Motokultivatori - opšta tema

Вероватно за виноград или земљу у којој има камена.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Dobrodole dali si promenio i semeringe na osovini za motičice?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ne , nisam...
Nije to bila "slaba tačka" , već gore na nosećim šrafovima platforme motora, ne da je kapljalo, već je curilo toliko da iscuri 2 deci ulja za 15 minuta....
I to u stanju mirovanja...
Ko zna koliko bi mogla da prosipa da sam je koristio... 😬
Ovo je bila "iznuđena" popravka, da mogu da odradim baštovanluk, nemam toliko ulja koliko je ova moja mogla da prospe...
Semerinzi su " prva ugradnja", neverovatno, ali još uvek "drže"...
To je bio kvalitet....:D

Veliki pozdrav.
Nasledio sam ovaj Muta motokultivator. Dobio sam podatak da je to Gorenje Muta Rex Combi Univerzal.

Hteo bi da kupim kosu za njega ili za IMT506 (koji posedujem), ne znam šta bi bilo bolje. Treba da kosim finiju travu na prilično ravnom.
Za IMT nemam male točkove, tako da bi sa kosom morao i njih kupiti.
Da li su potrebni manji točkovi i za Mutu?

Ако се мисли травњак косити и није висока густа трава може и имт 506 са великим точковима али треба коса да буде скроз исправна са добро оштрим ножевима. Наштелована и подмазана.
Можда гледати неки таруп малчер има на кп, само зависи од качења за муту.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Ако су то оригинални точкови онда није универзал већ специјал. Има спорији пужни пар у мјењачу и више је намијењен за рад са фрезом, ротационим плугом, ротационом косом и слично.
Може радити и са класичним резним апаратом, али је доста спорије. Можда је боља варијанта да потражиш ротациону косу, ако не треба касније траву купити за стоку. Захват је 80 cm и са њом је учинак око 20-25 ари на сат.

rotaciona-kosa-mutu-gorenje-slika-8871970.jpg

Hvala na odgovorima.

Trava je korov i jeste gusta. Ne mogu često da kosim pa sam mislio da na ovaj način sebi pomognem.

Nemam ni 20 ari da kosim. A ne skupljam travu.

Razmišljao sam o rotacionim kosama, ali su dosta skuplje.

Čak sam našao da može zamenom pogona kose (IMT kosa) da se ista koristi na oba motokultivatora.

Pretpostavljam da za Mutu trebaju mali točkovi, jer se kosa nisko postavlja?

Може и са већим точковима, не вјерујем да би правила проблем. У крајњем случају, може се мало на клизачима дићи ако би се превише забадали шиљци у тло.
Са мањим точковима би била баш спора, више од дупло у односу на моделе универзал и косачица.

Универзал/косачица су са точковима 8х4 и прилично је брза. Оно, таман за кошење. па бираш између двије радне брзине зависно од густине траве. Код нас у селу су биле јако заступљене и не сјећам се да је ико имао неку другу до послије рата кад су добијали имт 506 и 507 кроз донације.
Чак и сад кад се прешло на рад тракторима мута је јако честа, нови мотор умјесто ЛА300 и оплети. За брдо и мале парцеле је још увијек тражена роба.

Kod nas se 407 dosta bolje pokazala od mute.
Najveći problem kod mute je bio skupa popravka oscilatornog mehanizma skoro svake godine.
Na kraju sam mu prepravio imt-ov mehanizam i više nije bilo problema.

Универзал/косачица су са точковима 8х4 и прилично је брза. Оно, таман за кошење. па бираш између двије радне брзине зависно од густине траве. Код нас у селу су биле јако заступљене и не сјећам се да је ико имао неку другу до послије рата кад су добијали имт 506 и 507 кроз донације.
Чак и сад кад се прешло на рад тракторима мута је јако честа, нови мотор умјесто ЛА300 и оплети. За брдо и мале парцеле је још увијек тражена роба.
Када је прикључена коса Мута иде у напред и тада има избор између I i II брзине.

Који нови мотор би препоручили?
Да ли дизел мотор има предности и које?

Да. Прва и друга за кошење, трећа за транспорт.

Ја сам на своју набацио кохлер бензинац прошле године, качио сам слике на некој од претходних страна. Одушевљен сам мотором, није претежак мале вибрације и пали на први потез ужета. Пар сати сам је користио за чишћење снијега са ралицом и чини ми се да ни потрошња није нешто велика. Дизел ми није био опција, иако многи хвале оне копије јанмара л70 и л100.

Ја сам на своју набацио кохлер бензинац прошле године, качио сам слике на некој од претходних страна. Одушевљен сам мотором, није претежак мале вибрације и пали на први потез ужета. Пар сати сам је користио за чишћење снијега са ралицом и чини ми се да ни потрошња није нешто велика. Дизел ми није био опција, иако многи хвале оне копије јанмара л70 и л100.
Која је ознака мотора?

Шта је предност, а шта мана у односу на дизел?
Каква је то копија?

Овакав је код мене.

У принципу и то је копија хонде, има их од других кинеских произвођача. У Србији мислим да је најчешћи Лонцин.

Што се тиче дизелаша, имаш ломбардинијев ЛДА360 који је ишао фабрички или ове копије са ознаком 178 и186. Кипор, кама, чанг фа, агромотор и још десетине назива. Мени је мана дизелаша већа маса, веће вибрације и теже стартовање преко зиме на минусу. Дизел мање троши, али је и снага мања за исту радну запремину мотора.

Ове кинеске трговци продају по 8 коња, а сви фабрички подаци кажу 5.5-6.
Исто као и кохлер на мојој мути, 9.5 на 4000 обртаја, а никад се не врти толико, углавном радим у опсегу 2200-2700.

Ti Kohler-i su dobri, proverene konstrukcije, ali mi se čini da su solidni potrošači.
Ja imam Kubotu gs330 i sličan Lombardini , i oba podobro 'srču'.
Ali ih ipak volim više od štedljivog 178f koji je em bučan em ima poprilične vibracije.

Nazad
Vrh