Objekti za smeštaj mehanizacije

Ovo dok iščitaš prođe život i opet ne bi znao koje materijale koristiti......:osmeh:

Srećom pa imamo građevinskih ing. na forumu pa mogu pomoći......kome zatreba....

Na tebi je da odaberes materijal kojim ces graditi supu. Danas je populatan celik, koji se uglavnom koristi za vece raspone. Za ove male supe sa rasponima do 10m (mada mogu i veci) koristio bih drvenu konstrukciju, a kao pokrivac sluzio bi lim, jer je dosta laksi od crepa, pa se ne moraju usvajati rogovi vecih dimenzija zbog toga.

Da se vratim na celik. Neko je spomenuo da bi radio supu dimenzija 6x13m. Za raspon od tih 6m slobodno uzmi cevi dimenzija za donji i gornji pojas resetke 60x40x3mm. Za dijagonale i vertikale slobodno uzmu 40x40x3mm. Za poprecne nosace 60x40x3 (moze da prodje glat i 40x40) ali idi sa ovom vecom cevi zbog vece sigurnosti. Za ukrucenje glavnih nosaca 40x40x3mm i ima da stoji narednih 100 godina

Da i ja pitam
Recimo da bih pravio supu 15m x 30m (nebih isao uze od 12m ako je 15m komplikovano) stubove bih sam odradio dok bih bindere(ako sam pravilno rekao) kupio gotove tj. da mi neko drugi napravi. Koji se tu profili preporucuju za bindere na tu udaljenost? I kolika bi smela biti udaljenost od bindera do bindera (voleo bih 5m ako je moguce),krov bi bio limen

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Правилно је рећи главни носач, мада се користи и реч биндер, која је устаљена код нас...Наравно да је могуће поставити главне носаче на 5м, све што треба еј да се одради статички прорачун из ког би се израчунале димензије самог носача.

Стубови би исто били од челика или би били бетонски?

Od celika bi bili.
Posto bi razmak izmedju dva glavna nosaca bio 5m koji profil cevi bi trebalo staviti izmedju njih da nedodje do nekog uvijanja usled veceg snega posto je krov lim?

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

То се све мора порачунати, али мислим да не би требао већи од 60х40х3мм, са гушћим распоредом између тих попречних носача. За тежину снега који падне у Војводини обично се узима тежина од 75кг/м2 или 0,75кН/м2, мада је боље узети и 100кг/м2 јер је то на страни сигурности и мало ће поскупети саму конструкцију. Али све то зависи од самог прорачуна, можда буде требал ода дебљина зида буде 4мм уместо 3мм, а то овако напамет Вам не могу рећи.

Моја препорука је да за такав објекат платите грађ. инжењеру да Вам направи прорачун за саму кровну конструкцију. То није мали објекат и не верујем да ће Вам више од 900 евра узети за прорачун те кровне конструкције. чак можда и мање јер се само кровна конструкција ради, а не цео објекат. То је нека моја препорука, а на Вама је да одлучите да ли је боље скокнути до Суботице и неког пројектног бироа и да вам професионалац то доради онако како ваљ или ће те ангажовати неке квази мајсторе да вам исту направе....

Na tebi je da odaberes materijal kojim ces graditi supu. Danas je populatan celik, koji se uglavnom koristi za vece raspone. Za ove male supe sa rasponima do 10m (mada mogu i veci) koristio bih drvenu konstrukciju, a kao pokrivac sluzio bi lim, jer je dosta laksi od crepa, pa se ne moraju usvajati rogovi vecih dimenzija zbog toga.

Da se vratim na celik. Neko je spomenuo da bi radio supu dimenzija 6x13m. Za raspon od tih 6m slobodno uzmi cevi dimenzija za donji i gornji pojas resetke 60x40x3mm. Za dijagonale i vertikale slobodno uzmu 40x40x3mm. Za poprecne nosace 60x40x3 (moze da prodje glat i 40x40) ali idi sa ovom vecom cevi zbog vece sigurnosti. Za ukrucenje glavnih nosaca 40x40x3mm i ima da stoji narednih 100 godina

Hvala lepo na korisnim informacijama. Dok si još u kancelariji :) pitanje: Koliko je rastojanje između nosećih stubova, odnosno koliko stubova na tih 13m rastojanja. Hvala.

Čuj 900 e za proračun?
Za te pare uzmeš materijal za 10 mm veći i 1 mm deblji i tenkove da voziš na krovu! Problem je što su ti inženjeri bezobrazni ili se ne razumeju u pare. Moj kvazi majstor je sam projektovao i izvario bezbroj konstrukcija i nijedna nije pala a bilo je i snežnih zima. Rekao mi je ako hoću statičara, onda nek taj i vari i postavlja.

