Motokultivatori - opšta tema

Gde da nadjem ovaj deo što služi za povrat goriva?
2c0d7eb533ee7f154a07617e994feeb3.jpg

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока

Мрлдуле, зашто не купите све потрошне делове и репарирате карбуратор? Све може да се замени и буде као нов.

Ako su vaša iskustva pozitivna, onda ću tako i uraditi. Danas sam pregledao igle i imaju površinske neravnine, kao da ih je nekad korozija pojela... A i onaj klip(jel ga zovu šiber) je malo po obodu istrošen..

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Стављао сам слике негде у теми шта сам све мењао. Лер дизна, главна дизна, иглица и уложак иглице. Све изађе око 500-600 динара.

Proveri sajle blokade, ako stisnes komandu trebalo bi one poluge na menjacu da se pomeraju. Ako to funkcionise ok onda je nesto u menjacu. Ako sedesilo u toku rada kao sto si napisao a nisi pritiskao komandu blokade vrlo lako je moguce da je pukao lanac u menjacu. Odigni tu stranu od zemlje pa okreni tocak-frezu ako ide slobodno bez otpora ili je zaglavljeno onda je lanac. Ako cakndrlja onda je zupcanik. Ako je mekano na komandi lako ide i nevraca onda je opruga.
Uglavnom za sve osim sajle moras otvoriti menjac i naci urednog mehanicara za to da pripazi malo da tu neke kuglice nebi otrcale do komsije

Evvo link do kataloga rezervnih delova pa se nadam da ce biti jasnije:

http://www.agro-dom.hr/assets/f620.pdf

https://dokumen.tips/documents/katalog-mio-standard-f620.html

Imam IMT -506, sa ceskim karburatorom.Do sada je dobro radila,sem stalnih problema sa tim karburatorom.Pre neki dan je ubacim u drugu brzinu , krene i frezira , kada je prebacim u trecu ugasi se .Kada je u drugoj nekako frezira , ali kao da nema snage.Ranije kada sraf za ler samo malo dirnem motor odmah reaguje , sada kao da nema efekta.Sve sam skinuo i ocistio .Rezervoar , karburator , sve prohodno nista nije zapuseno , ali snage nema.Zna li neko sta ovo moze da bude ?

Dali prima gas i radi kako treba kad je bez opterecenja. Ako ne vidi boju svecice ako sumnjas na karb crna jako - nevalja puno goriva , prestelovati karb spustiti iglu sibera za jedan stepen ocistiti zicane uloske u vazdusnom filteru. Siva - nevalja malo goriva , motor turira sam od sebe, podici iglu sibera za jedan stepen promeniti ler diznu.
Ako da onda je jednostavno istrosio karike . karike nisu skupe ko 300 dinzi par
Moja topla preporuka ti je da promenis taj Jikov slabo ima delova za reparaciju, bolje uzmi i kopiju binga kad mozes oko 30e je imaju delovi svi za njega i sigurno ce raditi bolje i manje trositi od tog jikova. Moras promeniti i sajlu gasa u tom slucaju. Original bing je bio papreno skup cca 80e
Takodje prekontrolisati i paljenje

Kada je u drugoj brzini frezira ali kao da nema snage.Kada ubacim u trecu ide po ravnom , cim ukopam motike da frezira odmah se ugasi.Dok je bila ispravna bilo je dovoljno da sraf za ler samo malo pipnem i odmah motor reaguje , sada ga odvijem i zavijem od pocetka do kraja , nema to nikakvog efekta.

Proveri boju svecice ona ce ti reci dali je problem smesa goriva i karburator. Ocisti ga lepo proguraj celicne licne od neke sajle kroz rupice u njemu tu je nesto zapuseno ako nereaguje na odvtanje i zavrtanje srafa smese pri ler gasu.
Ako je stara masina i dosta radila promenii joj karike, a mozes proveriti kompresiju stavis palac na mesto svecice i povuces starter oseti se to dali valja ili ne. iako ta metoda nije bas sigurna. Mozes i kroz usisni kanal pogledati klip dali su popucale karike, bolje je sa izduvne strane baciti pogled ali je nezgodno odvrnuti veliku maticu auspuha i skinuti isti glupo je napravljeno

Pozdrav drugari... Dobio sam motokultivator Mio, mali od 80 cm3... Stajao je dugo, probao sam da ga upalim ali se nejavlja, zalivao sam ga direktno i nista, varnicu baca ali kilavo, jedva da se vidi. Svecicu sam menjao i opet isto. Sta mogu jos uciniti da joj pomognem?

Ako je to Mio sa Tomosovim motorom, a sumnjas na paljenje, najverovatnije nesto oksidiralo oko platinskih dugmadi , ugradi mu elektroniku paljenja za imt 506 (vadi se namotaj svetla, stavlja se umesto njega i povezuje se sa masom bobine). Ili ako hoces da zadrzis osvetljenje ako ga ima mozes i mini elektroniku sa dva izvoda za motorne testere negde napolje na kucistu motora zaserafis za masu. Uostalom to ti je moja i preporuka i da uradis jedno od ta dva. Naravno bobina mora biti ispravna 100%.
Kod mene imt506 vec 4 sezonu radi sa elektronikom i originalnom bobinom bez problema ,nema da puca okrece paljenje i 100 drugih stvari sta se tu moze desavati.
To su Iskrina ,, crna paljenja,, i radi bez problema. elektronika s dva izvoda radi i na ,,belim paljenjima,, starijih tipova uno motora tomosovih pumpi za vodu
Cena od nekih 1000din nije tako puno koliko mozes da imas glavobolje s platinskim dugmadima i kondenzatorom.
Kontrola pred paljenja se vrsi strobo-lampom

