Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Uvek sam se pitao ko kupuje te brikete kad im je cena nenormalna. Komšija uzeo par tona kaže dobre su za podizanje temp ali za noć nisu tako da mora kombinacija. Za mene je bukva zakon lako se pali i kad ostane par žiški 2 cepanice otvorim cug pepeljare i da vidiš kako hvata

Godinama sam (20 godina) koristio za grejanje porodicne kuce (centralno) ugalj ili drva, ili kombinacuju, bagrem, bukva, onaj ili ovaj ugalj, ne mogu vise ni da popamtim.

Prosle godine sam prvi put, jer mi je muka od pepela,. ciscenja, cepanja, utovaranja itd kupio briket, misleci da i neka je duplo skupl;je za celu sezonu necu vise da se zezam sa drvima. Ono sto me je iznenadilo da je u parama izaslo mozda 10-20% skuplje u odnos na prethodne godine. Jeste da zima mozda nije bila bas jaka, ali savetujem svakome da proba sam za gde mu treba i da preracuna da li se isplati ili ne.

O prakticnim stranama ne bih komenterasio, u odnosu na ugalj i drva to je nebo i zemlja.

Takodje, uzeo sam 3 vbrste briketa da bih mogao da uporedm ispostavilo se da je najskuplji zapravo najjeftiniji, ne znam u cemu je fora, ali njega je islo mnogo manje od jeftinijih, tipa za ceo dan losijih briketa do 12-15 komada kada je bas hladno, a dobrog 10 komada plafon za ceo dan.
kolika je kuca koju grejes,kada ti treba 15 kom briketa za ceo dan?

I meni su se dobro pokazali briketi.ja sam ih kombinovao sa sapurikama,jako dobra kombinacija za grejanje.problem je sto vise nema sapurika skoro pa nigde a necim se briket mora potpaliti.

Mozda pravo vreme da se rešava ogrev.
Mi se prebacili na gas kotao na čvrsto ostao pa razmisljam za svaki slučaj nabaviti ugalj.
Kako kaže presednik vrlo će biti interesantna sezona.

Vala neka vam je Bog u pomoci. Ovde kod mene ovi sto teraju sleperima za Vojvodinu poceli da placaju 6000 metar .

Poslednja izmena:
Ако се угаљ купује само кеш и то вага-паре. Обавезно бити на утовару ако је у могућности. Код мене у фирми писали су угаљ на рате али је стигао преко другог стоваришта. Било је случајева 500-700 кг прашине и земље на 4-5 тона.

Juce cale isao da uzme ugalj za nasu kucu, par godina uzimamo banovic kocku, na istom stovaristu stalno i juce mu otvoreno kazu nemoj da uzimate jos ima vise zemlje nego uglja.

Počeli da sečemo ono što je daleko od kuće dok ga neko drugi nije posekao.40€ sa figure direktno iz šume.

Šuška se o 50 sa figure,ako bude sečemo sve.

Ja drva za ogrev spremio prije mjesec i po, obarao nesto svojega oko 14 metara, i kupio 11 metara jasena i graba (dao 920 maraka za tih 11 metara). Isjekao na kratko,pocjepao i slozio u supu, sto se mene tice moze vala zima i sad da pocne.

Nazad
Vrh