Objekti za smeštaj mehanizacije

Imam neki zid na "ge", pa bi pravili supu, uglavnom 8m sirine i 10 duzine, ulaz samo sa cela jedne strane, zidano blokovima i betonski stubovi u coskovima i na sredini i vencanica gore, krov na dve vode,pokriven pocinkovanom limom
E sad , dali je potrebno da na sredini supe gornja vencanica bude spojena popreko jos jednom betonskom gredom, i koja bi tu dimenzija grede odgovarala?
Kod krova koji je ugao rogova potreban, i da li je potrebno da budu spojeni i sa nekim horizontalnim ojacanjem , (kao slovo A da budu, )?

Imam neki zid na "ge", pa bi pravili supu, uglavnom 8m sirine i 10 duzine, ulaz samo sa cela jedne strane, zidano blokovima i betonski stubovi u coskovima i na sredini i vencanica gore, krov na dve vode,pokriven pocinkovanom limom
E sad , dali je potrebno da na sredini supe gornja vencanica bude spojena popreko jos jednom betonskom gredom, i koja bi tu dimenzija grede odgovarala?
Kod krova koji je ugao rogova potreban, i da li je potrebno da budu spojeni i sa nekim horizontalnim ojacanjem , (kao slovo A da budu, )?
Takvu sad ja pravim upravo isto ide na Ge..zid ce biti od blokova i imace betonske stubobe a zid visina 2.5m posle idem metalne stubove na zid jer ce ici celicna konstrukcija i lim za krov..moja ce biti 10m sirina duzina 12m

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Farmer
Na širinu od 8m ne mogu ići rogovi 10x12 cm ili tanji a da su spojeni u slovo A.
Takva konstrukcija može ići do raspona 6 m. Preko 6 m potrebna je (kod nas se zove) stolica. Na zidu imaš vjenčanice a na pola rogova ispod njih ide još jedna greda, podrožnjača, koja je oslonjena na stupce.
Za te veće raspone a bez stolice, ide rešetkasta konstrukcija. Može biti i metalna i drvena.

Kapiram, stolica kao za krov od kuce, mislio sam da ovde mozda ne bi morala, ali bolje ne rizikovati i uraditi kako treba

Ako se pravi krov na dve vode, a da je sirina objekta svega 8m onda rogovi od 10x12 na rasponu od svega 4m mogu glat da idu na rastojanju od 1.2m pa cak i na 1.5m jedan od drugog, bez stolica, a na raspinjace ako ne treba tavan...

Ako ide krov na jednu vodu onda se mora na tom rasponu raditi ili drvena ili celicna resetka. Drvena od dasaka sirine oko 15cm debljine 20mm, malo je komplikovano kucati u njih silne ekesere na spojevima vertikala, dijagonala i donjeg i gornjeg pojasa.

A za celik odokativnom metodom cevi u donjoj zoni od 60x40x3m, gornja zona 40x40x3mm, a vertikale na rastojanju od 1.4m rastojanja dimenzije 40x30x2mm, dijagonale iste kao i vertikale. Glavni resetkasti nosac bi na 10m raspona bio na rastojanju od 2.5m jedan od drugog....

Naravno ako treba veliki ulaz s preda bez stubova na sredini radio bi se binder duzine 10m dimenzije donji i gornji pojas 60x60x4mm, dijagonale bi bile 40x40x3mm, sa verikalama naspram glavnog resetkastog nosaca na svakih 2.5m iste dimenzije kao i diajgonale....dijagonale bi bilo potrebno pravilno rasporediti na 2.5m sirine od jedne do druge vertikale...moze da ide i tanje gozdje kada su verikale u pitanju pa cak i dijagonale ali ce se.reze variti 4mm naspram 2mm, a var nece biti potrebnog kvaliteta zbog toga. I da bice nesto skuplja hala ali mrdnuti nece i da napada vise od 1.1kN/m² (da nas standard uzima.opterecenje snegom/vetrom od 0.9kN/m², ali ja volim kao sto bi moj profesor Kisin rekao uzmi malo vise za koeficijent sigurnosti od propisanog standardom...nemoj ici na minimalnu vrednost nikada, da uzmem tih 0.2kN/m² snega vise a to vam dodje svega 20kg po m² vece opterecenje)....

Aj uzdravlje

@galicije83, kada se spusta krov na jednu vodu koji ce biti limom pokriven, gde je rastojanje 5 m, da li je izvodljivo staviti drvene grede 10x12 ili 12x14 i na kojem medjusobnom rastojanju ili staviti cevi (koje dimenzije i debljine, na koje rastojanje)?

Може без проблема да иде грађа 10х12 на растојању не већем од 1.2м нн тој дужини од 5м на једну воду, штафле 5х5цм на 1,5м, значи треба ти 5 комада на том распону, а ако хоћеш да повећаш коеф. сигурности слободно убаци једну више или узми 8х5цм (ја сам за моју халу узео управо те од 8х5цм цена је 120 дин/м1)....

Ја имам халу која је направљена 1990. године рађена од дрвене грађе распон главног носача (ај да га тако назовемо) је 13м, што би значио да је рог дужине 6,5м од ослонца до ослонца..Ево је стоји као да је јуче рађена, наравно димензије рогова су нешто веће 14/16, а покривена је салонит плочама, замисли тежину тих плоча у односу на лим на истој површини....контсрукција рађена без косих или правих столица иако би на том распону и уз релативно мали нагим од неких 12-13% требале да иду столице са све пајантама и клештима....

Veliko ti hvala galicije. Svaka cast na stručnosti. A u slučaju da pokrivam salonit pločama posto ih vec imam kako onda predlazes?

Ако покриваш салонит плочама онда обавезно узми рогове од 12/14 и да те Бог види, на истом растојању као и за лим до 1,2м. Прекривај минимум 10цм плочу преко плоче, никако мање (мислим да је њихова димензија 120х100) тако да ћеш штафле поставити на растоајњу од 1м једна од друге, па би на тих 5м распона имати 7 штафли и то обавезно 8х5цм (број штафли диктира величина преклапања)...Стим да мораш водити рачуна да ти нагиб за плоче мора бити не мањи од 25%, мада може да иде и мањи, али се не препоручује..Код мене је мањи нагим и стоји све то, али није моја препорука...

Колико си мислио да направиш препуст преко тих 5м за стреју? Моја препорука је бар 50цм да препустиш са једне и друге стране, што би значило да је дужина рога од 6м, ондак иде малко више штафли....све друго истаје исто...

Nesto mi je taj nagib od 25% dosta velik. Znaci na 5 m mi je pad 125 cm. Ja sam planirao 10% sto mi je prihvatljivo zbog visine nizeg dela. Koliki je minimalni pad kada se pokriva limom? Oko 50 cm bi bio prepust.

Знам да је велик нагиб за салонит плоче, али препорука је да се ради већи нагиб, мада може и он да иде ту око 12-13% не мање, за лим никако испод 10%...Ако нагиб диктира други обејкат онда бих ја радио са лимом јер он као што сам рекао иде до >= 10%....са плочама не бих ишао са тим нагибом никако ...мало је и 12-13%, али ај да кажем да може да прође, 10% никако за плоче...

Nagib kod pokrivanja limom zavisi od vrste (oblika) pokrovnog lima. Pokrivanje trapeznim profiliranim limom visine trapeza 35-40 mm može ići u nagibu već od 6%.

Nazad
Vrh