Tonchi
Član
Jedna voda, 7 metara.На ком растојању, тачније распону је пад 50цм?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jedna voda, 7 metara.На ком растојању, тачније распону је пад 50цм?
Можеш ти браћала и да идеш и са мање од тога, нико теби не брани, али је препорука струке да се то тако не ради. На хали ФТН Нови Сад, машнског дела покривка од бакарном лима је рађена, а наиб је био једва 2%. Ено га стоји већ 15 година, али је конструкција зграде таква да дозвољава да то тако стоји. Препорука од 10% је због амосферских услова, оптерећења од снега и ветра на саму кровну коснтрукцију....Nagib kod pokrivanja limom zavisi od vrste (oblika) pokrovnog lima. Pokrivanje trapeznim profiliranim limom visine trapeza 35-40 mm može ići u nagibu već od 6%.
То је ~4%...мало је то....ал може да бидне....Jedna voda, 7 metara.
Malo ili puno, već 10 godina nije zucnulo nikam, a ne ode snijeg drugi dan jer ima i snijegobrane. Uglavnom i konstrukcija i lim drže.То је ~4%...мало је то....ал може да бидне....
Tako je.Nagib kod pokrivanja limom zavisi od vrste (oblika) pokrovnog lima. Pokrivanje trapeznim profiliranim limom visine trapeza 35-40 mm može ići u nagibu već od 6%.
Kontruktivni elementi objekta se proračunaju prema arhitektonskom rješenju. Dakle kod proračuna konstrukcije objekta (uklj. i krovište) se uvažava predviđeni nagib krovišta i dimenzionira u skladu s tim. Ja sam napisao najmanji preporučljiv nagib koji uspješno sprečava prodor vode na spojevima kod klasičnog načina ugradnje limenog pokrova. Što veći nagib, veća je sigurnost od prokišnjavanja.Можеш ти браћала и да идеш и са мање од тога, нико теби не брани, али је препорука струке да се то тако не ради. На хали ФТН Нови Сад, машнског дела покривка од бакарном лима је рађена, а наиб је био једва 2%. Ено га стоји већ 15 година, али је конструкција зграде таква да дозвољава да то тако стоји. Препорука од 10% је због амосферских услова, оптерећења од снега и ветра на саму кровну коснтрукцију....
Зависи у ком делу Србије живиш, нису свуда ветрови исти. Код нас се узима да је најјачи ветар, тачније најбрж око Вршца неких 26м/с, мада то су све стари подаци и данас ветрови због промене климе достижу много веће брзине од тих мерених тамо крајем 80тих годиан када смо усвојили нове прописе у градњи и приликом прорачуна....У 99% случајева је и 0,8кН/м2 довољно за снег и ветар, али боље је узети мало већу величину, не поскупљује превише конструкцију, али јој даје много већу чврстину ако неким случајем падне више од тих 1кН/м2 снега, тачније 100кг по метру квадратном....Tako je.
Pazite samo da li pricate (ne odnosi samo na citiran post) da li se radi o % ili o ° sto se nagiba tice.
Takodje u nasim predelima je dovoljno 1 kN/m². Sad naravno da je bolje 1,1 nego 0,9 (i kod nas je malo preko 1,2).
Имаш ти различите челичне конструкције главних носача. не морају да буду решетке које су попиларне...Постоје И профили који се користе као дрвене греде мањих су димензија од решетки и они их замењују где се то тражи...Kad ste vec lepo raspolozeni da vidim sta kazete na ovo sto sam ja planirao da radim.
