Motokultivatori - opšta tema

Поздрав свима ! Боље да питам да не буде после... :cry:
Започели смо сређивање мотокултиватора. Окренули резервоар како треба, купили гумене закачке за поклопац мотора. Наоштрили мотике. Дошао сервис на ред. Примећујемо да фали течности.
Нисам до сада мењао уље у мотору и мењачу на ИМТ 507.
Која уља препоручујете? Да ли ми можете рећи где да сипам? Означио сам места за која имамм дилему.
Да ли моторно уље сипам на мерачу? Чему служи шраф на фрези и шта ту треба да сипам?
Када скинем филтер ваздуха, примећујем да има уља у кућишту. Да ли то тако треба да буде?
Хвала унапред на одговорима и срећан почетак сезоне.

Koja je sada dužina?
Generalno, ne verujem da taj kaiš može terati više od 120cm.
Produžiti se može, nije to neki problem.
Mislim da je moja kosa 100cm široka.
Ja bih hteo da je produžim na 150cm zbog redova u voćnjaku. E sad ona ima duplu remenicu na sebi pa bih stavio dupli kaiš ali ne znam da li je f600 kadar da to potera

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока

Propale su spoljne gume na prikolici od imt 506, e sad gde kupiti takve gume da su za prikolicu? Mislim da su postojece 135/80 R12, felna kao da je ficina. Ono sto nalazim od automobilskih guma su bez unutrasnjih, na ovim imam unutrasnje. Pitanje je da li bi te mogle za prikolicu i ovakvu upotrebu...

Propale su spoljne gume na prikolici od imt 506, e sad gde kupiti takve gume da su za prikolicu? Mislim da su postojece 135/80 R12, felna kao da je ficina. Ono sto nalazim od automobilskih guma su bez unutrasnjih, na ovim imam unutrasnje. Pitanje je da li bi te mogle za prikolicu i ovakvu upotrebu...
Uzmi dve polovne kompletne gume sa felgama od stojadina ili juga 145,155 R13 i uzivaj. Ima po otpadima i oglasima koliko hoces. Od 12 cola guma je danas malo redja mislim na polovnu , a nova ima je e sad dali se isplati vidi sam. Ti tockovi koje imas i jesu ficini.
Razmak rupa za srafove i srce je identicno tako da se neboj da nece pasovati, tako sam i ja uradio i funkcionise godinama . Neboj se za nosivost ja sam pre 3 godine vozio 1200kg kukuruza 7 km daleko, a svake godine po 1t grozzdja vozim po nekoliko tura bez problema stim da je onda pritisak na 3 bara. Da ne nabrajam ima toga joss. Mislim da je nosivost 13-ke auto gume oko 450-550kg

2,2 Ha je previše za mtk, plus neke primarne radnje zemljišta je sa njim gotovo nemoguće uraditi.Sa druge strane, planirana proizvodnja (plastenik pogotovo) je nezamisliva bez mtk.
Savet: za početak uzmi mtk (dizel sa vučenom frezom), a traktorske usluge plati nekom sve dok ta proizvodnja ne stane na noge, pa kupiš sebi i traktor (nije samo traktor već i priključne mašine)
Ovo za subvencije ne znam.
Hvala na savetu. Da li imate preporuku koji tacno mtk?

Ja bih za početak predložio da se sistem iskompletira oko Honde F600.
To je izuzetno dobro koncipirana mašina, sa kojom se jako lako rukuje i jednostavno održava.
Može raditi i sa vučnlm frezom i sa motičicama umesto točkova, što je recimo za plastenik jako bitno.
Ima jako još mnogo korisnih i jeftinih priključaka: čeona strižna kosa, tarup, raonik za sejanje krompira, vadilica krompira, daska za ravnanje zemlje i čišćenje snega, plug za lakše oranje, itd, itd..
Po meni, ja bih tek kasnije gledao teške dizel mašine, koje su i višestruko skuplje.
Za mene je lakoća rukovanja u prvom planu pa sam svoj ',sistem' formirao sa F400, koja je izuzetno lagana i univerzalna..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Sto se tice motora isto ti je odrzavanje kao za F600-620 samo ako nije antikvitet sa g35 motorom:
https://djorovic.rs/wp-content/uploads/2020/08/honda_f600_uputstvo_za_rukovanje_i_odrzavanje.pdf

Mehanicarski prirucnik za F400 na engleskom:
https://www.allotment-garden.org/rotavator-manuals/Honda-F300-F400-F450-manual.pdf

I nesto od podataka :
Uputstvo-za-motokultivatore-017.jpg

Treba mi jedan savet, već se mesec dana patim sa jednim tomos umo 6 motorom i desava mi se nesto sto se pre nikad nije dešavalo, ima varnicu, ima gorivo jer je svećica mokra kad je izvrnem, desava ni se kad ga verglam nece da pali, kad sipam ulja u cilindar i ponovo verglam desava mi se kad povučem kao da zakoci valjda nabije pritisak u bloku ne znam kao da krene u drugu stranu radilica, tada dimi ali ni traga da upali, kada odvrnem saraf dole na bloku tuda izduva kompresiju, kada stavim ruku na usis karburatora imam osećaj kao da uvlači pa izduvava, šta to može biti?

На обележеним местима цури мењачко уље. Шта би могао бити узрок? Чеку служи тај отвор? Неки савет? Не могу је сад растурати, потребна ми је, а не губи много...
b2cc6cdee66f88351dd693476990703d.jpg
44d48a4d84547c79d864d8079c4830b3.jpg

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Предпостављам ако семеринг или лежај попусте ту покаже уље. Нешто као на воденој пумпи код неких аутомобила.
Ако треба сваки дан контролишите и досипајте уље.

Gde da nadjem oprugu regulatora gasa za agria200 (imt502). ima li neko ovaj model da bar izmeri oprugu

Gde da nadjem oprugu regulatora gasa za agria200 (imt502). ima li neko ovaj model da bar izmeri oprugu
originalslika-Freza-rovokopacica-sa-plugom-gratis-138522469.jpg

Ako je ovakva masina onda je motor Brigss i svaki uredniji servis za kosacice ima oprugice za te motore. Imas iskucane brojeve na limu iznad svecice (na gornjij slici ispod broja 200 kod crnog srafa uz sami rub) staviga ovde pa cu potraziti po mojoj literaturi koji je model i ako je kao moj motor imaces duzinu oprugice. Nije bas svejedno koja duzina se stavi zbog ler gasa
I uslikaj karburator imaju jedno 2-3 varijante da znamo koja je

Nazad
Vrh