Ima logike, jer svako drvo po kg daje istu količinu toplote, ali bi se onda morala proveravati i vlaga kao žitu da ne bi kupovao vodu.Drva bi trebalo kupovati kao zito , kolko kg jusa tolko para
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ima logike, jer svako drvo po kg daje istu količinu toplote, ali bi se onda morala proveravati i vlaga kao žitu da ne bi kupovao vodu.Drva bi trebalo kupovati kao zito , kolko kg jusa tolko para
Ja sam letos uzeo mesavinu oblice bukva i hrast po 5200,i super je drvo, sad nema ispod 7000 za tako nesto. Spasce cena na prolece opet ali mislim da nece biti ispod 6000....Probao suv bagrem,gori ali nije to to,tu gde je peć nagura i 24 ali problem je temp vode, ne može više od 60 stepeni, ložio ko budala 3 kante od 14~23 časa i nema šanse više od 60 stepeni.za održavanje temp je dovoljno do 60 ali kad dođem s posla i upalim treba mi jaka vatra da ugreje vodu u radijatore.za sada bukva najbolja. s bukvom mogu da naguram da svi popadaju u kući
biće samo problem sve teži naći oblicu bukve. kod mene u Vršcu na stovarištu 1 klasa bukve 50e u junu...
Jbg-a ne možemo svi živeti u Bosni....Ta drva moras pipati ko zenu.
Cale je nekad dovezao mozda metar topole, uzmem ja da cepam kad sjekira samo proleti kroz drvo. Nisam u zivotu vidio da se nesto onako lako cepa.Za topolu prvi put cujem, valjda je to meko drvo, kod nas je i nema pa ne znam.
Grab je mozda u grupi sa bukvom i cerom-hrastom.
Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Topola je najvece djubre od ogreva koje moze covek da kupi, ovde kod nas raste pored tamisa kad god sam otisao pa kupio par prikolica pokajao sam se kako to lako gori kao papir a nema kaloricnu moc. Mozda je samo vrba gora od topole...Cale je nekad dovezao mozda metar topole, uzmem ja da cepam kad sjekira samo proleti kroz drvo. Nisam u zivotu vidio da se nesto onako lako cepa.
Kanadska topola se ovde dosta koristi prilikom izdradnje objekata.
ja sam razmisljao da uzmem lipu mislim da je bila oko 2600 u šumskoj s prevozom za oktobar, novembar april tj kad su spoljne temp 10+ stepeni. tada mi iskreno nekako i žao da ložim bukvu. juče dođem kuci s posla 16.5 stepeni, napunim peć s 1 razbijenom cepanicom bukve kao potpala i 3 veće bukve , za sat vremena nagurala na 21-22 stepena, voda u kotlu na 60-70 stepeni.Topola je najvece djubre od ogreva koje moze covek da kupi, ovde kod nas raste pored tamisa kad god sam otisao pa kupio par prikolica pokajao sam se kako to lako gori kao papir a nema kaloricnu moc. Mozda je samo vrba gora od topole...
Imam samo lulu od pecke do ulaza u odzak nekih metar duzine, to sredim jednom na pola sezone lozenja i jednom na kraju i sve bude super. Ali bez lozenja plastika, flasa i ostalih plastika, samo ugalj drvo i sapurina.ja sam razmisljao da uzmem lipu mislim da je bila oko 2600 u šumskoj s prevozom za oktobar, novembar april tj kad su spoljne temp 10+ stepeni. tada mi iskreno nekako i žao da ložim bukvu. juče dođem kuci s posla 16.5 stepeni, napunim peć s 1 razbijenom cepanicom bukve kao potpala i 3 veće bukve , za sat vremena nagurala na 21-22 stepena, voda u kotlu na 60-70 stepeni.
s bukvom sam oduševljen kako gori. na par žiški žara stavio pre spavanja dve oblice od 15-tak cm, otvorim skroz cug kao i 1 cm vrata pepeljare (alfa rustik za etažno) i za par sekundi plamen. odma pozatvarao cugove i to lepo tinja preko noci, ujutru nije ledara.
inače sam pre 2 dana čistio lule, usisao peć iznutra bude fine sitne prašine koja zna da zeza prilikom loženja, zna dim da se oseti. kako sam očistio ništa se ne oseti.
očigledno da mora na 40-tak dana samo provući četkom lule kako bi spala ta sitna prasina i teraj dalje.
na koliko vi čistite lule?
Ja imam da mi nude jasen po 4500, ako bukva bude paprena cena sledecu zimu cu pored uglja rokati samo jasen. Ove je bilo kombinacija bukva-hrast-jasen-ugalj pljevlja....Jasen je dosta kaloricno drvo,lepo gori i sirov ako je suv jos bolje.Nije bas na nivou bukve ali nije puno ni losiji.Ako ima povoljnu cenu uzimaj slobodno.
Odakle su ti ljudi što prodaju jasen po toj ceni?Ja imam da mi nude jasen po 4500, ako bukva bude paprena cena sledecu zimu cu pored uglja rokati samo jasen. Ove je bilo kombinacija bukva-hrast-jasen-ugalj pljevlja....