Motokultivatori - opšta tema

Opruga je kao sto se vidi istegnuta a moguce i secena na kraju. Debljina opruge 6,5mm, fi zice 0.6mm.
 
Ima par oprugara sa kojima sarađujem koji ti mogu napraviti ako ne nađeš.
Poštarina skuplja od dela..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Problem mi je jer ne znam duzinu, kad bih ja znao koja je lako bih je kupio ili neko od oprugara napravio. Videcu sta ce da kaze kolega kadliscepadne pa cemo da vidimo. Hvala u svakom slucaju.
 
Lepo se vidi iz tvoje druge slike koja je dužina opruge.
Dakle, pomnoži broj zavojaka sa debljinom žice(0.6) i dodaj dva donja završetka(vidim da ima ispravan oblik), i to ti je to.
Nije tu baš bitno da bude u milimetar..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Problem mi je jer ne znam duzinu, kad bih ja znao koja je lako bih je kupio ili neko od oprugara napravio. Videcu sta ce da kaze kolega kadliscepadne pa cemo da vidimo. Hvala u svakom slucaju.
evo sta kaze kod mene :
Opera-Snapshot-2021-05-03-221132-motobikeshop-rs.png

i slika moje masine sa pojasnjenjem da proveris kod sebe
20210503-220418.jpg

Posto nam mehanizam gasa nije isti moguce i da nam duzina opruge nije ista pa ti uradi sledece: vrati gas na ler tj ova polugica desno treba da dodje do kraja u levo, i vazdusni regulator gurni skroz u desno i izmeri sirinu sublerom i to ti je duzina opruge. Mozda bude da se kupi pola milimetra razlike ali ni slucajno 2-3 ILI 5 mm. Kucaj u googlu ,,Opruga regulatora gasa B&S ,, ima ih po prodavnicama da nadjes tacnu duzinu.
 
Opruga niukom slucaju nesme biti kraca ili nategnuta jel broj max obtaja ode u nebo .Bolje da je ako nema bas tacno ta duzina da je za nijansu duza . Na tim motorima se maksimalan broj obrtaja steluje sa oprugama iste duzine ali razlicite tvdoce koliko je to pipavo. Kod nas ima samo jedan tip onakav kakav mozes da kupis
 

Pozdrav, prvo hvala na temeljnom i slikovitom pojasnjenju, kod mene moze oko 52,53 i ovo oko 89,90.. (vidi fotke) A prema staroj opruzi, pre ce biti da je original, 52,53 . Ne znam da li ima ta duzina jos nisam detaljno pretrazivao, a vidim na netu ima 55.6mm i verovatno je to. Posto je, secam se, dok je stara opruga bila namestena i lepo radila bila je mnogo labava stajala (landarala) zakacena. Tako da po nekom mom zakljucku je duzina originala 55,6. Sta ti mislis?
E sad ima vise vrsta opruga te duzine, vetovatno neke su jace (deblja fi zice), treba pravu odabrati.
 
Pozdrav prijatelji, danas radio malo preventivnog održavanja na IMT506 i imam šta da vidim. Sva četiri šrafa na glavi se olabavila jedan sam odrvnuo rukom, jeli moguće da se to desi zbog vibracija ili je propust jednog nazovi majstora koji je radio generalnu pre 5 godina. I usput da pitam koliko Nm za stezanje šrafova. Hvala
 
За nm не знам, обично затегнем колико може и упалим мотор да се загреје. И кад се загреје онда још мало дотегнем. Углавном не треба прејако. Испод сваког шрафа сам ставио федер платну. Само ми је једном продувао захваљујући танком заптивачу.
 
Odradio danas lovcima u susednom selu Fazaneriju od 10-tak ari...
Šta je sve danas frezica preživela, dobro je i čitava ostala....
Cigala, crepova, žila i korenja koliko hoćeš....
Plus ovaj "zeleniš" se motao...
Preporuka za PRC Kina "Honda" motor, radi i dalje savršeno i bez greške....
Puupuuu da ga ne ureknem....

 
Dobar je F400, i mi ga ganjamo maksimalno i ne posustaje..
Doduše kod mene je sa G150..
Ovih dana se još spremam da mu ugradim agregat za struju kao priključak, i time bi skoro iskompletirao priču..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
I na kraju 😁sam narucio oprugu 67,7 koja bi trebalo da je to to, mereci sublerom. Kada mi stigne i ugradim javicu iskustvo. 🍻
Poverio sam jos jednom service manual za briggs , imaju jedno 50 razlicitih kontrola gasa ,pa sam ih promasio sinoc izvinjavam se . deluje mi da je za tvoju masinu tako mi ove uske deluju i po broju motora (110000). Nazalost duzina nema nigde opisanih ali iskopah ovo:
2021-05-04-23-29-02.jpg


2021-05-04-23-33-05.jpg
 

Napravio sam modifikaciju i radi savrseno. Od tihog rada obrtaja na leru do jaceg gasa. Umesto opruge stavio zicu. Da li sme kao privremeno resenje da radi ovako dok ne nabavim oprugu?
Kao privremeno radice ali nije dobro kad naidjes na opterecenje motor nece sam dodati malo gas ili kad ga naglo rasteretis dobice turazu. tako inace prepravljaju motore za karting ali i ne samo. Dobro je sto ti lepo reaguje tako na gas znaci da ti karb ok.
 
Naravno da nije dobro, nisu dzabe masinski inzenjeri stavili oprugu :) A evo i zasto.. meni su ovako objasnili.. opruga reg. gasa je samo u mirnom stanju opustena...cim se upali ona se zategne..sa skracivanjem federa se poremetila centrifuga tj delovanje vetra na leptir gasa...takvi motori bi otprilike trebali da rade na 3000 obrt...kad dodje neko opterecenje motoru padaju obrtaji i automatski slabi i vetar koji pravi ventilator...a kako vetar slabi unutra klapna(koja je povezana preko te opruge sa leptirom gasa) se pomera i automatski podize gas opet na 3000.
 
Da to je multiplikator za bolje freziranje,bez toga ti normalnog frezanja nema.
PROHIMUS@ ako ces neki mali sa dva tocka mali labin il goldoni,najlaklsi i najlakoradni,imam drugara koji servisira i prodaje sa garancijom. Ako ti treba br. Vikaj.
Multiplikator i reduktor su dve različite stvari, prestanite to da mešate.
 
Nazad
Vrh