Mobilni telefoni

Није епилог, већ више некакав полукорак, међустаница или како да то назовем: у подне ми курир донео фину нову кутију у којој је запакован пар "Баофенга" 888с. Нашао сам продавца на "Купујем-продајем" који је сет од пар таквих продавао (заједно са још само пар њих трговаца сличне цене) за 1799 динара. Пре наручивања питао сам га да ли сам пропустио нешто у огласу, да ли си токи-вокији можда половни, рефабриковани, са старом батеријом или слично, пошто је дијапазон цена за те моделе огроман. Рече ми да је све ОК, ново, нераспаковано, исправно, да има још десетак сетова на стању, па сам и наручио сет за себе. За ту разлику у цени, коју сам уштедео на самим токи-вокијима, пазарићу од Ћинеза кабл за програмирање токи-вокија (да све пресетоване станице спакујем у опсег ПМР 446), истражити која од антена са "Алија" се лепо упарује са "Баофенгом" за поменути опсег, па да ствар "уведем у употребу".

Исправка: цена пара мојих "Баофенгића" је била 1699 или српски речено 'иљаду седамсто динара, а не 1799.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio zimus baofeng UV-5R 2 komada sa svom pratecom opremom (2 stanice za punjenje, 2 usb punjaca, 2 slusalice za na uvo, 2 dodatka za kacenje na opasac, 2 posebna mikrofona sa nosacima za onaj fazon da se stavi u kombajn i traktor ili 2 traktora i da moze samo mikrofon da se uzme da ne mora cela stanica da se drzi u ruci.) za 9300 din sa sve carinom preko aliexpresa (oko 65 dolara bez carine).

Testirao od kuce do najdaljih njiva i radi, cuje se sasvim korekrno. Problem je posto sam u brdovitom kraju ako je velika prepreka u vidu brda izmedju, tada se nekad ne cuje nista ali kad su ok uslovi (cak ne mora ni direktna vazdusna vidljivost) radi sasvim korektno.

Како су доступне којекакве антене које боље "хватају" и предају сигнал, па можда може да се добије и бољи домет. Јеси ли гледао да купиш нешто такво, да буде добро упарено са твојим "петицама"?

Како су доступне којекакве антене које боље "хватају" и предају сигнал, па можда може да се добије и бољи домет. Јеси ли гледао да купиш нешто такво, да буде добро упарено са твојим "петицама"?

Nisam, koristio sam one antene koje dodju uz njega. Verovatno bi bolje antene pomogle da veza bude doooosta stabilnija.

Inace sam u potrazi za dodatnom antenom za mobilni telefon koja bi mogla bolje da hvata signal u nepristupacnim podrucjima. Svasta vidjam po netu ali ne uliva mi poverenje, znas li mozda neka kvalitetna resenja za to ?

Зорге имаш ли какву ловачку чеку у атару? Ако хваташ сигнал са врха могао би добар домет да има, неколико десетина километара. Погледај на цивилна радио мрежа србије.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Све ти електронски уређаји су некако шпанско село за мене - јако споро усвајам све то.

Ако ме питаш за додатну антену за мобилни, немам чак ни појма да тако нешто данас, у време смартфона, уопште и постоји.

Што се тиче радио антена, требало ми је пет дана да скапирам да ови моји раде на 70-сантиметарском опсегу, шта год то практично мени значило (мислим прочитао сам, али ми мало значи та информација). Покупио сам информације о врстама антена које би одговарале за моје токи-вокије - тракаста, телескопска, нека као просто прут, па нека као на сателитским телефонима, па спољне аутомобилске, где је она напољу, а каблићем спојена за токи-вокијем у кабини... И онда имаш и да се те антене праве већ подешене на радне фреквенције на којима се користи конкретни токи-воки, па разни конектори, дужине, произвођачи... Лаику је баш тешко да направи оптимални избор тек тако.

Ако хваташ сигнал са врха могао би добар домет да има, неколико десетина километара.
Гледам на мапама растојања и места до којих би отишао, па до другог токи-вокија, ни у једном случају није даље од пет километара, на отвореном, у равници. Требало би да ове играчке које сам купио, савим добро ураде посао, када се покаже потреба за тим.

Када диваниш мобилним, не можеш да се бациш у трип: "Орао јави се, Орао јави се. Пријем." - "Орао пао, Орао пао." - "Соко долази, Соко долази...." ;)

Ima aplikacija i za to, samo ti treba internet.

