Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bobo je napisao(la):Tek sad sam vidio da si napisao da imaju promjenjivu geometriju lopatica na turbini, sto nije istina, nego se vanjsku rub kucista otvara i na tjanacin se smanjuje pritisak koji turbina salje u usisnu granu. promjena geomatrije lopatica na turbini "u hodu" znaci pokretni djelovi... Pokretni djelovi na 100 000 i vise okretaja na osovini bez lezajeva koja "pliva na ulju" bas i nije pametna ideja. da ne pricam o tome kako bi to bilo za izbalansirati.
Druze, turbina ima fiskan oblik lopatica, dok se kuciste prilagodjava potrebama motora. ako je kuciste skroz zatvoreno, 100% zraka ide u usis i tu je najveca snaga, kad nema potrebe za tom snagom, kuciste turbine se otvori tako da se dio zraka "izbacuje" kao visak, a dio koji je potreban ide u motor...
North ARMY je napisao(la):Hmmm ko je sad malo ... ja ili profesor...
Profesor fizike kaze da su bolji americki motori od 3000ccm nego evropski od 1500-2000ccm,ja sam zastupao nase sa turbinama a on atmosferske.
On kaze ovako da turbina trosi vise goriva od obicnog ubrizgavanja,navodno sa turbinom se ubrizga manje vazduha a vise goriva,te je on dosao na zakljucak da turbine nikako ne valjaju.
Moja vizija je da turbina jos vise kompresuje vazduh tako da motor bolje sagoreva smesu(vazduh + gorivo) i da manje trosi za X predjenih km.Rec je o autima,a isto se odnosi i na radne masine.
meeker je napisao(la):@ Bobo
Ti turbo punjači ili turbo kompresori se upravo nazivaju turbo punjači promenljive geometrije.
Inače to je vrlo stari pronalazak eksploatisan u WW2 na avionskim motorima.