Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Malo da dignemo temu iz mrtvih. Imam centralno na drva, alfa Plam rustik peć. Ovo će biti treća zima kako je kod mene. Prve zime greškom kupio hrast (drva se redovno kupuju početkom maja, stoje na suncu tako da se koliko toliko prosuše do grejne sezone) i nisam bio zadovoljan kako gore u toj pećki~nekako su tinjala, više od 60 stepeni nikako nisam mogao da naguram temp vode u kotlu. Sledeće godine uzmem bukvu i to je bila druga priča. Dal ubacio tanja i deblja na jači zar drva gore i daju odličnu energiju kako okolini tako i vodi. Da li pored bukve bi valjalo probati grab ili bagrem, bagrema u vršcu ima u izobilju dok nabaviti oblovinu bukve već predstavlja problem. Po dužini drva ne kupujem!neko je okačio sliku graba, hrasta i cera pa bi voleo da neko okači sliku graba kako bi se lepo videla kora ~ da prodavci ne uvale neko drugo drvo. Bagrem, bukvu, hrast ~ cer znam kako izgleda kora, problem je za grab.

Grab ima glatku koru gde je deblje stablo ima izbocine i upredena vlakna.Tezak je.Ima crni i beli valjda nisam ni ja siguran kod nas ga ima dosta.

Ako kupis rezi odma dok je sirov posle je muka da ga iseces na trupce i icepas.Proguglaj lako ces naci slike.

Hteo sam da predjem na pelet, i u mom kraju ima pelet Numanovic, Bjelo Polje, Kraljevo, Ivanjica i Nova Varoš. Je l ima neko iskustva sa pomenutim peletima. Za Numanovica znam da ima one nameštanje pa me plaši da se ne melje iverica koja je puna lepka itd. Za ostale ne znam. Svi su 22rsd.

Ja sam godinama uzimao suseni vreoci ugalj i dobar je, ove godine mi se nije svidjao kako izgleda na gomili mnogo sitan i prasine pa sam uzeo 6 tona pljevlja, lepo izgleda kako gori tj kaloricna moc videcu na zimu 😀 lozi li neko pljevlja?

Ja sam godinama uzimao suseni vreoci ugalj i dobar je, ove godine mi se nije svidjao kako izgleda na gomili mnogo sitan i prasine pa sam uzeo 6 tona pljevlja, lepo izgleda kako gori tj kaloricna moc videcu na zimu lozi li neko pljevlja?
Lozio ja prosle godine.Duze drzi od susenog i ima vise sljake. Sto se tice kalorija tu su negde.Za pljevaljski treba dobar žar napraviti, teze se pali od susenog vreoca.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Lozio ja prosle godine.Duze drzi od susenog i ima vise sljake. Sto se tice kalorija tu su negde.Za pljevaljski treba dobar žar napraviti, teze se pali od susenog vreoca.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Suseni su kod nas 12500 a pljevlja 11200. Imam sapurine i hrast tako da ce biti dobra podloga za pljevlja...

Kakav je bagrem u odnosu na bukvu? Ove godine sam jedva našao obilicu bukve pitanje je dal ću uspeti na proleće... Kaže mi stric da jedino bagrem može lepo da gori i kad je sirov. Može li dostojno zameniti bukvu ako ne uspem da je nađem?
I još ga imam u izobilju u šumskoj upravi u vršcu. Nije loša kombinacija lipe i bagrema ako je dobar ako intenzivno gori kao bukva. Lipu za oktobar, novembar, mart, april a ostatak bagrem...

Vi gore imate bese vise vrsta bagrema?Ovde kod nas ovaj je slabo kalorican i daleko je od bukve po tom pitanju.

Нема бољег дрвета за ложење од багрема, још тај из околине Вршца и Делиблатске пешчаре је најбољи.

Još kad se uzme u maju, iseče,iscepa bude na suncu do zime, prosuši se dobro... Milina jedna. Moraću da uzmem par kanti za probu ali ne sad tamo decembra januara kad upeče minus 😃
Lipa je sad 2000 bez prevoza u šumskoj upravi ali je nema. Prosto mi je žao da ložim bukvu kad napolje nije oko 0.verujem da bi i lipa radila posao

Šta fali lipi Za ovaj prelaz,oktobar, novembar? Nemoguće da je toliko loše. Nek gori i sat ipo 2 cepanice dosta

Nazad
Vrh