Motori sa i bez turbine prednosti i razlike

Ako nekoga zanima, posto se kasno ukljucujem u diskusiju, a ona je vec otisla nekim drugim tokom, postoje kompresori koji imaju promenljivu geometriju krilaca na rotoru...U pitanju su avionski motori, ali ipak motori...potrazite na netu Saturnov al-41, i General Electric YF-120.
To je "cutting edge" tehnologije, i trenutno u svetu vise drzava ima tehnologiju da napravi atomsku bombu, nego takav kompresor. Samim tim, cena je da se 'oladis :ppozdrav:
 
@bobo
koliko znam da elektro uljna pumpa(u auto industriji za podmazivanje turba) nepostoji,postoje turbine koje imaju vodeno hladjenje pa te turbine imaju posebnu pumpu koja tera vodu,narocito kad se auto ugasi leti ta pumpa zna jos dugo da vrti vodu radi hladjenja
Post je spojen: [time]1276781355[/time]
_________________________________________________
@ kloki
eger i turbo nemaju nista jedno sa drugim :sta:
izvini al moram ovako :haha: :haha: :haha: :haha:
 
Danger, ne znam, ja sam to procitao jos prije par godina u "auto klubu" kad su pisali o prednostima i manama turba. tamo sam i naucio da se turbo motor prije gasenja treba smiriti, da se turbina stigne usporiti i ohladiti, narocito ako je auto prije toga ganjan.

Takodjer je tamo pisalo bas za uljnu pumpu koja cirkulira ulje kroz turbinu, i nakon sto se motor zaustavi, a za vodom hladjene turbine nisam ni znao da postoje, evo od tebe mi prvi glas.

Eto, svaki dan nesto naucis...
 
Cak i zadnje serje golfa 2 tdi imaju elektricnu pumpu za vodu da hladi turbinu :cao:
 
jeste galki,golf 2,pasat i to godiste tdi sa interkulerom ima vodeno hladjenje,kasnije su istu pumpu poceli i na transportere 4,kako za hladjenje turba tako i za poboljsanje grejanja kabine
 
danger je napisao(la):
@ kloki
eger i turbo nemaju nista jedno sa drugim :sta:
izvini al moram ovako :haha: :haha: :haha: :haha:

pa nemešaju se u rad jedan drugom bar kod mene
pojasni ja retko lupam ali mogu da pogrešim
 
nisam mogao da odolim , morao sam postaviti ovu silu od turbo motora[youtube]SNurNXia_vQ[/youtube]
 
Koji je najlakši način da se u kućnoj radinosti proveri radi li turbina dobro tj. radi li kako treba?
 
Za merenje pritiska ti treba manometar sa malim podeocima koji meri do 1 ili 2 bar koji se priključi na usisnu granu, pa se motor delimično optereti da se vidi koliki pritisak daje. Pravi manometar za to merenje ima i negativnu stranu -2 bar, tj meri vakum.
Što se tiče curenja ulja, to možeš lako, skineš crevo koje ide sa turbine na usisnu granu pa ćeš videti da li ima ulja. Ako nisi siguran upali motor tako bez tog creva pa gledaj da li kaplje ulje.
 
:nono: :nono: to ti nije nimalo meradodavno da skidas usis da vidis dal je unutar creva masno ili grane,to uvek bude masno,skini i na bilo kojem autu dizelu koji netrosi ulje i koji ima malo kilometara pa pogledaj jel i kod njega masno,svi turbaci maste al je pitanje samo kad prelazi tu granicu preterivanja
 
Naravno da bude malo masno, ali ako baš jako curi turbina vidi se kad se upali da curi sveže ulje.
 
Turbasi nisu za svakoga ko nema sluha bolje da nema turbine meni na Fiatu turbina je isla 500 000 km zatim je procurila ja metnuo drugu i opet mir ide i dalje.Turbinu UNISTI los motor,naglo turiranje i gonjenje hladnog motora i naglo gasenje dok se motor ne smiri(turbina).Ustvari skupljaju se naslage na perca grila i čadj pa lezajevi dobiju lufta i od toga svi kvarovi krecu.Inace svaki turbo motor trosi ulje pa makar iz tvornice i nov dosao.
 
CAR je napisao(la):
Inace svaki turbo motor trosi ulje pa makar iz tvornice i nov dosao.
Svaki motor troši ulje, bio T ili ne. A do vozača je da li će to biti skoro ništa, umjerena potrošnja ulja ili srkanje.. Narvno pričamo o ispravnim motorima.
 
Znam da su se na nekim traktorima kad se ugase čule turbine kako još vrte.Treba li se to čuti ili ne?
 
Za ispitivanje turbokompresora treba Vam kako je napisao zorancile manometar ili vakummetar zavisi sa koje strane ćete meriti.Pritisak za svaki turbokompresor propisuje fabrika.Drugo ispitivanje je ispitivanje ležaja kompresora.Meri se aksijalni i radijalni zazor.I ove mere su propisane od strane proizvođača i kreću se oko 0,14 mm aksijalni i oko 0,95 mm radijalni zazor.Ako su ovi zazori veći treba zameniti ili remontovati kompresor.Najveći problem kod kompresora je taj klizni ležaj koji se obrće u tankom filmu ulja koji dobija od uljne pumpe motora.Greške se najčešće javljaju kod neurednih vlasnika koji nredovno menjaju ulje i dođe do nakupljanja smolastih materija u povratnom vodu ulja od turbokompresora ka koritu motora (karteru) i smanji se prečnik ovora ili još gore da se sktoz zatvori (i sa ovim sam se sreo) i ulje nema gde da se vrati i izbija u samu turbinu.Bilo je reči da je i nova turbina masna što je i normalno jer dihtovanje oko ovog ležaja obavlja ulje i dok ne dostigne radnu temperaturu deo ulja izađe izvan ležaja.
Što se tiče obrtanja turbine nakon gašenja motora to se uglavnom dešava kod onih mašina gde rukovaoc pre gašenja daje pun gas (kao da izduva motor) i onda ugasi.To je skroz pogrešna radnja jer pri davanju punog gasa imamo veliko punjenje koje daje pumpa visokog punjenja i kada ga tada ugasimo imamo da deo goriva ne sagori ostaje u cilindrima spira ulje sa stublina i sledeći start je "suvi" start motora, a i turbo kompresor nastavlja da se obrće a pritisak ulja je sve manji i klizni ležaj se obrće na "suvo".Ista greška nastaje i kod startovanja malo istrošenog motora kod koga je niži pritisak ulja da odmah da pun gas nakon starta ili još gore da ga "turira".
Izvinite na dužini posta, ali nije se moglo kraće. :cao:
 
panonstib je napisao(la):
.Najveći problem kod kompresora je taj klizni ležaj koji se obrće u tankom filmu ulja koji dobija od uljne pumpe motora.

Klizni ležaj je fiksan. Vratilo se okreće u filmu ulja koje popunjava zazor između kliznog ležaja i vratila.
Mala ispravka bez uvrede.
:cao:
 
Pam u meekerovom mijestu ima servis turbina tako dobar i jeftin da 70% HR nosi turbine na popravak ostali su ili zadrti ili imaju viska novca.
 
Nazad
Vrh