Objekti za smeštaj mehanizacije

Kolege zamolio bi za jednu informaciju ako se neko razume da mi kaze ...
Naime , planiram na jednoj strani kuce da samo spustim krov na jednu vodu i tako dobijem nadstresnicu...,rec je o prostoj metalnoj konstrukciji..gore klasican rebrasti lim kao pokriv.
Pa me zanima na recimo 5 metra sirine koliko treba da bude standardni pad,a koliko minimalni pad ,pitam za razliku u visini izmedju gornje i donje tacke krova na 5 metara sirine???
Ako imaš prostora idi na maksimalni pad koji možeš da izvedeš.
Na 5 metara ja bih napravio razliku od 1 metra.
Tačno je da može i dosta manje i da ima takvih objekata sijaset, ali uvek tu ima dosta faktora zbog kojih je uradjeno tako.
Kad pogledaš sajtove proizvodjača profilisanih krovnih limova, skoro pa svi imaju različite minimalne padove u svojim opisima.
Taj minimalni pad je više definisan za situacije "kad se mora" nego što je to preporuka.

Poveži ih temeljnom gredom,
I poveži sa zidom koji si uradio.
Najbolje je bilo da je to odradjeno onda kad si radio zid.
Pa ok, ali nema tu nikakvog tereta gore na limu osim nekog snega kojeg ko zna kad i koliko ce biti ovde kod nas na severu. Nema pritiska na zidove pravim supu za prikolice i prilkjucnu mehanizaciju. Povrsina lima je nesto preko 100 m2.
Nego hteo sam da pitam visina iz dvorista recimo 3,5 metra, a drugi kraj je 2,2 m. To je pad na nekih 7 metara dubine supe. Gore ide lim. Majstor koji mi je bio da vidi i da ponudu kaze veliki pad za lim kao tesko se srafi kad je takav pad ...

Pa ok, ali nema tu nikakvog tereta gore na limu osim nekog snega kojeg ko zna kad i koliko ce biti ovde kod nas na severu. Nema pritiska na zidove pravim supu za prikolice i prilkjucnu mehanizaciju. Povrsina lima je nesto preko 100 m2.
Nego hteo sam da pitam visina iz dvorista recimo 3,5 metra, a drugi kraj je 2,2 m. To je pad na nekih 7 metara dubine supe. Gore ide lim. Majstor koji mi je bio da vidi i da ponudu kaze veliki pad za lim kao tesko se srafi kad je takav pad ...
Koliko traži majstor?

Послато са 23049PCD8G помоћу Тапатока

Пад никад није велики, лим може и десет степени, код мене на сењаку је скоро 45 и ништа се не задржава.

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Sve je povezano sa armaturom 8 com i jame i donja greda i stubovi i gornja greda. Sve sa 4-6 armatura 8 povezano....
Ako si ušao u donju zonu temljne jame sa stubovima onda nema nikakve brige.

Samci ne mogu da nose linearna opterećenja trpe samo eventualne vučne sile.Zato ako nose zid stubovi se spuštaju u donju zonu i povezuju se gredom, pa na kraju dobiješ trakasti temelj sa stopama.Najveći problem koji tu može da se javi je neravnomerno sleganje pogotovo na većim dužinama.Zato se i koriste za stepenice i dimnjake.

Ako si ušao u donju zonu temljne jame sa stubovima onda nema nikakve brige.

Samci ne mogu da nose linearna opterećenja trpe samo eventualne vučne sile.Zato ako nose zid stubovi se spuštaju u donju zonu i povezuju se gredom, pa na kraju dobiješ trakasti temelj sa stopama.Najveći problem koji tu može da se javi je neravnomerno sleganje pogotovo na većim dužinama.Zato se i koriste za stepenice i dimnjake.
Ispod donje grede na 5 mesta gde su stubovi smo kopali kao trapez 30x30 pa se dole siri kod mene i komsije, dubine 80 cm i sve je povezano jama, greda i stub sa armaturom 8 com.... Mislim da je uradjeno kvalitetno...

Pitanje je samo koji su profili, to moze fino da utice na cenu. Ja sam imao od jednog majstora 2 ponude samo za metalnu konstrukciju 20x11 i razlika je bila oko 3k ako se dobro secam zbog razlika u profilima koje bi koristio..

Ovo je zamišljeno da bude neka univerzalna nastrešnica, kao ljetnikovac, za auto i najmanje za traktor. Napravio sam je malo visočije da može ući traktor i kombi. Planirana je tu i pečenjara sa strane desno u dijelu drljače.

Gore je panel, lako bi se obrisao, a inače traktor ne držim tu, sutra klanje zimina pa mi smeta u šupi.

Nazad
Vrh