Objekti za smeštaj mehanizacije

Nagib kod pokrivanja limom zavisi od vrste (oblika) pokrovnog lima. Pokrivanje trapeznim profiliranim limom visine trapeza 35-40 mm može ići u nagibu već od 6%.
Можеш ти браћала и да идеш и са мање од тога, нико теби не брани, али је препорука струке да се то тако не ради. На хали ФТН Нови Сад, машнског дела покривка од бакарном лима је рађена, а наиб је био једва 2%. Ено га стоји већ 15 година, али је конструкција зграде таква да дозвољава да то тако стоји. Препорука од 10% је због амосферских услова, оптерећења од снега и ветра на саму кровну коснтрукцију....

Nagib kod pokrivanja limom zavisi od vrste (oblika) pokrovnog lima. Pokrivanje trapeznim profiliranim limom visine trapeza 35-40 mm može ići u nagibu već od 6%.
Tako je.
Pazite samo da li pricate (ne odnosi samo na citiran post) da li se radi o % ili o ° sto se nagiba tice.
Takodje u nasim predelima je dovoljno 1 kN/m². Sad naravno da je bolje 1,1 nego 0,9 (i kod nas je malo preko 1,2).

Kad ste vec lepo raspolozeni da vidim sta kazete na ovo sto sam ja planirao da radim. :)

image.png

Imam levo vec postojeci zidani objekat pokriven limom i u planu je sad da se prosiri na jednu vodu sa desne strane. Dodatni objekat bi bio 10x6 i na tu sirinu od 6 metara bi stavio pad od 1m, znaci leva strana bi bila na 4m a desna na 3m. E sad ono sto nisam siguran da li ce moci da se odradi, planiram pozadi da zazidam i automatski napravim jedan betonski stub u gornjem desnom uglu, a onda dodam 2 celicna na rastojanju od po 5 metara sto mi se cini da je u redu. onda bi na ta 3 stuba verovatno isla celicna greda a onda bi popreko na jednu vodu oslanjao grede levo na zid a desno na tu celicnu duznu gredu. Kako vam se to cini da li ce moci tako ? Takodje bilo bi odlicno ako bi moglo bez resetke jer mi dosta smanjuje visinu (bila bi svuda max 3 metra a ako je nema u levom delu objekta bi bila znacajno visa, 3,5+ m). E sad, ja sve mislim da bi tu morala da ide celicna konstrukcija na ovu sirinu jer nema velikog pada ali sad kad videh poslednjih par postova mozda moze i da se napravi nesto da se uradi sa drvenim gredama vecih poprecnih dimenzija ?!

Poslednja izmena:
Neki minimum za crep je 22 stepena, zavisi od crepa.

Na onom linku sto sam ostavio pisu mislim i za metalne pokrivace.I galicije je pisao detaljno.

Ovako deluje da moze, na koje resetke mislis?

Ove od metalne konstrukcije?
Te resetke daju potporu da moze da drzi tezinu snega.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
Stavio bih lim odozgo koji bi tacno podilazio pod postojeci lim na vec postojecem objektu.

Da mislio sam na resetku od metalne konstrukcije. Mislim da si u pravu i da ce morati da postoji jer sam sad racunao i ugao ce izgleda da bude 9.5° sto bas i nije neki nagib. Moze da bude ok za lim ali da bi drzalo jaci teret verovatno nece moci samo grede da se navale na zid..

Можеш ти браћала и да идеш и са мање од тога, нико теби не брани, али је препорука струке да се то тако не ради. На хали ФТН Нови Сад, машнског дела покривка од бакарном лима је рађена, а наиб је био једва 2%. Ено га стоји већ 15 година, али је конструкција зграде таква да дозвољава да то тако стоји. Препорука од 10% је због амосферских услова, оптерећења од снега и ветра на саму кровну коснтрукцију....
Kontruktivni elementi objekta se proračunaju prema arhitektonskom rješenju. Dakle kod proračuna konstrukcije objekta (uklj. i krovište) se uvažava predviđeni nagib krovišta i dimenzionira u skladu s tim. Ja sam napisao najmanji preporučljiv nagib koji uspješno sprečava prodor vode na spojevima kod klasičnog načina ugradnje limenog pokrova. Što veći nagib, veća je sigurnost od prokišnjavanja.
Naravno da može i manje, čak i bez nagiba, ali za to se koriste posebni materijala i tehnike ugradnje (npr. falzdach - pertlani krov). Može se ako baš mora biti jako mali nagib i klasičnim profiliranim trapeznim limom uz dupli preklop ili dodatno brtvljenje spojeva brtvilom-ljepilom. Najvažnije je da su detalji izvedbe prilagođeni nagibu krovišta.