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Нокие су имале oпцију, push to talk.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Tacno, imalo je posebno dugme sa strane. Imao sam na E70. Za android sam koristio Zello, deca se igrala po dvoristu na starim telefonima, nego dobili neke iz Lidla pa sad ja uzimam od njih :)

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Исправка: цена пара мојих "Баофенгића" је била 1699 или српски речено 'иљаду седамсто динара, а не 1799.
Дуго већ нисам у материји али ово су играчке. Дај деци а ти дреши кесу (50-100€) па купи праву, ручну радио станицу (купује се на комад и комуницараш са сима који су на банду). Углавном су сад све дуо бандери (70цм; 2М). Прве су углавном користили таксисти а остали 2М. Антена је најбитнија ставка за домет како у симплексу тако и за репетиторски рад. Ја сам нпр. са кровном антеном, са ручним Алинком и снагом 5В, отварако репетитор Копаоник (Авалу сам отварао са 0,5В и пендрек антеном) а он даље докле добаци. На пуној снази једе батерије као блесава. Не знам каква је сад законска регулатива. Некад си морао да будеш члан радио клуба, да полажеш за класу (од ње зависи снага коју смеш да користиш) па да родиш мечку чекајући провере док добијеш дозволу за рад. За злоупотребу се дебело кажњавало...
čemu vam služe ti uređaji?
Mislim, pored mobilnog telefona.
Мобилну мрежу ти искључе на дугме а овде могу само да пробају да те ометају (мислим на непријатеља) а у случају елементарних непогода те нико не омета па чак и да су репетитори онеспособљени радиш у симплексу (ко индијанци димним сигналима).

Дуго већ нисам у материји али ово су играчке. Дај деци а ти дреши кесу (50-100€) па купи праву, ручну радио станицу (купује се на комад и комуницараш са сима који су на банду). Углавном су сад све дуо бандери (70цм; 2М). Прве су углавном користили таксисти а остали 2М. Антена је најбитнија ставка за домет како у симплексу тако и за репетиторски рад. Ја сам нпр. са кровном антеном, са ручним Алинком и снагом 5В, отварако репетитор Копаоник (Авалу сам отварао са 0,5В и пендрек антеном) а он даље докле добаци. На пуној снази једе батерије као блесава. Не знам каква је сад законска регулатива. Некад си морао да будеш члан радио клуба, да полажеш за класу (од ње зависи снага коју смеш да користиш) па да родиш мечку чекајући провере док добијеш дозволу за рад. За злоупотребу се дебело кажњавало...
Па нег' шта да су играчке, ал' реко', дај са њима да видим како ради тај концепт преносних радио станица за симплекс комуникацију на блиским дистанцама. Овај пар који је ишао у сету су искључиво на UHF опсегу (400-470 мегахерца) и у "хај" режиму "издувава", колико сам видео по Нету, до 2,8 вати. Знам да има нека процедура за какву дозволу, али и кажу да има тај општеевропски цивилни слободни опсег (446 мегахерца), па бих ја спаковао (има каблић за програмирање радија, па CHIRP софтвер, па чачкај...) свих 16 канала станице на тај цивилни опсег, док би се за законски лимит од пола вата снаге станице у том опсегу мало правио луд. Додуше, те моје играчке имају и "лоу" режим, који је један ват или ниже.

Е сад, због тих антена сам те и довабио овде. Ове играчке које имам имају SMA конекторе и у стоку антенице од 10-12 сантима, па ме интересује какве и колико дуже антене да гледам, какве конструкције, да има неке користи од њих, тј. да остварим колико може да буде реално већи пријем и одашиљање? Шта је она фора са дужином антене у односу на опсег (конкретно моје од 70 сантима), оно четвртина или половина? Шта, за 70-сантиметарски опсег је бомбона антена дужине 70 сантима, али ради и она од 35, као и она од 17,5 сантима? А каква је прича са оним антенама "за ауто" подешеним за одговарајући опсег, оне које имаму саму антену на постољу, па који метар каблића и одговарајући конектор да се накачи на станицу? И то ради посао као и оне које се накаче на сам уређај или има нека цака у томе?

За неке озбиљније радиоаматерске ствари нешто немам мотивације и интересовања: знаш кад бих се представљао шифром попут "јенки-танго-уан-ромео-делта-индиа"? Иди брееее... :p

Са антенама треба бити опрезан јер може да "спали" уређај ако не исија снагу него је врати. Антена ламбда половина на крову аута јесте половина али је и цела јер је друга половина каросерија (требало би је лоцирати на средину аута).
Што се срицања тиче, ми смо: Авала, Београд, Цетиње, Ћуприја, Чачак, Дрина, Џеп, Ђаковица... а ИТУ: Алфа, Браво, Чарли, Делта, Еко...

Значи да се држим проверених решења која су већ испробана у пракси и без негативних ефеката? Има којекаквих решења, па ћу да биркам...

ОК, фала на информацијама. Значи кад их чујеш од живог човека. (y)

Nazad
Vrh