Lucerka

Sada sam bio do parcele koja je jesenas zasnovana .Deo atara prema N.Bečeju (malo kiše).Parcela je početa da se ore ,morao sam da prekinem (kvar hidraulika na MF), ostatak je tanjiran posle neke kiše u avgustu.Tanjirano je i orani deo ali su bile grudve.U tom delu lucerka nije dobro nikla,proletos sam usejao ali zbog suše i to je slabo popunilo njivu.
Na tom delu lucerka za seme je retka ali načičkana sa "grozdovima" ima neku normalnu visinu i biće nešto semena.
Nekada se lucerka za seme sejala na 50 cm ,mogla je da se šparta i okopava.Ja ponekad posejem na 25 cm i bude dobro.

Drugi deo parcele je setva na tanjirano ,uglavnom je lepo nikla ali zbog suše je mala.
Biće semena ali čini mi se manje nego u onoj retkoj .

Pčelar "pripravnik"

Pozdrav.
Jedno pitanje za pomoc od vas iskusnih tu koji ste ako moze. Zasejao lucerku ove godine u prolece nikla ona ali jako joj nesto tesko islo. Bilo je bas dosta borbe sa korovima na samo pocetku nicanja pokosio prvi put i isprskao sa soyasan i sad drugi otkos cista ona ali ne da raste mozda 20 cm a negde opet korovi ubise je zivu. Cime ljudi prskati protiv korova da bi je spremio cistu za sledecu godinu?

Evo linkovi za primjenu. Kod fusiladea se ne spominje upotreba u lucerni.

U lucerki može svaki herbicid za uskolisne korove a koji se koristi u soji, suncokretu, povrću.Ja ne bih mešao herbicid za širokolisne i uskolisne jer dolazi do fitotoksičnosti i opaučiće mladu lucerku samo tako.

Ja nisam uspeo naći desikant, jednostavno ga nema, nisam ni znao da ga zabranjuju.. Površina nije velika pa se ni ne sekiram mnogo, a i lucerka je dobro sazrela... Al nikad da je skinem, ne smem ni kasti da me kiša ometa...

Nazad
Vrh