Дуго већ нисам у материји али ово су играчке. Дај деци а ти дреши кесу (50-100€) па купи праву, ручну радио станицу (купује се на комад и комуницараш са сима који су на банду). Углавном су сад све дуо бандери (70цм; 2М). Прве су углавном користили таксисти а остали 2М. Антена је најбитнија ставка за домет како у симплексу тако и за репетиторски рад. Ја сам нпр. са кровном антеном, са ручним Алинком и снагом 5В, отварако репетитор Копаоник (Авалу сам отварао са 0,5В и пендрек антеном) а он даље докле добаци. На пуној снази једе батерије као блесава. Не знам каква је сад законска регулатива. Некад си морао да будеш члан радио клуба, да полажеш за класу (од ње зависи снага коју смеш да користиш) па да родиш мечку чекајући провере док добијеш дозволу за рад. За злоупотребу се дебело кажњавало...
Па нег' шта да су играчке, ал' реко', дај са њима да видим како ради тај концепт преносних радио станица за симплекс комуникацију на блиским дистанцама. Овај пар који је ишао у сету су искључиво на UHF опсегу (400-470 мегахерца) и у "хај" режиму "издувава", колико сам видео по Нету, до 2,8 вати. Знам да има нека процедура за какву дозволу, али и кажу да има тај општеевропски цивилни слободни опсег (446 мегахерца), па бих ја спаковао (има каблић за програмирање радија, па CHIRP софтвер, па чачкај...) свих 16 канала станице на тај цивилни опсег, док би се за законски лимит од пола вата снаге станице у том опсегу мало правио луд. Додуше, те моје играчке имају и "лоу" режим, који је један ват или ниже.
Е сад, због тих антена сам те и довабио овде. Ове играчке које имам имају SMA конекторе и у стоку антенице од 10-12 сантима, па ме интересује какве и колико дуже антене да гледам, какве конструкције, да има неке користи од њих, тј. да остварим колико може да буде реално већи пријем и одашиљање? Шта је она фора са дужином антене у односу на опсег (конкретно моје од 70 сантима), оно четвртина или половина? Шта, за 70-сантиметарски опсег је бомбона антена дужине 70 сантима, али ради и она од 35, као и она од 17,5 сантима? А каква је прича са оним антенама "за ауто" подешеним за одговарајући опсег, оне које имаму саму антену на постољу, па који метар каблића и одговарајући конектор да се накачи на станицу? И то ради посао као и оне које се накаче на сам уређај или има нека цака у томе?
За неке озбиљније радиоаматерске ствари нешто немам мотивације и интересовања: знаш кад бих се представљао шифром попут "јенки-танго-уан-ромео-делта-индиа"? Иди брееее...