Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nisam ni mislio na navodnjavanje.Teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo.
2017te sam navodnjavao kukuruz šećerac, maltene nonstop bilo blato u njemu pa ipak ostali klipovi bez zrna. Bilo malo zrna na vrhu klipa i onda skroz do dole ništa kad se otvori komušina.
Razlika u navodnjavanju i kiši je da kada padne kiša uvek sa njom dođe i neko zahlađenje dok kod navodnjavanja nije baš i tako.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
KPK navodnjavanje spusta vlagu direktno na zemlju a onda isparavanjem se dobija veca vlaznost vazduha i bolja oplodnja. Ne pricam napamet, imam navodnjavanje na ~45 ari a odmah pored parcelu od 70 ari sva ista agrotehnika, isti hibrid, isti dan setve, isti razmak, razlika u oplodnji neprocenljiva, 95% vs 40-50%..Za kukuruz je važna vlažnost vazduha, to ne može da se postigne ni navodnjavanjem.
I sta kaze, sta da se menja u agrotehnici??Bio jutros neki iz PSS Sabca i govori kako mora da se menja agrotehnika . A majstor govori iz klimatizovane kancelarije . Mogao je da povede snimatelje na svoju zemlju i licnim primerom pokaze kako on zna i ume da radi .
Jedna kisa od 10 litara po kvadratnom metru koja nije nista ako izracunas po hektaru je 10000 * 10 je 100000 litara vode ili ti 100 kubnih metara vode ili 100 tona vode , ozbiljnija kisa recimo 30 litara po m2 je 300 metara kubnih vode ili 300 tona vode.Teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo.
2017te sam navodnjavao kukuruz šećerac, maltene nonstop bilo blato u njemu pa ipak ostali klipovi bez zrna. Bilo malo zrna na vrhu klipa i onda skroz do dole ništa kad se otvori komušina.
Razlika u navodnjavanju i kiši je da kada padne kiša uvek sa njom dođe i neko zahlađenje dok kod navodnjavanja nije baš i tako.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Mislim da je bio na RTS 1 oko pola 8 pa vrati da cujes .I sta kaze, sta da se menja u agrotehnici??
Ove godine metlica jako slabo ima polena, cak je metlica sa jako malim ili nikakvim bocnim granama. Po meni je metlica i polen sjeban zbog visoke temperature i nedostatka vlage.Ako se dobro sećam metlica praši 7-10dana u zavisnosti od vremenskih prilika-neprilika a samo oprašivanje zametka
(svile) 3-4 sata e sad da li će taj momenat biti danju ili noću ili na 20 ili 40 stepeni to mi neznamo bitno je da ima vlage u vazduhu dal zbog velike vlažnosti ili isparavanja usled veće vlage u zemlji da polen nebi izgoreo e sad i suša se nakačila i to u fazi intezivnog porasta i razvića pa sve do faze zametanja oprašivanja i nalivanja i traje i dalje a u tim fazama mu je voda preko potrebna.Ono sa metlicama i dodatnim oprašivanjem je samo ispoljen stres i panika biljke nebili stigla da odradi sve fenofaze i donela opstanak svoje vrste, ipak je junska kiša malo bitnija od julske ali no a možda i grešim.