Objekti za smeštaj mehanizacije

Kolege zamolio bi za jednu informaciju ako se neko razume da mi kaze ...
Naime , planiram na jednoj strani kuce da samo spustim krov na jednu vodu i tako dobijem nadstresnicu...,rec je o prostoj metalnoj konstrukciji..gore klasican rebrasti lim kao pokriv.
Pa me zanima na recimo 5 metra sirine koliko treba da bude standardni pad,a koliko minimalni pad ,pitam za razliku u visini izmedju gornje i donje tacke krova na 5 metara sirine???

A jel mozete vi da iznajmite neki prostor pa da tamo merite .... ko zna vise?

Ajd 2-3 poklapanja ali nastavljate se na nekoliko strana.

КАКО ЈЕ ТУЖНО БИТИ СТАР

...Изађем ја из супермаркета и кренем да тражим кључеве од аута. У џеповима их нема. Вратим се у продавницу, па пажљиво претражим све полице – код парадајза, кромпира и свуда где сам стајао, али ништа не нађем.
И онда схватим да сам их вероватно оставио у брави за паљење, а ауто је лако могао бити украден. Брзо сам отрчао до паркинга, али АУТО ЈЕ НЕСТАО!
Позвао сам полицију, рекао им где се налазим, описао ауто, регистарске таблице и све остало. Признао сам да сам оставио кључеве унутра.
Затим сам обавио најтежи позив... жени.
– Драга... (глас ми је дрхтао). Оставио сам кључ у брава за паљење и украли су нам ауто!
Уследила је дуга тишина... па је одједном заурлала:
– ДЕБИЛЕ! Ја сам те одвезла и оставила испред супермаркета, а онда отишла код фризера!
Ја, наравно, одмах одахнем и кажем:
– Хвала Богу! Па, хоћеш ли доћи по мене?
Она поново заурла:
– Не могу, идиоте! Ја сам у полицијској станици и покушавам да их убедим да нисам украла ауто!

Valjalo bi malo vise na tu duzinu.
Ne smeta ako je više, ali može i manje. Važno je da je lim dovoljno visokog profila. Radili smo ravne krovove na stambenim kontejnerima, a kojima je pad bio jednak nagibu kontejnera zbog neprecizno napravljenih oslonaca. Važno je napraviti dvije stvari:
1. na višoj strani krova svinuti donji pojas lima prema gore i tako spriječiti da pod utjesajem vjetra voda odlazi na tu stranu.
2. na nižoj strani krova tu istu donju zonu lima savinuti prema dolje i tako spriječiti da voda podlijeva zbog kapilarnog dizanja vode po limu.

Neovisno o nagibu ove dvije mjere je korisno provesti.

Za to su potrebna kliješta ili neka naprava sa širokim plosnatim čeljustima.

Ja apsolutno nisam video ni na jednoj supi da je neko na krajeve savijao lim, ali bas nigde a video sam gomilu supa od razlicitih majstora i velicina....

Ja apsolutno nisam video ni na jednoj supi da je neko na krajeve savijao lim, ali bas nigde a video sam gomilu supa od razlicitih majstora i velicina....
Ја сам то радио кад сам прекривао гаражу. Нисам никад видио да неко тако ради, али ми је дјеловало да је боље пошто кров има мали пад. Нисам имао никакав специјалан алат, само заварио два парчета флаха дужине 100 mm са размаком 1 mm, мало оборио ивице и руком заврнуо навише. Нисам обарао на крају, само на врху гдје се састају два лима да не убацује испод капе.

Kolege zamolio bi za jednu informaciju ako se neko razume da mi kaze ...
Naime , planiram na jednoj strani kuce da samo spustim krov na jednu vodu i tako dobijem nadstresnicu...,rec je o prostoj metalnoj konstrukciji..gore klasican rebrasti lim kao pokriv.
Pa me zanima na recimo 5 metra sirine koliko treba da bude standardni pad,a koliko minimalni pad ,pitam za razliku u visini izmedju gornje i donje tacke krova na 5 metara sirine???
Ako imaš prostora idi na maksimalni pad koji možeš da izvedeš.
Na 5 metara ja bih napravio razliku od 1 metra.
Tačno je da može i dosta manje i da ima takvih objekata sijaset, ali uvek tu ima dosta faktora zbog kojih je uradjeno tako.
Kad pogledaš sajtove proizvodjača profilisanih krovnih limova, skoro pa svi imaju različite minimalne padove u svojim opisima.
Taj minimalni pad je više definisan za situacije "kad se mora" nego što je to preporuka.

Poveži ih temeljnom gredom,
I poveži sa zidom koji si uradio.
Najbolje je bilo da je to odradjeno onda kad si radio zid.
Pa ok, ali nema tu nikakvog tereta gore na limu osim nekog snega kojeg ko zna kad i koliko ce biti ovde kod nas na severu. Nema pritiska na zidove pravim supu za prikolice i prilkjucnu mehanizaciju. Povrsina lima je nesto preko 100 m2.
Nego hteo sam da pitam visina iz dvorista recimo 3,5 metra, a drugi kraj je 2,2 m. To je pad na nekih 7 metara dubine supe. Gore ide lim. Majstor koji mi je bio da vidi i da ponudu kaze veliki pad za lim kao tesko se srafi kad je takav pad ...

Nazad
Vrh