Ja kad sam pravio u novembru zid na koji ce ici metalna supa sa limom sam uradio sledece:
Zajedno sa dva starija majstora. E sad cu napisti pa ko je kompetentan neka komentarise ja nisam.
Naime: zid je 16 metara visina 2,2 metra.
Prvo smo na pet mesta iskopali pet rupa u zemlji kao trapez dubine 80 cm, stavili 8 cu armaturu 4 kom nakrivljeni ka kraku. Nalili beton. Osalovali gredu 30x30 16 metara armatura 8 ca dole 3 gore 2 stafle sa uzengijama stegli i u gredu nalili beton.
Ozidali zidove i ostavili za 5 stubova mesta i armaturu, zidovi su malterom zidani na punu ciglu mali format. Osalovali stubove gde smo ubacili 6 kom armature 8 ca sa uzengijama. Nalili beton. Osalovali gore gredu 30x30 sa opet 3 dole i 2 gore stafle 8 ca. Nalili beton.
U beton sam na svaki stub gde je zalio plocevinu 20x20 od 12 mm debljine sa ruskom armaturom 10 kom navareno i nakrivljeno kao udica zamoceno u beton. Tu se nastavlja na te plocevine na prolece metalna greda, koja nosi krov koji naleze na zid.
Povrsina supe ce biti 16 x 7 metara, iz dvorista ce biti samo stubovi visine nekih 3,5 metra.
Ukupna povrsine nesto preko 100m2 lima gore. Ko je kompetentan neka proceni da li je ovo dovoljno za noseci zid jedne ovakve supe?
Majstori su mi malo stariji 65 i 75 god ne znam koliko poznaju statiku i materijale