Lucerka

Učlanjen(a)
20 Sep 2011
Poruka
6.765
Lokacija
Novi Kozjak Banat
Kako da se reši štetnih insekata u lucerki ?
Da dodam ,obične pčele ne posećuju lucerku .Možda je i posete ali ne mogu da je opraše.
Tako je pcele ne mogu da je oprase, mogu bumbari i sitnije pcele medenice i sitniji insekti. Sve ukupno zanemarljivo je u odnosu na ono kako se lucerka zapravo oprasuje u preko 95% cvetova, a za to je neophodno 30+ celziusa, na ovih danasnji 32 jos plus 5 bi joj bilo idealno 😂
 
Učlanjen(a)
20 Sep 2011
Poruka
6.765
Lokacija
Novi Kozjak Banat
@grabik i kod nas ga nece biti sledece godine kao i niz drugih insekticida koji ce takodje biti zabranjeni.

Da jos jedna stvar, naj veci uticaja na pcelinu populaciju ostavlja "zelena pustinja" sto se u evropi dogodilo pa sada seju raznorazno cvece! Al eto nama srece pa mozemo na ovom nasem podnevlju proizvesti seme raznorazno za njihove potrebe koje se moze debelo naplatiti.
 
Poslednja izmena:

IMT577dv

Član
Učlanjen(a)
19 Nov 2012
Poruka
2.961
Lokacija
Cuprija
Do cega je ne znam ali je podbacilo strasno. I prvi zbog suse nije bio Bog zna kakav. Ako i 3 otkos podbaci mogu samo da se slikam.
 

grabik

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2015
Poruka
2.131
Lokacija
Vukovar
Mi ako ne poprskamo insekticidom nakon košenja i sklanjanja otkosa sa njive nemamo posle šta da kosimo jer nas insekti urnišu.
To bi bila i pravilna upotreba.

Ovdje vec godinama da bi mogao da kupis bilo kakav herbicid je bilo obavezno ici na predavanja i onda potpisati papire koje niko nije ni citao , postajes profesionalni korisnih pesticida i potpisao si da ces ih koristiti kako je propisano, plus sve je skupo i ponekad se i ne koriste i kad bi mozda trebalo. Neki su zabranjeni odavno kao faciron i slicna sredstva za trovanje miseva , znaci nemoguce je kupiti nesto legalno osim pakovanja brodilon mamaca od 100 ili 200 grama koji dodje oko 5E i koliko bi onda izaslo tretiranje citave njive sa tim , neisplativo.
Da li je ovo sad neka anomalija ili sta ali miseva ima puno manje nego dok je bilo moguce kupiti otrove recimo faciron litarska pakiranja i tretirati zatrovanom psenicom. Znam jedne godine rasipacima se bacala zatrovana psenica i drugi dan su je vec pojeli , recimo kad se popresala djetelina ako je nisi pokupio za 2-3 sata misevi su od zemlje isjekli sve spage , psenice su te godine urnisali da na nekim njivama kraj puteva nije bilo sta da se vrsi.
 

sremac84

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2014
Poruka
3.549
Lokacija
indjija
Jel jos nekom drugi otkos malo slabiji ili je samo kod mene slucaj ?
Kod mene recimo samo na jednoj parceli od 2.5 kj, malo je starija, jedva je krenula posle prve košenje, dva puta sam prskao od buvača, i sad pred košenje je ostala niža, listovi žuti ko neka medljika, plamenjača šta li je, insekata i vaši koliko hoćeš, cenim da je ili bila bolesna od nečeg ili je trebalo prskati insekticidom, što ne dolazi u obzir u ovom momentu...sve druge parcele su imale strašan prinos...
 

IMT577dv

Član
Učlanjen(a)
19 Nov 2012
Poruka
2.961
Lokacija
Cuprija
Sumnjam da je kombinacija hladnog vremena i svakodnevnih padavina od 19 maja ( ne preterane kolicine ali svaki dan). A pocela je i buba da je jede poslednji momenat za kosenje. Prosle godine je maj bio topliji i drugi otkos je razbio, sva lucerista su bila bar 20-30% bolja od.prvog kosenja. Sad su sva slabija od 30-50% od prvog kosenja.
Nadam se da ce treci biti bolji, ali sam sumnjicav. Ali gubitke od prva dva ce tesko nadoknaditi.l
 

frenk

Član
Učlanjen(a)
14 Mar 2015
Poruka
813
Lokacija
odzaci
Koja je poenta prskati insekticidom u sred cvetanja ili pred kosnju?, kod nas se prska ako buba dira okosenu detelinu pa nece da krene.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.469
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Poenta je rešavanje štetnih insekata u proizvodnji semena jer znaju poprilično da upropaste stvar pa se prska u cvetu.Prskanje pred košnju mi nije jasno.
 

aca74

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2009
Poruka
2.907
Lokacija
Pančevo, Starčevo
Odradjen danas drugi otkos deteline. Bilo 170 bala na 1 kj. I lepo krece treca. Posto je bilo jos pacijenata dobro sam se i izmorio na ovu vrucinu, ves tri puta menjan.
 
Vrh