Motokultivatori - opšta tema

Imam duple kada kosim, ovo se u brzini zadesilo ovako..
Inače, često okrećem upravljač, pa nema smisla da i točkove svaki čas okrećem.
Viđa se Tilbi ponekada na oglasima, ali ga retko ko prepozna..
Ja sam moj primerak kupio odmah kada sam ga ugledao na oglasu.
Kosi odlično, a netraži nikakvo održavanje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ja trenutno imam ; čeonu kosacicu za mio f600, rotacionu 70 cm takodje za mio F600 (Pravio sam je nije orig) , Honda samohodna bastenska 40cm, mini-traktor komunalna kosacica 60cm i bocna trimer kosacica (vucna pravljena za u redove) za ta to traktorce. Tako da sam obezbedjen oko sisanja trave za ceo vek samo trimer fali a bice i to za coskove po vocnjaku

• Like
Reagovanja: gm
Jel jaci taj motor od tomosovog znam da pise da jeste al kako je u praksi?jesu li morale kakve prepravke da se rade pri ugradnji,vidim da su ovi motori sto sr nude na kp sa 20 mm osovinom a kod mene je 18 mm znaci remenica nepasuje...

Послато са SM-A415F помоћу Тапатока

Zdravo.
Možda već ima odgovora na ovo pitanje, nemam baš vremena da prelistam ceo forum, prelistao sam malo i nisam našao odgovor.
U planu je kupovina motokultivatora do 800e radije bih uzeo nov nego polovan(ali slobodno ako mislite da je bolje polavan preporučite mi nešto), pa da li neko ima iskustva sa ovim novim mašinama koje se nude na našim sajtovima i koje su vaše preporuke?
Hvala unapred svima na odgovorima.

Koliko sam ja upoznat sa tom ekipom iz raske sve je ok (kolega narucivao pumpu a nas 4-6 baterijske prskalice sve funkcionise kao sat), znam da za f400 imaju i zamensku remenicu a dali za imaju za f600 neznam , treba pitati. Poznanik bas narucivao od njih motor za f400 pa znam i to zimus. Za f600 mislim da treba medju ploca da se pravi, nije to nista srasno ni odvec skupo. Motori kao takvi sigurno nisu trajni kao originalni hondini ali vise nego dobro odradjuju posao, i definitivno ces biti preporodjen u odnosu na tomos dvotaktnu masinu. Kum ima kipor dizel masinu na f 600, trosi ko upaljac i ide ko mutavo, nikakvih problema vec 10 godina

U planu je kupovina motokultivatora do 800e radije bih uzeo nov nego polovan(ali slobodno ako mislite da je bolje polavan preporučite mi nešto), pa da li neko ima iskustva sa ovim novim mašinama koje se nude na našim sajtovima i koje su vaše preporuke?
Zavisi za sta ti treba ako ti netreba za vucu tj s prikolica, moja preporuka da probas naci honda F600 , ima toga samo strpljivo i polako. Za 300- 400 evropejaca ili manje cak da mu zamenis i motor je vise nego zahvalna i pouzdana masina (neracunam cene prekupaca po oglasima od 600-700e). Pravi motokultivator da iole nesto valja je uvek nov kostao nekad od 1500DEM a danas od 2000 e pa navise. Villiger i ta klasa mtk necu reci da nevalja ali za 500e je sve to boranija, nema prikljcaka samo da isfrezas 2 ara baste i to je to, ustvati to i nije mtk nego moto kopacica

moj kultivator je mio standard sa umo 6 tomosov motor nije ni f400 nii f 600 menjac sa dve brzine i rikvercom
677c1af50b39f0b56a52a7440465b4d9.jpg

Za njega mi treba motor,posto ovaj uvek zeza upali radi i iz cista mira se ugasi i vise paljenja nema...meni je izlaz iz reduktora za remenicu f18,treba li na ove hondine motore ugradjivati ovaj reduktor ili ide remenica direktno na radilicu motora.neznam kako bi se ponasao zbog odnosa brzina

Poslednja izmena:
jel,neko ugradjivao ove motore na mio standard kultivator umesto tomosovog motora. Kako su se pokayali ,imaju li snage,kako pale, ima lin kakve prepravke oko ugradnje? https://www.kupujemprodajem.com//po...vi-i-oprema/motor-6-5ks-honda/oglas/110412675

Motor nabačen...
Radilica obrađena, i smanjena na 18mm...
Nikakve podloške ne trebaju na polugi radilice gde dođe remenica...
Perfekt pasent !!!
Problem je sa platformom, mestom gde se montira ovaj "zamenski" motor...
Mora se podloškama ili na neki drugi način, motor izdići od platforme, na prednjem kraju 7mm a na zadnjem 5mm i onda su remenice u ravni i limovi pasuju kako treba...
Evo kako to izgleda...
Čak sam uspeo i poklopac remenice da montiram, čovek sa strane, koji se ne razume, ne bi primetio da ovo nije njen fabrički izgled...
Odmah je i isprobana, jedino što mi se ne sviđa, rekao bih da je SPORIJA !!!
Ne mogu da utvrdim broj obrtaja, ali sam ih "veštački" podigao tako što sam odšrafio granični šraf kojim se reguliše maksimalni broj obrtaja...
Moram da se pozabavim tim regulatorom, jer mi je i sajla sada nekako kratka...
Nebitno, i da ne dužim, i to "će bude sređeno"...

