Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Jedino bagrem dobro gori sirov!!!
Lipa je nista, to je cisto da kazes da imas ogreva a da se njime ogrejes, daj Boze, slicno peletu....
Bukva i cer su najkaloricnije drvo, uporedite cene samo, sve ce vam biti jasno, jasen dobar, grab takodje.
I jos nesto, kad uzmete cvornjavo, kad ne moze kladic da se pocepa sikirom, nemojte psovati prodavca, zahvalite mu, tu se nalaze kalorije, takvo drvo dosta duze drzi toplotu od cistog...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Znači istina je ovo za bagrem da gori sirov,to mi je i stric rekao. Lipu sam mislio za prelazni period kad nije jako hladno. Žao mi bre da guram bukvu na plus 10~15 stepeni

Znači istina je ovo za bagrem da gori sirov,to mi je i stric rekao. Lipu sam mislio za prelazni period kad nije jako hladno. Žao mi bre da guram bukvu na plus 10~15 stepeni
Koliko je par bagrem tu kod vas i koja kolicina se moze kupiti, naravno i kojeg je precnika? Uzeo bih mozda neku vecu kolicinu

Mislim da je 4000 bez prevoza ali šumar mi je rekao da trenutno nemaju i ako imaju da su sad tanje oblice. Ja drva uzimam u maju da se koliko toliko osuše do oktobra tako da... Nađite br šumske uprave pa pitajte

Lipa ima izuzetno malu kaloriju tako da moraš konstantno da je ložiš.Najbolju kaloriju daju bukva,hrast,jasen i topola,sve ostalo je daleko ispod njih.Ako se gleda po složenom m3 kako ga svi kupuju.Ali ima tu raznih podela i trista nekih čuda.

Ja sam mislio da u šumarskoj školi uče da mlate čekićem,ali ogrevno drvo je čitava nauka :D Imam negde priručnik iz 70-ih koje je koristilo naše Šumsko gazdinstvo i tu sve lepo objašnjeno po tabelama za svako drvo koje može da se nadje kod nas.

Za topolu prvi put cujem, valjda je to meko drvo, kod nas je i nema pa ne znam.
Grab je mozda u grupi sa bukvom i cerom-hrastom.

Topola bas i nije nesto kaloricna.
Jablan jeste,po 1kg suve materije ima veću kaloriju od bukve,a Jablan je jelte vrsta Topole.Ali zato po složenom m3 je daleko ispod pa se zato ne isplati za ogrev.Npr od belogoričnih drva ako se gleda kalorija po 1kg opet iznenadjenje u vidu Breze.Kome se isplati da gleda po 1kg.

Bagrem se npr navodi kao tehničko drvo jer ima najveću prirodnu trajnost od svih.Kad je pisan priručnik bagrem niko nije ni koristio za ogrev :D

A tek medju četinarima koliko ima kaloričnijih drva od bukve,ali opet iz mnoštvo razloga se ne koristi za ogrev.

Meni su stari pricali ima bagrem sa pasnjaka i sumski bagrem ,taj sa pasnjaka gori ko da je pun ulja a ovaj
sumski da ne valja pun je vode

Vrba je puna vode ali moze dobro da greje sledece godine ako se isece ove.

Naše šumsko je nekad prodavalo mladeare bagrema,to mi bila prva zarada kao klincu.Skupimo se i oni nas odvezu da vadimo mladare,vezuje se po 10 u vezu i na kraju se plaća po vezi.Pravili se bagremari samo tako i posle se prodavao kao tehničko drvo,a ne za ogrev.Kod nas je bagrem krenuo da se koristi za ogrev kad su ga druge vrste potisnule kao tehničko drvo,a i osetno je jeftiniji.

Od topole su jako dobri panjevi,preko 40 50 cm u precniku.puni cvora,ne daju se cepati,neki se moraju i raspilati ali ko ima vece loziste nije problem.dosta dobro drze vatru a bili su jeftiniji i od lipe.

Kako ložite kad je hladnije kako je ekonomičnije napuniti peć i zatvoriti cug 90% ili ubacivati po Manje tj 2 cepanice. Imam alfa Plam rustik kamin za etažno i najbolje gori kad se ubace 2 cepanice, s 1 neće lepo da gori.
Ja ubacim 2 cepanice maltene skroz zatvorim cugove i dok ne ostane malo žara ne dodajem. I sa par žiški žara drvo lako uhvati jer je od maja bilo na suncu i nikad mi se nije desilo da neće da uhvati.

Od topole su jako dobri panjevi,preko 40 50 cm u precniku.puni cvora,ne daju se cepati,neki se moraju i raspilati ali ko ima vece loziste nije problem.dosta dobro drze vatru a bili su jeftiniji i od lipe.
Tacno tako,vidi se u pozadini slike gomila ispresecanih.Cena kikindjanske prikolice panjeva(u sumi) 2500din.

Nazad
Vrh