Mobilni telefoni

Није епилог, већ више некакав полукорак, међустаница или како да то назовем: у подне ми курир донео фину нову кутију у којој је запакован пар "Баофенга" 888с. Нашао сам продавца на "Купујем-продајем" који је сет од пар таквих продавао (заједно са још само пар њих трговаца сличне цене) за 1799 динара. Пре наручивања питао сам га да ли сам пропустио нешто у огласу, да ли си токи-вокији можда половни, рефабриковани, са старом батеријом или слично, пошто је дијапазон цена за те моделе огроман. Рече ми да је све ОК, ново, нераспаковано, исправно, да има још десетак сетова на стању, па сам и наручио сет за себе. За ту разлику у цени, коју сам уштедео на самим токи-вокијима, пазарићу од Ћинеза кабл за програмирање токи-вокија (да све пресетоване станице спакујем у опсег ПМР 446), истражити која од антена са "Алија" се лепо упарује са "Баофенгом" за поменути опсег, па да ствар "уведем у употребу".

Исправка: цена пара мојих "Баофенгића" је била 1699 или српски речено 'иљаду седамсто динара, а не 1799.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio zimus baofeng UV-5R 2 komada sa svom pratecom opremom (2 stanice za punjenje, 2 usb punjaca, 2 slusalice za na uvo, 2 dodatka za kacenje na opasac, 2 posebna mikrofona sa nosacima za onaj fazon da se stavi u kombajn i traktor ili 2 traktora i da moze samo mikrofon da se uzme da ne mora cela stanica da se drzi u ruci.) za 9300 din sa sve carinom preko aliexpresa (oko 65 dolara bez carine).

Testirao od kuce do najdaljih njiva i radi, cuje se sasvim korekrno. Problem je posto sam u brdovitom kraju ako je velika prepreka u vidu brda izmedju, tada se nekad ne cuje nista ali kad su ok uslovi (cak ne mora ni direktna vazdusna vidljivost) radi sasvim korektno.

Како су доступне којекакве антене које боље "хватају" и предају сигнал, па можда може да се добије и бољи домет. Јеси ли гледао да купиш нешто такво, да буде добро упарено са твојим "петицама"?

Како су доступне којекакве антене које боље "хватају" и предају сигнал, па можда може да се добије и бољи домет. Јеси ли гледао да купиш нешто такво, да буде добро упарено са твојим "петицама"?

Nisam, koristio sam one antene koje dodju uz njega. Verovatno bi bolje antene pomogle da veza bude doooosta stabilnija.

Inace sam u potrazi za dodatnom antenom za mobilni telefon koja bi mogla bolje da hvata signal u nepristupacnim podrucjima. Svasta vidjam po netu ali ne uliva mi poverenje, znas li mozda neka kvalitetna resenja za to ?

Зорге имаш ли какву ловачку чеку у атару? Ако хваташ сигнал са врха могао би добар домет да има, неколико десетина километара. Погледај на цивилна радио мрежа србије.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Све ти електронски уређаји су некако шпанско село за мене - јако споро усвајам све то.

Ако ме питаш за додатну антену за мобилни, немам чак ни појма да тако нешто данас, у време смартфона, уопште и постоји.

Што се тиче радио антена, требало ми је пет дана да скапирам да ови моји раде на 70-сантиметарском опсегу, шта год то практично мени значило (мислим прочитао сам, али ми мало значи та информација). Покупио сам информације о врстама антена које би одговарале за моје токи-вокије - тракаста, телескопска, нека као просто прут, па нека као на сателитским телефонима, па спољне аутомобилске, где је она напољу, а каблићем спојена за токи-вокијем у кабини... И онда имаш и да се те антене праве већ подешене на радне фреквенције на којима се користи конкретни токи-воки, па разни конектори, дужине, произвођачи... Лаику је баш тешко да направи оптимални избор тек тако.

Ако хваташ сигнал са врха могао би добар домет да има, неколико десетина километара.
Гледам на мапама растојања и места до којих би отишао, па до другог токи-вокија, ни у једном случају није даље од пет километара, на отвореном, у равници. Требало би да ове играчке које сам купио, савим добро ураде посао, када се покаже потреба за тим.

Када диваниш мобилним, не можеш да се бациш у трип: "Орао јави се, Орао јави се. Пријем." - "Орао пао, Орао пао." - "Соко долази, Соко долази...." ;)

Nazad
Vrh