20190715-175420.jpg

20190715-175458.jpg

moj kultivator je mio standard sa umo 6 tomosov motor nije ni f400 nii f 600 menjac sa dve brzine i rikvercom
Za njega mi treba motor,posto ovaj uvek zeza upali radi i iz cista mira se ugasi i vise paljenja nema...meni je izlaz iz reduktora za remenicu f18,treba li na ove hondine motore ugradjivati ovaj reduktor ili ide remenica direktno na radilicu motora.neznam kako bi se ponasao zbog odnosa brzina
Tomos motor se vrti na max 6000 o/min mozda i malo vise a reduktor je odnos 1:2 , sto znaci da na remenici imas cca 3000 o/min. Kopije hondi a tako i sama Honda GX serija se vrti do 3600 o/min max. Tako da NEMORAS menjati nista sto sto se tice precnika remenice i netreba ti reduktor . Ako prodavac nema duplu remenicu da ti proda uz motor (uslov je da neodgovara tvoja zbog precnika osovine) odneses svoju remenicu i kod strugara da je razbusi na meru. Rupe na ploci ako nedgovaraju lako resis sa medju plocom. Zameni motor slobodno svi to rade, za 100-njak evrova ukupnog troska je spas
Dobrodol je lepo okacio uputstvo i extra je auspuh odradjen , sad je to babaroga od masine. Mislim da je samo stvar navike pa se cini da on sporije vrti inace je GX motor relativno tih u odnosu na Tomos i G150-200 motore

Poslednja izmena:
Član @Tombica i ja smo pre par godina imali privatnu prepisku gde je predmet bio upravo njegov problem s frezom i starim Tomos motorom, baš kako i tebe, kolega @vasovac, muči...
Kupio je kopiju Honda motora "GX200" i uz moju pomoć, sugestije,predloge i fotografije, namontirao ga umesto Tomos-a i verujem da i danas ga tako eksploatiše...
Evo samo mog odgovora njemu, pošto ne znam da li bi se složio da i njegovu stranu PP-a javno objavim, te tako sledi citat moga odgovora....

Evo obećanih slika...
Na 5. fotografiji se lepo vidi koliko motor treba da je odignut od platforme, tačno se vidi koliko platni (šajbni) ti treba...Unatrag ceo motor pomakni dok kućište ventila ne dodirne gvozdeni ram freze, to je idealno, onda i kaiš bude dobro zategnut, da ne moraš štelovati kvačilo...Bar tako je kod mene ispalo, jedino je kod mene stari motor bio G150, cetvorotaktni, a kod tebe Tomos, dvotaktni...
Zaboravio sam da ti kažem da trebaš i jednu kontra oprugu (feder) na namestiš, da bi poluga gasa lepo vraćala...I na auspuh montiraj neku krivinu, da izduvni gasovi ne idu pravo unatrag na rukovaoca freze..Uostalom, imaš sve na fotografijama...Ako budeš imao potrebe za dodatnim objašnjenjima, stojim na raspolaganju. ...

Idem da spavam, došao sam iz 2. smene, ujutru moram u 6 na posao, prebacili me (preko veze) u 1. smjenu, a i umoran sam bre braćo....

Hvala na informacijama,to oko brzine motora me najvise bunilo,treba li reduktor ili ne.....znao sam da odgovara umesto hondinog motora al nisam bio siguran za tomosov motor.Odgovara li visina osovine radilice od postolja ,zbog ugla kaisa koji ide na menjac,mora li da se prepravlja zastitnik kajisa... kakav je sto se tice snage , paljenja..... ako je ko tomos da se manem coravog posla....

Ja koristim i dalje Hondu G150 na F400, i ona pali uvek od prve, i tiha je u radu(neuporediva sa tomosom koji radi kao mitraljez).
Jedino što ja koristim varijante kojima je izlazno vratilo na bregastoj pa je izlazni broj obrtaja 1800. Radi toga su mi remenice motora duplo veće što je jako pozitivno jer nema šanse da dođe do proklizavanja kaiša i on tako traje jako dugo(nisam uspeo ni jedan da potrošim).
Ovaj klon GX200 je koliko čujem dovoljno dobar i verovatno vredi više nego što košta. Malo ćeš se iscimati da to ugradiš, ali nema šta da ne uspe..

Ma bitno je da ima snage ,da dobro pali,a za ugradnju nije problem pravio sam mnoge masine ...

Послато са SM-A415F помоћу Тапатока

Eeee majstore, onda vadi lovu iz slamarice pa u nabavku novog motora....
Pomoćiću ti savjetima oko ugradnje đe zapneš....
Ako zapneš....
A tog starog Tomosa daj nekome koga ne mirišeš, da ne velim nešta drugo (a gore)...
Menjači su ISTI, IDENTIČNI, da znaš, i da to bude kristalno jasno, i na frezicama sa nekadašnjim G150 i G200 motorima, i sa Tomos (cvajtakt, što veli kolega @mirosti ) motorom...

Nazad
Vrh