Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Probao suv bagrem,gori ali nije to to,tu gde je peć nagura i 24 ali problem je temp vode, ne može više od 60 stepeni, ložio ko budala 3 kante od 14~23 časa i nema šanse više od 60 stepeni.za održavanje temp je dovoljno do 60 ali kad dođem s posla i upalim treba mi jaka vatra da ugreje vodu u radijatore.za sada bukva najbolja. s bukvom mogu da naguram da svi popadaju u kući :)
biće samo problem sve teži naći oblicu bukve. kod mene u Vršcu na stovarištu 1 klasa bukve 50e u junu...

Probao suv bagrem,gori ali nije to to,tu gde je peć nagura i 24 ali problem je temp vode, ne može više od 60 stepeni, ložio ko budala 3 kante od 14~23 časa i nema šanse više od 60 stepeni.za održavanje temp je dovoljno do 60 ali kad dođem s posla i upalim treba mi jaka vatra da ugreje vodu u radijatore.za sada bukva najbolja. s bukvom mogu da naguram da svi popadaju u kući :)
biće samo problem sve teži naći oblicu bukve. kod mene u Vršcu na stovarištu 1 klasa bukve 50e u junu...
Ja sam letos uzeo mesavinu oblice bukva i hrast po 5200,i super je drvo, sad nema ispod 7000 za tako nesto. Spasce cena na prolece opet ali mislim da nece biti ispod 6000....

Za mene hrast i cer majke!
Kad je suvo nagura temperaturu i dugo drži žar.
Ali najbolje je kad imaš bukvu da na brzinu nabije temp i posle staviš hrast/cer i uživaš u grejanju….

Bagrem gori sirov skoro bolje nego li suv, al sve ima svoje, za male peci i jednu prostoriju je super, za kotao obicno bukva,cer i grab je tu negde.
Kad treba da se potpali i zagreje na brzinu tu su cokovi (ostatak klipa kukuruza)

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Za topolu prvi put cujem, valjda je to meko drvo, kod nas je i nema pa ne znam.
Grab je mozda u grupi sa bukvom i cerom-hrastom.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Cale je nekad dovezao mozda metar topole, uzmem ja da cepam kad sjekira samo proleti kroz drvo. Nisam u zivotu vidio da se nesto onako lako cepa.
Kanadska topola se ovde dosta koristi prilikom izdradnje objekata.

Cale je nekad dovezao mozda metar topole, uzmem ja da cepam kad sjekira samo proleti kroz drvo. Nisam u zivotu vidio da se nesto onako lako cepa.
Kanadska topola se ovde dosta koristi prilikom izdradnje objekata.
Topola je najvece djubre od ogreva koje moze covek da kupi, ovde kod nas raste pored tamisa kad god sam otisao pa kupio par prikolica pokajao sam se kako to lako gori kao papir a nema kaloricnu moc. Mozda je samo vrba gora od topole...

Topola je najvece djubre od ogreva koje moze covek da kupi, ovde kod nas raste pored tamisa kad god sam otisao pa kupio par prikolica pokajao sam se kako to lako gori kao papir a nema kaloricnu moc. Mozda je samo vrba gora od topole...
ja sam razmisljao da uzmem lipu mislim da je bila oko 2600 u šumskoj s prevozom za oktobar, novembar april tj kad su spoljne temp 10+ stepeni. tada mi iskreno nekako i žao da ložim bukvu. juče dođem kuci s posla 16.5 stepeni, napunim peć s 1 razbijenom cepanicom bukve kao potpala i 3 veće bukve , za sat vremena nagurala na 21-22 stepena, voda u kotlu na 60-70 stepeni.
s bukvom sam oduševljen kako gori. na par žiški žara stavio pre spavanja dve oblice od 15-tak cm, otvorim skroz cug kao i 1 cm vrata pepeljare (alfa rustik za etažno) i za par sekundi plamen. odma pozatvarao cugove i to lepo tinja preko noci, ujutru nije ledara.
inače sam pre 2 dana čistio lule, usisao peć iznutra bude fine sitne prašine koja zna da zeza prilikom loženja, zna dim da se oseti. kako sam očistio ništa se ne oseti.
očigledno da mora na 40-tak dana samo provući četkom lule kako bi spala ta sitna prasina i teraj dalje.
na koliko vi čistite lule?

ja sam razmisljao da uzmem lipu mislim da je bila oko 2600 u šumskoj s prevozom za oktobar, novembar april tj kad su spoljne temp 10+ stepeni. tada mi iskreno nekako i žao da ložim bukvu. juče dođem kuci s posla 16.5 stepeni, napunim peć s 1 razbijenom cepanicom bukve kao potpala i 3 veće bukve , za sat vremena nagurala na 21-22 stepena, voda u kotlu na 60-70 stepeni.
s bukvom sam oduševljen kako gori. na par žiški žara stavio pre spavanja dve oblice od 15-tak cm, otvorim skroz cug kao i 1 cm vrata pepeljare (alfa rustik za etažno) i za par sekundi plamen. odma pozatvarao cugove i to lepo tinja preko noci, ujutru nije ledara.
inače sam pre 2 dana čistio lule, usisao peć iznutra bude fine sitne prašine koja zna da zeza prilikom loženja, zna dim da se oseti. kako sam očistio ništa se ne oseti.
očigledno da mora na 40-tak dana samo provući četkom lule kako bi spala ta sitna prasina i teraj dalje.
na koliko vi čistite lule?
Imam samo lulu od pecke do ulaza u odzak nekih metar duzine, to sredim jednom na pola sezone lozenja i jednom na kraju i sve bude super. Ali bez lozenja plastika, flasa i ostalih plastika, samo ugalj drvo i sapurina.

Kakva će ove god biti frka za drva. Zvao par ljudi iz kuršumlije niko neće sleper da tera do vršca. Sad je cena žestoka mislim da i u maju neće puno pasti.
50e za metar ne gine. Možda bude i jače :( :(
nego kako se jasen ponaša naspram bukve? Probao sam bagrem neke Sečenice slabije gori naspram bukve. Ipak je bukva za ovaj moj alfa rustik kamin mama ali pitanje je dal ću uspeti bukvu da nađem.
Ostaće mi oko 6m bukve i nju ću čuvati za ledene dane.
možda budem uzeo bagrem 1 klasu u maju pa da se lepo osuši. Valjda će lepo goreti cepanica naspram Sečenice.

Jasen je dosta kaloricno drvo,lepo gori i sirov ako je suv jos bolje.Nije bas na nivou bukve ali nije puno ni losiji.Ako ima povoljnu cenu uzimaj slobodno.
Ja imam da mi nude jasen po 4500, ako bukva bude paprena cena sledecu zimu cu pored uglja rokati samo jasen. Ove je bilo kombinacija bukva-hrast-jasen-ugalj pljevlja....

Ja imam da mi nude jasen po 4500, ako bukva bude paprena cena sledecu zimu cu pored uglja rokati samo jasen. Ove je bilo kombinacija bukva-hrast-jasen-ugalj pljevlja....
Odakle su ti ljudi što prodaju jasen po toj ceni?
U vršcu je bagrem u šumskoj upravi 4750 bez prevoza ali sve ide ''velikim igračima'' za dalju preprodaju. Videću u maju valjda će se situacija malo stabilizovati.

Nazad
Vrh