А јел у вашем крају јури инспекција (дозволе за градњу,пројекти и тако то) ?

- - - - - - - - - -

Hvala lepo na korisnim informacijama. Dok si još u kancelariji :) pitanje: Koliko je rastojanje između nosećih stubova, odnosno koliko stubova na tih 13m rastojanja. Hvala.
Мислим да би могло на 4 стуба

Било би укупно 5 главних носача, а растојање између њих би било 3,25м, док би стубови који би их носили могли бити на већем растојању, стим да би греде које би носиле те носаче биле нешто већих димензија, ако се иде на мање стубова, ради уласка већих машина.

- - - - - - - - - -

Čuj 900 e za proračun?
Za te pare uzmeš materijal za 10 mm veći i 1 mm deblji i tenkove da voziš na krovu! Problem je što su ti inženjeri bezobrazni ili se ne razumeju u pare. Moj kvazi majstor je sam projektovao i izvario bezbroj konstrukcija i nijedna nije pala a bilo je i snežnih zima. Rekao mi je ako hoću statičara, onda nek taj i vari i postavlja.

Свако ради како хоће, а овде сам видео страшних решења која ником нормалном не би пала на памет, али пошто ви знате боље од мене како се нешто пројеткује и како се нешто гради, онда сам ја изгледа џабе ишао у школу.

И као друго нисам човеку рекао да мора да иде и да плати, већ да је то моја топла препорука, а на њему је да одлучи шта ће и како ће.

Јесте ми смо безобразни и не разумемо се у паре, плус смо још и алаваи, јер хоћемо да се обогатимо на брзака, преко леђа поштених грађана Србије....

Pa kad gledas da je to 10 tovljenika onda je mnogo. Kazi mi samo sta tu kosta te pare i ko je odredio tu cenu. Ja se slazem da znanje traba ceniti, ali par sati posla oko proracuna naplatiti 900E nekako mi mnogo.

Не знам ко је доредио цену, али се рачуна обичан за цео пројекат од 1,5-2 евра по м2. Овде би вероватно пошто је реч о кровној конструкцији то било много мање. Ја сам превасходно мислио на цео пројекат једне хале.

Није то само пар сати прорачуна, већ има ту и других ставки када се ради један пројекат, ако хоћеш да све буде по ПС.

Што се мене тиче нека рад ко како хоће, а пројекат се издаје само једном уживоту за вијек вијекова и то се ваљда мора платити некако.

- - - - - - - - - -

Плус што су сви ти објекти на дивље рађени без документације. Кад уђемо једног дана у ЕУ има да нас изују са казнама због тога што нико није радио или већина НАС по ПС, већ све на своју руку.

Jel neko stavljao osb ploče umesto malterisanja? Radi se o radionici. Mislim da ima negde rasprava ali nisam našao.

Trenutno samo glasno razmišljam. Treba da skinem stari malteraj od blata pa onda instalacije i nakarika se onda tu još koje čega.

Ako je zidano čvrstim materijalom i nije debelo blato,nema ni potrebe za skidanjem blata,odradiš instalaciju najbolje kablove kroz bužire, zatim tiplaš letve na zid ujedno nivelišeš za ploče,ploče šrafiš na letve prostor između letvi i ploča će ti biti dovoljan za razvlačenje instalacije.Izbušiš rupe za konektore i utičnice,i gotova stvar.

Jel neko stavljao osb ploče umesto malterisanja? Radi se o radionici. Mislim da ima negde rasprava ali nisam našao.
Ja cu raditi osb ugao(zidove) iznad radnih stolova.... zbog kacenja alata raznih kutijica... zgodno je....
A ostalo malter.... prosto jer imam punu krecanu ne iskoriscenu .....
I radicu po principu: zastrfim stafle dobro vertikalno na zid(ili letve nebitno) na 80cm, metar i onda samo izmedju malter popunim... izmedju idu i instalacije... a ove stafle mi uvek ostaju kao osnova za policu ili tako nesto.... ili zasrafim osb plocu na njih i teram dalje.... jeste komplikovano.... ali cini mi se da duze staze pametno...
Ne znam kakvo je vase misljenje o ovome...

OOOooo Galicije prijatelju... Galicijeee...

Može li jedan savet prijatelju ?

Čelična konstrukcija, a krov drvena, pokrivač lim ili bituvel ploče. Kako vezati rogove sa čeličnim nosačima ? Nosači da budu već pomenuta rešetka 60x40x3 i 40x40x3.

Nazad
Vrh