Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Odakle su ti ljudi što prodaju jasen po toj ceni?
U vršcu je bagrem u šumskoj upravi 4750 bez prevoza ali sve ide ''velikim igračima'' za dalju preprodaju. Videću u maju valjda će se situacija malo stabilizovati.
Iz Sakula, kazu seku negde kod glogonja, glogonjski rit valjda. Dovezao mi je u decembru po 5000 lep jasen, i rekao da cim prodje zima ima po 4500 koliko hocu jasena....

Trošim bukve do 10m za po sezoni. Da li će 15m lipe biti dovoljno za celu sezonu? Ne grejem 24h radnim danima od 14~00 i vikendom od 9 do 00.pre spavanja napunim peć samo kad je napolju debeli minus.
Da li ću moći da prođem s 15m lipe celu zimu?
Kad ložim ubacujem po 2 cepanice s tim što kad je napolju hladno stavljam 2 deblje (kao sad) a kad je toplije 10+ stepeni 2 tanje cepanice čisto da se vatra ne ugasi.

Na lipu zaboravi....
Gori kao papir, kaže "pufff" i za 15 minuta ponovo ložiš....
U tvom konkretnom slučaju, a sudeći prema mome prethodnom iskustvu, mislim da ti ni 20 kubika lipe neće dostići....

Na lipu zaboravi....
Gori kao papir, kaže "pufff" i za 15 minuta ponovo ložiš....
U tvom konkretnom slučaju, a sudeći prema mome prethodnom iskustvu, mislim da ti ni 20 kubika lipe neće dostići....
Ostaće mi oko 5m bukve pa sam mislio da ''rizikujem'' s 15m lipe a bukvu da guram ako zafali i kad je minus.

Koja smešna cena ne mogu da verujem. Valjaće sigurno
Na nekim slikama kora na topoli izgleda kao bukva, neverovatno kako liče, tanka svetla kora ista kao kod bukve.
idealno za prevarante da uvaljuju penzionerima, ljudima koji se ne razumeju u drvo

Poslednja izmena:
Ostaće mi oko 5m bukve pa sam mislio da ''rizikujem'' s 15m lipe a bukvu da guram ako zafali i kad je minus.
Lipa je duplo lakša od bukve, pa samim tim daje i duplo manje toplote. Znači da je 15m lipe ekvivalent 7.5m bukve. Što opet znači da moraš duplo češće ići da ložiš kotao.

PS Da ne krena sad rasprava jeste ili nije, svako drvo ima sličan hemijski sastav i razlike u kaloričnoj vrednosti su zanemarljive na 1 kg.

ako je lipa duplo lakša onda si u pravu mora češće da se loži, sve u svemu začin C. Lipa 3500 oblica ne isplati se naspram bukve. da je cena do 2500 pa i da čovek rizikuje da proba jednu zimu s duplo većom količinom lipe.
kaže mi covek da ima jasen i da on gori kao bukva, ima tanku koru i mnogi misle da je kao bukva, da li je tačno to za jasen?

Кора је храпава ни налик букви. Јасен је бео, јако калорично дрво гори и мокар јако жилав, када се осуши тешко се цепа.

Бели јасен су садили поред канала дтд и по долинама где су дренажни канали. Барем овде код мене у околини. Сад је преовладало кисело дрво, зова, багрем и дрво црвекнасте боје када се пресече и веома тешко. Не знам како се зове.
Сви ти шумски појасеви су подивљали са самониклим дрвећем а она велика дрва гуши бршљан. Тополе и четинари се масовно суше и пропадају.

To crveno drvo se kod mene zove jošika ili jova.
Puno vode kada je sirovo, jako teško. Kada se osuši, veoma tvrdo za obradu. Nije loše za ogrev kada je suvo.

Кора је храпава ни налик букви. Јасен је бео, јако калорично дрво гори и мокар јако жилав, када се осуши тешко се цепа.
нисам веровао да има разлике како које дрво гори и одаје топлоту, моје размишљање је да је свако ТВРДО суво дрво добро гори међутим ђавола. Узео храст, цер у мају, исекао, исцепао, стајало на сунцу преко лета кад је дошао децембар нисам могао већу темп воде од 60 степени. вероватно било дебље цепано а оно само тињало никако нисам могао да се угрејем. кад је буква дошла на ред то је била друга прича. и буква прави јако мало пепела. нема ништа док човек сам не проба и увери се дал нешто ваља или не. Буква јесте врх али биће све већи проблем доћи до ње. зато морам наћи неку алтернативу дал багрем или јасен видећемо.

Ево шта бршљан уради некада здравој шуми.
ec13ec18aac4629ce42aa476519d5897.jpg
52281f50b3d5e2bac117f5465b57dfcb.jpg

Nazad
Vrh