Bio pao levi lanac unutar menjača
standardan problem...rastavio se lanac na kopci....kazem standardan problem jel ljudi koji slapaju menjac ne paze na smer okretanja lanca i onda osigurac kopce postave kontra...

kadliscepadne...menjac hondin se veoma lako otvori nema tu sta da izleti...jedine kuglice sto ima su na viljuskama...a da bi se otvorio menjac i povadili zupcanici viljuske se ne moraju vaditi napolje....

rade j...nema on kompresije ili mu je izduvni kanal prjav..svakako cilindar dole..ako je klip potrosen zameniti ga sa klipom AIP proizvodjaca

amper91....detaljno pranje karburatora,pranje filtera vazduha i zamena ulja u filteru(sae30..15w40 oko 0.5dl)...zamena platina i kondenzatora..zazor platina 0.40mm,ploca paljenja na sredini,nova svecica... mora da radi kao singer

pozdrav svima, dobio sam ovaj motokultivator...sad me je malo stid ali ja uopste ne mogu da provalim o kom motokultivatoru je rec! Da li mi neko moze pomoci? Koliko vidim motor je lombardini...ne znam koliko KS cenim da je onaj najveci 14ks ali menjac gledam i ne znam da li je goldoni,muta...ili sta vec na sve lici po malo ali ne mogu nikako da nadjem isti...moze li neko da pritekne u pomoc?
8pqCJJo.jpg
OmxuTRw.jpg
JZa1HlC.jpg
DFIRUJB.jpg
QsdDJVh.jpg

pozdrav svima, dobio sam ovaj motokultivator...sad me je malo stid ali ja uopste ne mogu da provalim o kom motokultivatoru je rec! Da li mi neko moze pomoci? Koliko vidim motor je lombardini...ne znam koliko KS cenim da je onaj najveci 14ks ali menjac gledam i ne znam da li je goldoni,muta...ili sta vec na sve lici po malo ali ne mogu nikako da nadjem isti...moze li neko da pritekne u pomoc?
Nadoh na nekom drugom forumu pa ide copy - paste :

,, To je motokultivator DMK 10 koji se nekad proizvodio u Beodradu, firma je imala poznatu kraticu DMB ili pravi naziv Fabrika malolitažnih motora 21 maj Beograd, proizvodila je lombardini motore za motokultivatore, brodice, i razne druge namjene ,,

Mislim da je doticni i u pravu:
1-9fc3d8e9de.jpg

Pozdrav legende

Upravo sam se registrovao jer me je odusevilo koliko korisnih informacija ima ovde.
Potpuno sam nov u poljoprivredi, pre pola godine sam kupio imanje od 2,2 ha u blizini Avale. Sredio, ocistio, ogradio. Sad sredjujem kucu i garazu i busim 130 m bunar.
Ideja je mala organska farma (povrce razno pre svega i voce da zasareni i ima za nas i drugare) i jedna kultura na 1,5 ha (borovnice, lesnik...).
U planu za ovu godinu je i plastenik od 10 a.

Poceo sam da razmisljam o mehanizaciji i cini mi se da je jedan motokultivator sa prikolicom, frezom, kosacicom itd neophodan, nezavisno da li kupim i traktor. Ispravite me ako gresim.

Vazno je da nisam iskusan u koriscenju mehanizacije i sve sto pazarim treba da bude potpuno funkcionalno i bez potrebe da se steluje i popravlja bar godinu dana.

Jako bih cenio savet sta da uzmem.

Takodje i informacija da li se mogu uzeti motokultivatori preko drzavnih subvencija (grad Beograd je imao poziv ali samo za traktore) i koje marke ispunjavaju uslove za subvencije.

Hvala unapred.

Da li postoji bilo kakva mogućnost da se produži strižna kosa od f600?

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока

Pozdrav legende

Upravo sam se registrovao jer me je odusevilo koliko korisnih informacija ima ovde.
Potpuno sam nov u poljoprivredi, pre pola godine sam kupio imanje od 2,2 ha u blizini Avale. Sredio, ocistio, ogradio. Sad sredjujem kucu i garazu i busim 130 m bunar.
Ideja je mala organska farma (povrce razno pre svega i voce da zasareni i ima za nas i drugare) i jedna kultura na 1,5 ha (borovnice, lesnik...).
U planu za ovu godinu je i plastenik od 10 a.

Poceo sam da razmisljam o mehanizaciji i cini mi se da je jedan motokultivator sa prikolicom, frezom, kosacicom itd neophodan, nezavisno da li kupim i traktor. Ispravite me ako gresim.

Vazno je da nisam iskusan u koriscenju mehanizacije i sve sto pazarim treba da bude potpuno funkcionalno i bez potrebe da se steluje i popravlja bar godinu dana.

Jako bih cenio savet sta da uzmem.

Takodje i informacija da li se mogu uzeti motokultivatori preko drzavnih subvencija (grad Beograd je imao poziv ali samo za traktore) i koje marke ispunjavaju uslove za subvencije.

Hvala unapred.
2,2 Ha je previše za mtk, plus neke primarne radnje zemljišta je sa njim gotovo nemoguće uraditi.Sa druge strane, planirana proizvodnja (plastenik pogotovo) je nezamisliva bez mtk.
Savet: za početak uzmi mtk (dizel sa vučenom frezom), a traktorske usluge plati nekom sve dok ta proizvodnja ne stane na noge, pa kupiš sebi i traktor (nije samo traktor već i priključne mašine)
Ovo za subvencije ne znam.

Nazad
Vrh