Tako je.
Pazite samo da li pricate (ne odnosi samo na citiran post) da li se radi o % ili o ° sto se nagiba tice.
Takodje u nasim predelima je dovoljno 1 kN/m². Sad naravno da je bolje 1,1 nego 0,9 (i kod nas je malo preko 1,2).
Зависи у ком делу Србије живиш, нису свуда ветрови исти. Код нас се узима да је најјачи ветар, тачније најбрж око Вршца неких 26м/с, мада то су све стари подаци и данас ветрови због промене климе достижу много веће брзине од тих мерених тамо крајем 80тих годиан када смо усвојили нове прописе у градњи и приликом прорачуна....У 99% случајева је и 0,8кН/м2 довољно за снег и ветар, али боље је узети мало већу величину, не поскупљује превише конструкцију, али јој даје много већу чврстину ако неким случајем падне више од тих 1кН/м2 снега, тачније 100кг по метру квадратном....

Kad ste vec lepo raspolozeni da vidim sta kazete na ovo sto sam ja planirao da radim. :)

image.png

Imam levo vec postojeci zidani objekat pokriven limom i u planu je sad da se prosiri na jednu vodu sa desne strane. Dodatni objekat bi bio 10x6 i na tu sirinu od 6 metara bi stavio pad od 1m, znaci leva strana bi bila na 4m a desna na 3m. E sad ono sto nisam siguran da li ce moci da se odradi, planiram pozadi da zazidam i automatski napravim jedan betonski stub u gornjem desnom uglu, a onda dodam 2 celicna na rastojanju od po 5 metara sto mi se cini da je u redu. onda bi na ta 3 stuba verovatno isla celicna greda a onda bi popreko na jednu vodu oslanjao grede levo na zid a desno na tu celicnu duznu gredu. Kako vam se to cini da li ce moci tako ? Takodje bilo bi odlicno ako bi moglo bez resetke jer mi dosta smanjuje visinu (bila bi svuda max 3 metra a ako je nema u levom delu objekta bi bila znacajno visa, 3,5+ m). E sad, ja sve mislim da bi tu morala da ide celicna konstrukcija na ovu sirinu jer nema velikog pada ali sad kad videh poslednjih par postova mozda moze i da se napravi nesto da se uradi sa drvenim gredama vecih poprecnih dimenzija ?!
Имаш ти различите челичне конструкције главних носача. не морају да буду решетке које су попиларне...Постоје И профили који се користе као дрвене греде мањих су димензија од решетки и они их замењују где се то тражи...

На тих 6М распона узми рог од 7м дужине, 12/14, псотави их на 1м растојања и не брини се, лим иде преко њих ,лака покровна конструкција и то је то...само што ћеш морати биднером да решиш греду између та два стуба од 5м, тачниеј два биднера...Пошто је распон до 5м, 60х40х3м доњи и горњи појас биндера, вертикале постави на 1м где ће се ослонити рогови, висине 30цм 40х40х2мм дијагонале 40х30х2мм и то је то..стим да ће ти нагиб крова бити нешто мањи јер ти треба отвор од 3м мин висине на тој страни, али пошто иде лим, то није толико битно...

Имаш ти различите челичне конструкције главних носача. не морају да буду решетке које су попиларне...Постоје И профили који се користе као дрвене греде мањих су димензија од решетки и они их замењују где се то тражи...

На тих 6М распона узми рог од 7м дужине, 12/14, псотави их на 1м растојања и не брини се, лим иде преко њих ,лака покровна конструкција и то је то...само што ћеш морати биднером да решиш греду између та два стуба од 5м, тачниеј два биднера...Пошто је распон до 5м, 60х40х3м доњи и горњи појас биндера, вертикале постави на 1м где ће се ослонити рогови, висине 30цм 40х40х2мм дијагонале 40х30х2мм и то је то..стим да ће ти нагиб крова бити нешто мањи јер ти треба отвор од 3м мин висине на тој страни, али пошто иде лим, то није толико битно...

