Objekti za smeštaj mehanizacije

SeljakizGrada "Armatura što deblje to bolje"

Da li si ti čoveče saglaman???

Kolega PetarP;

Šta je namena objekta? Koji gabarit planiraš, koji raspon, koji materijal krovne konstrukcije, itd?
To su sve podaci koji će veoma bitno uticati na ono što tebe konkretno zanima.

Ja kad sam pravio u novembru zid na koji ce ici metalna supa sa limom sam uradio sledece:
Zajedno sa dva starija majstora. E sad cu napisti pa ko je kompetentan neka komentarise ja nisam.
Naime: zid je 16 metara visina 2,2 metra.
Prvo smo na pet mesta iskopali pet rupa u zemlji kao trapez dubine 80 cm, stavili 8 cu armaturu 4 kom nakrivljeni ka kraku. Nalili beton. Osalovali gredu 30x30 16 metara armatura 8 ca dole 3 gore 2 stafle sa uzengijama stegli i u gredu nalili beton.
Ozidali zidove i ostavili za 5 stubova mesta i armaturu, zidovi su malterom zidani na punu ciglu mali format. Osalovali stubove gde smo ubacili 6 kom armature 8 ca sa uzengijama. Nalili beton. Osalovali gore gredu 30x30 sa opet 3 dole i 2 gore stafle 8 ca. Nalili beton.
U beton sam na svaki stub gde je zalio plocevinu 20x20 od 12 mm debljine sa ruskom armaturom 10 kom navareno i nakrivljeno kao udica zamoceno u beton. Tu se nastavlja na te plocevine na prolece metalna greda, koja nosi krov koji naleze na zid.
Povrsina supe ce biti 16 x 7 metara, iz dvorista ce biti samo stubovi visine nekih 3,5 metra.
Ukupna povrsine nesto preko 100m2 lima gore. Ko je kompetentan neka proceni da li je ovo dovoljno za noseci zid jedne ovakve supe?
Majstori su mi malo stariji 65 i 75 god ne znam koliko poznaju statiku i materijale 🤔

Svaka cast na poznavanju materije, odlicni saveti! :ppozdrav:

Sve sam razumeo osim ovog

"Obavezno podkopavaj uglove temelja da praviš trapez da se "uklini" malo je fizikalije ali znači dosta.Isto tako obavezno prepuštaj temelj bar 50cm kod iskopa." ako moze malo pojasnjenje.

Sta kazes za debljinu ploce, nesto sam razmisljao da idem na 15cm i osmicu mrezu ili da idem vise? Beton MB30 ili neki drugi?
Odlican saveti za Masinac blokove, ja sam cak mislio da su odlicnog kvaliteta posto im je cena skoro najveca u odnosu na konkurenciju, mislim da su cak skuplji 50% od Indjijskih. Koje bi ovde valjalo blokove izabrati?
Gde se spajaju rovovi iskopa, u donjoj zoni podkopaš pod uglom sa svih strana, tako "ukliniš" temelj da eventualno nema smicanja ako tlo radi.

Od blokova vidi šta se nudi pa izaberi, moja iskustva sa Svilajnačkim su očajna.Ako finansije dozvoljavaju najbolje i najlakše trenutno za zidanje je termo blok, ali ako nije stambeni objekat ne opravdava ulaganje.

MB30 sasvim zadovoljava.

Temelj 80 cm pa ne pravi on most nego supu

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Ma da zakopa malo čisto da skine travu, stavi 6cu i nema to nigde ;)

Ajde da nešto i naučiš kad već voliš svuda da te ima.

Tačka smrzavanja tla u Srbiji je +-40cm,trakasti temelj se kopa 50% ispod tačke smrzavanja,dakle idealni minimum je 80cm.

Naravno razne Barbule prave razne nadstrešnice pa može to i pliće ;)

Smem glavu na panj da sam napravio vise supa i temelja nego sto si ti procitao u tim literaturama i sad prosipas znanje. Nedo bog nekome da mu ti vodis izgradnju taj nebi mogao da se navuce betona i gvozdja.

Tačka smrzavanja tla u Srbiji je +-40cm,trakasti temelj se kopa 50% ispod tačke smrzavanja,dakle idealni minimum je 80cm.

