To je naknadna oplodnja sto smo pricali. E sad , ukupna masa zrna od oplodnje do zrenja moze da ide u plus a i u minus u nekom periodu , zavisno od vremena . Od vrha prema dole oplodjena zrna mogu da abortiraju i nestanu , a ako bude nocu hladno i kise masa i velicina moze da se poveca.
Drugo , slobo rece zracenje.
Imao sam situaciju ,jedna njiva pored puta ,redovi sjever jug . Kukuruz je inace ocajan ,bio u problemu od nicanja pa nadalje ..ali prva dva reda do puta posebno ,od pocetka donji listovi zute . Drugacije nego kad podgorijeva , nego limun zute , slicno ko kad totalom poprskas , ali donji i prema gore , a novi zeleni. Zute karakteristicno od ivica lista , a sredina ,lista ostaje zelena ,i tako zute prema vrhu.Navodnjavanje ne pomaze.
Po knjigama to je nedostatak ili blokada kalijuma. Znam da imam kalijuma u zemlji i otkud samo 2 reda. Oprskam dio toga kalijum i azot folijarno da bas vidim.
..Nevidi se napredak. Kad je bila sad ova zadnja kisa i zahladjenje popravi se malo.
Tada tek primijetim da ta dva reda na trecini njive hvata popodnevni hlad od šume ,i da tu nema toga.
Znaci przi ga popodnevno sunce .
Nije to samo tu, na vise mjesta primjecujem da zapadna strana njive sa ciste strane par redova i više ako je slabiji sklop , a ako su redovi istok zapad onda i po vecoj duzini tako žute donji listovi . Od sunca ,ništa drugo.