Svidja mi se to razmisljanje, sinoc bas i ja razmisljam o tome da idu jace drvene grede tako na po 1m razmaka. I onda gledam ako vec idem tako onda mozda mogu i ova dva stuba da uradim betonske umesto celicne i da pustim betonsku gredu na njih a to ce sa dobrom armaturom drzati sigurno imam vec to na nekoj staroj supi koja je crepom pokrivena i cela prednja strana je na zidanim stubovima u koje je ubacena armatura i naliveni su betonom. Jeste da ce biti malo glomazniji , nekih pola metra sirine, ali deluje mi da ce da zavrsi posao sta mislis o tome ?

Наравно, увек можеш да израдиш бетонске греде, фино ојачане арматурним склопом, да замене челичну конструкцију....

Иди на ширину греде 30цм, висине 45цм, арматура, ребраста 12ца у три зоне по висини, а узенгије постави на растојању од вертикалног бетонског стуба на 60цм дужине на 5цм једну од друге, а даље иди на растојање од 15цм, и онда опет на 5цм једну од друге на 60цм до следећег бетонског стуба и то понови на следећој греди.......обавезно остави из стубова 4 вертикалне арматуре да можеш да увежеш венчаницу преко бетонске греде, како би могао да лепо да скројиш рогове и учврстиш их, а не да их директно везујеш за бетонску греду...

Узенгије су изузетно битне код бетонских греда јер оне на вези између стуба и греде преносе највећа вертикална оптерећења и у близини стуба их мора бити највише, да би се њихова густина ка средини греде смањивала.....ту људи греше јер мисле да узенгије везују хоризонталне арматуре, што је донекле тачно, али као што рекох оне такође преносе и вертикална оптерећења од конструкције...

Poslednja izmena:
Ja sam malo kasno krenuo sa planiranjem pa ce biti posle ovih glavnih prolecnih radova a da sam znao da ce februar biti onako lep sve bi to planirali ranije i zavrsili u februaru sigurno. Ovako ce malo da bude tenzija sa vremenom ali odradice se. ;)

,,,Evo kod mene je radjeno gore bez rešetke sve sa cevima 50x50,dimenzije su 9x6 ,bilo je na njoj snega i snega i sve izdržala,ti kad bi uradio sa cevima 80x60 nemaš šta da misliš pošto kod mene je dosta napuštena šupa,pa ti zato pišem da bi ti 80 x 60 odradjivale posao,i majstori bar što su mi radili prošle godine jednu drugu šupu su mi rekli nemoj nikad ni pomišljati lim u drvene grede ,vremenom proživi i krene lim da puca pored,salonit ploče valda nemaju tolku temperaturnu oscilaciju pa im nesmeta drvo ,posle sam i video da lim i drvo se netrpe,možda bi i funkcionisalo nekako sa drugačijim šrafovima a ne ovim klsičnimza lim,al kad majstori kažu da nije preporučljimo lim na drvo odusto sam ,.

Poslednja izmena:
,,,Evo kod mene je radjeno gore bez rešetke sve sa cevima 50x50,dimenzije su 9x6 ,bilo je na njoj snega i snega i sve izdržala,ti kad bi uradio sa cevima 80x60 nemaš šta da misliš pošto kod mene je dosta napuštena šupa,pa ti zato pišem da bi ti 80 x 60 odradjivale posao,i majstori bar što su mi radili prošle godine jednu drugu šupu su mi rekli nemoj nikad ni pomišljati lim u drvene grede ,vremenom proživi i krene lim da puca pored,salonit ploče valda nemaju tolku temperaturnu oscilaciju pa im nesmeta drvo ,posle sam i video da lim i drvo se netrpe,možda bi i funkcionisalo nekako sa drugačijim šrafovima a ne ovim klsičnimza lim,al kad majstori kažu da nije preporučljimo lim na drvo odusto sam ,.
Pa sta znam ja na ovom zidanom objektu pored vec imam lim na drvenim gredama vec 15ak godina i nije bilo problema za sad.

A reci mi koliki pad je ovde kod tebe, deluje da nema ni ceo metar razlike u prednjem i zadnjem delu ?

Види браћала, плоче имају дилатацију сличну као и лим и оне временом пуцају исто као и лим, чак шта више оне се и временски оштећују почињу да се љуште...Јес да тај процес распада азбеста траје 30-40 година, али је то неминовно код њих. Исто тако и тај Лим, да шири се и скупља на температурама, исто тако он дише и на дрвеној и на челичној основи. Нема ту нетрпељивости измешу два материјала, то су мајсторске приче...ал ајде ако каже мајстор, то мора тако да буде....

Nazad
Vrh