Objekti za smeštaj mehanizacije

Sta tacno limitira taj broj na 45-50% ?.Ima milion vrsta resetki,nosaca,ni jedna istih nosivosti.Ja ne vidim problem da se uradi resetka da nosi i 100% duzine roga na prepustu.
Inace gledam ovaj snimak,reko kako su ovako lose iskrojene dijagonale u resetki,ima puno razmaka svugde,kad ono on samo postavi te ploce i sa njima ih sve poveze ...Neko je ovde spominjao kako je tako pravilno raditi,nisam siguran,meni ovo bas cudno na snimku,manja je povrsina,tj duzina vara kad ih ovako spoji sve samo tim plocama nego da je sve lepo iskrojio i vario okolo svakog profila,moje licno misljenje.

Poslednja izmena:
Pa ok to razumem,ali za nase npr supe koje su najcesce oko 10m sirine,tj dubine kako god ,moze se lako odraditi resetka neka koja ce to sve nositi pod jednu vodu bez stuba na kraju iste.Sve zavisi koliko materijala ubacis u nju i kakav je njen oblik.Eto ima i stadiona i raznih sportskih hala koji imaju krovove tako pod da kazem jednu vodu ,a koliko desetina metara je tu raspon u pitanju.....

Ja bih meni pravio za supu sad neke resetkaste nosace ,ako stignem pre prolecnih radova ,samo sto gledajuci po forumu ovde i po netu,tu nekog pravila nema xd ...sve te resetke su drugacije,sve te sipke tj cevi u resetki kao da svako pravi po svojoj nekoj proceni.Ja bih isto mozda meni pravio kao streju sa jedne strane bez stubova na kraju, od jedno 4-5m pada tj duzine.
Evo nekih slika,neki od ovih nosaca su ubi boze odradjeni,ali vrv kod njih nema snega nikad,tj mozda nema ni zime neke.Generalno gledano ja bih podelio te bindere,tj nosace na te kao trouglao koje se i najcesce koriste kod nas ,i ove druge sto su kao 2 resetkaste grede spojeni da cine krov na 2 strane.Jel su bolji ovi kao trougao binderi ili ovi drugi ,koji bi imali vecu nosivost npr a da se koristi ista kolicina materijala,tj profilnih cevi ?.

Poslednja izmena:
Da,to bih i ja trebao da radim kod mene,a ja pitam jos i za te ispune u resetki ,pravila kao da nema,svi rade po svom,svaka resetka drugacija.Kod nas su popularne te resetka kao trougao ,jel to najbolje,nzm ...

pravila kao da nema,svi rade po svom,svaka resetka drugacija.
Pravila postoje i pridržavaju ih se statičari. Svaka iole ozbiljnija rešetka se radi prema statičkom proračunu i u skladu s arhitekturom koju treba zadovoljiti. Ponekad je potreban određeni kompromis izgleda i mjera. Uglavnom iz razloga jer je neisplativo. Svaka promjena neke dimenzije u retkastom nosaču utjeće na sve štapove i zato je svaka rešetka drukčija.

Male rešetke, obično jedna ili dvije na objektu, koje se izrađuju bez proračuna su uglavnom debelo predimenzionirane. S obzirom na mali iznos cijene to razbacivanje materijalom nije presudno kod izrade kompletnog objekta. Predimenzioniranje bez proračuna je jako dobro jer će se rešetka u slučaju jednog preslabog štapa urušiti. a puni nosač će se prvo savinuti i na taj način upozoriti da je preopterećen.

Ručni proračun rešetki je u današnje vrijeme prezahtjevan u pogledu utrošenog vremena.
Imao sam svojevremeno program za izračun rešetkastih nosača (nisam siguran, ali mislim da je bio do 50 štapova) koji je radio na DOS-u (mlađi niti ne znaju što je DOS). Nakon što je DOS ugašen, još jedno vrijeme sam ga koristio u DOS prozoru pos Windowsima, a onda je i ta podrška prestala.

Мој деда је некад ставлјао багремове или грмове греде и стоји јо и данас. Само су ниске, људи некад били 150-160 цм, па сад пазим да не ударим главом, доста чворуга сам тако фасовао.

Aco ti si garant prva generacija košarkaša u tvojoj familiji? ;) Deda je mislio da ćeš trčati za kravama a ne za loptom, zato je pravio nisku šupu.

Meni treba resetka za krov,stubovi ce biti betonski,ako se na tu resetku misli ?.
Ovaj rus ,koliko sam citao prevod,tj koliko je on tacan ,kaze te vertikale u resetki su pogresno resenje,nemaju potrebu nikakvu,tj samo dijagonale trebaju biti,pravilnije je ....

Sigurno znace i vertikale. Verovatno si nekad video manje resetke koje uopste nisu sa dijagonalama vec samo sa vertikalama. U tim slucajevima te vertikale odradjuju poso.

Vertikale plus dijagonale mozda je i dobro,ali samo vertikale,u to sam siguran da ne valja nikako.
Ja na netu gledam slike tih resetki tj bindera vecinom sa industrijskih hala,fabrika i slicno,gde je sigurno radio projektant,staticar ,tj nista napamet ,i tu dominiraju maltene samo dijagonale u resetkama.

Sigurno znace i vertikale. Verovatno si nekad video manje resetke koje uopste nisu sa dijagonalama vec samo sa vertikalama. U tim slucajevima te vertikale odradjuju poso.
Ako se još dobro sjećam naziv za takvu rešetku je Firandellov nosač. Primjenjuje se za manje raspone, kada je zbog manje visine nosača/rešetke problematičan ispravan detalj čvora, odnosno kosi štapovi bi s gornjm i donjim pojasom rešetke zatvarali preoštri kut. Kod rešetke je poželjno da se osi štapova sijeku u jednoj točki čvora. Dopušteno je malo odstupanje, ali nijedna os ne smije izlaziti izvan debljine štapa.

Nazad
Vrh