Zar ovo ne bi bilo 40 cm pa na to 50% je jos 20 cm znaci ukupno min 60 cm?
( Ne znam gradjevinu nego tako mi deluje napisano gore).

Zar ovo ne bi bilo 40 cm pa na to 50% je jos 20 cm znaci ukupno min 60 cm?
( Ne znam gradjevinu nego tako mi deluje napisano gore).
Idealni minimum je 80,60 je baš na granici pogotovo kod lošeg zemljišta.

Evo ovaj je po projektu na 60 crtan, ali naravno stručnjak nije izlazio na teren nego davao savete iz fotelje.Vagres razlika terena 1.2m.Na 60 iskopa i dalje u velikim zonama dve vrste zemlje, ovako pustiš kašiku na 80, samo žuta zemlja.

Trakasti, a pogotovo tačkasti temelj mora da ide duboko.

Pominješ nadstrešnicu,
a kolegu savetuješ za armaturu što deblje to bolje.

Čovek je napisao da hoće da pravi 200 kvadrata "nečega", ti mu daješ savete a nemaš nikakve podatke šta tačno hoće da pravi.

I ti nekog nešto da naučiš???

Budi Bog s nama.

Ma samo sto dublje i sto deblje i nema brige

Ja kad sam pravio u novembru zid na koji ce ici metalna supa sa limom sam uradio sledece:
Zajedno sa dva starija majstora. E sad cu napisti pa ko je kompetentan neka komentarise ja nisam.
Prvo smo na pet mesta iskopali pet rupa u zemlji kao trapez dubine 80 cm, stavili 8 cu armaturu 4 kom nakrivljeni ka kraku. Nalili beton. Osalovali gredu 30x30 16 metara armatura 8 ca dole 3 gore 2 stafle sa uzengijama stegli i u gredu nalili beton.
Ozidali zidove i ostavili za 5 stubova mesta i armaturu, zidovi su malterom zidani na punu ciglu mali format. Osalovali stubove gde smo ubacili 6 kom armature 8 ca sa uzengijama. Nalili beton. Osalovali gore gredu 30x30 sa opet 3 dole i 2 gore stafle 8 ca. Nalili beton.
U beton sam na svaki stub gde je zalio plocevinu 20x20 od 12 mm debljine sa ruskom armaturom 10 kom navareno i nakrivljeno kao udica zamoceno u beton. Tu se nastavlja na te plocevine na prolece metalna greda, koja nosi krov koji naleze na zid.
Povrsina supe ce biti 16 x 7 metara, iz dvorista ce biti samo stubovi visine nekih 3,5 metra.
Ukupna povrsine nesto preko 100m2 lima gore. Ko je kompetentan neka proceni da li je ovo dovoljno za noseci zid jedne ovakve supe?
Majstori su mi malo stariji 65 i 75 god ne znam koliko poznaju statiku i materijale 🤔
Seljakizgrada?
Darko dren?
Neko komentar na ovo?

Iz ovoga ne mogu da zaključim da li se na pločevine koje si zalio u beton vare stubovi pa ta strana ide na istu visinu kao ona sa stubovima, ili kako si već napisao, a što mi nema smisla, da na taj zid postavljaš neku metalnu gredu na koju se oslanja krov. Ne znam kakav si krov zamislio?

Logično bi bilo da se vare stubovi visine 1.3 m na koje će ići metalna rešetka.

Iz ovoga ne mogu da zaključim da li se na pločevine koje si zalio u beton vare stubovi pa ta strana ide na istu visinu kao ona sa stubovima, ili kako si već napisao, a što mi nema smisla, da na taj zid postavljaš neku metalnu gredu na koju se oslanja krov. Ne znam kakav si krov zamislio?

Logično bi bilo da se vare stubovi visine 1.3 m na koje će ići metalna rešetka.
Ne mora greda metalna preko zida, na te plocevine se vari konstrukcija krova od metala.
A krov lezi na taj zid sa jedne strane i sa strane iz dvorista na metalne stubove visine 3,5 metra na jednu vodu.... Krov metalne cevi i lim nista posebno da nosi samo sebe i sneg ako bude bilo....

Nazad
Vrh