Imam levo vec postojeci zidani objekat pokriven limom i u planu je sad da se prosiri na jednu vodu sa desne strane. Dodatni objekat bi bio 10x6 i na tu sirinu od 6 metara bi stavio pad od 1m, znaci leva strana bi bila na 4m a desna na 3m. E sad ono sto nisam siguran da li ce moci da se odradi, planiram pozadi da zazidam i automatski napravim jedan betonski stub u gornjem desnom uglu, a onda dodam 2 celicna na rastojanju od po 5 metara sto mi se cini da je u redu. onda bi na ta 3 stuba verovatno isla celicna greda a onda bi popreko na jednu vodu oslanjao grede levo na zid a desno na tu celicnu duznu gredu. Kako vam se to cini da li ce moci tako ? Takodje bilo bi odlicno ako bi moglo bez resetke jer mi dosta smanjuje visinu (bila bi svuda max 3 metra a ako je nema u levom delu objekta bi bila znacajno visa, 3,5+ m). E sad, ja sve mislim da bi tu morala da ide celicna konstrukcija na ovu sirinu jer nema velikog pada ali sad kad videh poslednjih par postova mozda moze i da se napravi nesto da se uradi sa drvenim gredama vecih poprecnih dimenzija ?!
Имаш ти различите челичне конструкције главних носача. не морају да буду решетке које су попиларне...Постоје И профили који се користе као дрвене греде мањих су димензија од решетки и они их замењују где се то тражи...
На тих 6М распона узми рог од 7м дужине, 12/14, псотави их на 1м растојања и не брини се, лим иде преко њих ,лака покровна конструкција и то је то...само што ћеш морати биднером да решиш греду између та два стуба од 5м, тачниеј два биднера...Пошто је распон до 5м, 60х40х3м доњи и горњи појас биндера, вертикале постави на 1м где ће се ослонити рогови, висине 30цм 40х40х2мм дијагонале 40х30х2мм и то је то..стим да ће ти нагиб крова бити нешто мањи јер ти треба отвор од 3м мин висине на тој страни, али пошто иде лим, то није толико битно...
Pa sta znam ja na ovom zidanom objektu pored vec imam lim na drvenim gredama vec 15ak godina i nije bilo problema za sad.,,,Evo kod mene je radjeno gore bez rešetke sve sa cevima 50x50,dimenzije su 9x6 ,bilo je na njoj snega i snega i sve izdržala,ti kad bi uradio sa cevima 80x60 nemaš šta da misliš pošto kod mene je dosta napuštena šupa,pa ti zato pišem da bi ti 80 x 60 odradjivale posao,i majstori bar što su mi radili prošle godine jednu drugu šupu su mi rekli nemoj nikad ni pomišljati lim u drvene grede ,vremenom proživi i krene lim da puca pored,salonit ploče valda nemaju tolku temperaturnu oscilaciju pa im nesmeta drvo ,posle sam i video da lim i drvo se netrpe,možda bi i funkcionisalo nekako sa drugačijim šrafovima a ne ovim klsičnimza lim,al kad majstori kažu da nije preporučljimo lim na drvo odusto sam ,.
Види браћала, плоче имају дилатацију сличну као и лим и оне временом пуцају исто као и лим, чак шта више оне се и временски оштећују почињу да се љуште...Јес да тај процес распада азбеста траје 30-40 година, али је то неминовно код њих. Исто тако и тај Лим, да шири се и скупља на температурама, исто тако он дише и на дрвеној и на челичној основи. Нема ту нетрпељивости измешу два материјала, то су мајсторске приче...ал ајде ако каже мајстор, то мора тако да буде....,,,Evo kod mene je radjeno gore bez rešetke sve sa cevima 50x50,dimenzije su 9x6 ,bilo je na njoj snega i snega i sve izdržala,ti kad bi uradio sa cevima 80x60 nemaš šta da misliš pošto kod mene je dosta napuštena šupa,pa ti zato pišem da bi ti 80 x 60 odradjivale posao,i majstori bar što su mi radili prošle godine jednu drugu šupu su mi rekli nemoj nikad ni pomišljati lim u drvene grede ,vremenom proživi i krene lim da puca pored,salonit ploče valda nemaju tolku temperaturnu oscilaciju pa im nesmeta drvo ,posle sam i video da lim i drvo se netrpe,možda bi i funkcionisalo nekako sa drugačijim šrafovima a ne ovim klsičnimza lim,al kad majstori kažu da nije preporučljimo lim na drvo odusto sam ,.