mesecno...
Ja da bih zagrejao na temp da se ide u majici po kuci i tako da bude 24h dnevno treba mi skoro 10m³ drveta mesecno.
Kuca nema izolaciju...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Stanovi i inverter klime zakon. Kuća, toplotna pumpa, 2 priključka za struju - odlična, ali skupa priča za ugradnju. Gas je još uvek dobar energent.
Ja imam svoje šume, skoro svake godine obnavljam neki voćnjak, tako da ložim jer je džabe.
Šljiva, kajsija, loza, breskva, trešnja, jabuka, sve to fino greje kada se ne kupuje.

Mnooooogo je upitan kvalitet plina ovih dana. I koliko je takav plin baš jeftin ovih dana. Sat okreće a temperature nigde....
85d57be124b519dda0081fa629eee06a.jpg

Kod keve pećka gori narandzastim kao da plina tu i nema, samo vazduh.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Струја је закон када је има. На шта би се грејали кад буду рестрикције итд итд. Најбоље да ако може да се за грејну сезону не померимо или недај Боже изађемо из куће. Неко ко има дрва и остале грејне енергенте на располагању па скоро џаба, да се греје на струју осим ако не живи у шпајзу је тотално ван памети.

E pa ima onih špekulanata: drva koštaju toliko i toliko kad bih prodao, struja košta toliko. Onda prodam drva i platim struju.....
Treba ta drva naseći, doneti pa i prodati.
A kad su drva već kod kuće što se ne bi grejao na njih? Drva su tu i neće nikud, a šta će biti sa strujom sutra, prekosutra.....?

E pa ima onih špekulanata: drva koštaju toliko i toliko kad bih prodao, struja košta toliko. Onda prodam drva i platim struju.....
Treba ta drva naseći, doneti pa i prodati.
A kad su drva već kod kuće što se ne bi grejao na njih? Drva su tu i neće nikud, a šta će biti sa strujom sutra, prekosutra.....?

Благо оном ко може да шпекулише око грејања. Стицајем околности имам увид колико кошта грејање на гас данас на западу(максимална штедња,грејање једне собе дневно,укупна квадратура 100м2, око 370е месечно само гас), дрва ће дуго дуго бити најсигурнија опција. Шпекулације су могуће док се два пута не пробудиш у соби хладној као подрум,онда све шпекулације отпадају.

Kako god okrenes sirotinji i ljudima u losem materijalnom stanju ce biti najteze
Evo kod nas u RS(BiH) ogranicili cijene peleta, zabranili izvoz, samo da bi se vlast dodvorila gradjanima koji se griju na pelet, a kad se malo bolje pogleda ko se grije na pelet dodjemo do zakljucka da su to samo dobro stojeci a siromasnima kako bude

Struja je socijalna kategorija koja treba da poskupi ali se vladar grcevito bori za narod da bude jeftina i da je ima koliko treba i dok je nama njega dve tri klime invertet i resen grejanje a odma i hladjenje jer vise cemo trošiti energije za hladjenje nego za grejanje.

Caco ta peć je prljava, treba da se izduva i našteluje...

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Ta peć je u oktobru komplet remontovana. I do pre 3 dana je radila sasvim lepo, dok nisu pustili vazduh u plin. Pošto plin imamo od 90 i neke godine viđao sam to mnogo puta......

Ako je za utehu i vazduh je plin..
Valjda se tim rukovode nadležni koji nam omogućavaju vazduh u plinu kao ekološkiju opciju.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh