Kukuruz 2025

Kod nas se na boljoj zemlji drzi i bice kukuruza.
Na mojoj njivi koja je 5.klasa, 0725 je prilicno ocajan, na pola njive ima nesto klipova, druga polovina bez ikakvog roda.

Kolege evo bio u obilasku i situacija jako sarena… neki hibridi su se malo oporavili neki pokvarili ali dosta stvari ima sa kojima se nisam sretao ranije.

Ovde se vidi kako se oprasio u dve faze.. jedno zrno matoro a drugo tek skoro opraseno i pocinje da naliva

782ddf2efb49b3b4fabf4b5850d5f8f5.jpg

Da li ce ovi “klipovi” jos da se povecaju i dobiju jos koje zrno ili je to to? Svila je jos uvek zelena i deluje sve kao da se oprasuje jos uvek

9089a50aa99b14c27f93638c86feff2b.jpg

925285d231b70f74e9e283b847d07cb1.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Oprasivanje nije uzrok PROBLEMA,
oprasivanje je POSLJEDICA problema koji se zove SUSA ili nedostatka vode , biljke su pod stresom i pokusavaju da izvuku sta mogu zato su poslije kise aktivirale neka zrna koja nisu nalivala i koja su bila oprasena ali ih biljka nije nalivala , poslije malo kise u oprasivanju je krenula , a sta ce biti na kraju to ce se vidjeti na jesen.

To je naknadna oplodnja sto smo pricali. E sad , ukupna masa zrna od oplodnje do zrenja moze da ide u plus a i u minus u nekom periodu , zavisno od vremena . Od vrha prema dole oplodjena zrna mogu da abortiraju i nestanu , a ako bude nocu hladno i kise masa i velicina moze da se poveca.
Drugo , slobo rece zracenje.
Imao sam situaciju ,jedna njiva pored puta ,redovi sjever jug . Kukuruz je inace ocajan ,bio u problemu od nicanja pa nadalje ..ali prva dva reda do puta posebno ,od pocetka donji listovi zute . Drugacije nego kad podgorijeva , nego limun zute , slicno ko kad totalom poprskas , ali donji i prema gore , a novi zeleni. Zute karakteristicno od ivica lista , a sredina ,lista ostaje zelena ,i tako zute prema vrhu.Navodnjavanje ne pomaze.
Po knjigama to je nedostatak ili blokada kalijuma. Znam da imam kalijuma u zemlji i otkud samo 2 reda. Oprskam dio toga kalijum i azot folijarno da bas vidim.
..Nevidi se napredak. Kad je bila sad ova zadnja kisa i zahladjenje popravi se malo.
Tada tek primijetim da ta dva reda na trecini njive hvata popodnevni hlad od šume ,i da tu nema toga.
Znaci przi ga popodnevno sunce .
Nije to samo tu, na vise mjesta primjecujem da zapadna strana njive sa ciste strane par redova i više ako je slabiji sklop , a ako su redovi istok zapad onda i po vecoj duzini tako žute donji listovi . Od sunca ,ništa drugo.

Citiram recenicu sa gornjeg linka americkog instituta za kukuruz:
"The bottom line is that high temperatures will not severely stress corn pollination if soil moisture is adequate."

Koliko dugo traje oplodnja biljke kukuruza ? I proces kad se zavrsi nema nikakve naknadne oplodnje , jedino ako momo hoces neku novu religiju da napravis.

Ima. Evo kod mene je toga bilo na dva mjesta , negdje više negdje manje . Kako ? Tako sto je bilo nejednako nicanje iz nekih razloga . Popunjavao se i desetak dana kasnije. Ovi manji izbacili metlicu kasnije i oprasili ponovo ove veće . Kratko traje polen na vrhu ali svila ostaje duze ziva . Eto kako.Kod užih njiva može da dodje sa susjedne njive polen.

Momosarić je u pravu, najbolja oplodnja pionira mi je na parceli gde sam pola parcele posejao Dkc 5075 a drugu polovinu P 9944, žao mi je samo što nisam imao na više parcela ovakve oglede, inače Dkc je sve vreme zaostajao za pionirom od nicanja, ali se prvi metličio !
Kad bi dkc imao početni porast kao pionir ne bi se razmišljao oko izbora hibrida.

20250720-225122.jpg

Ja mislim da je problem u nejednakom oprasivanju. Ustvari to sad moze biti i dobra stvar a ne problem. Kukuruz je nikao u jednom danu ali zbog velike suse poceo je nejednako da isteruje metlicu. I zato sad ima na 10 metera klip koji je ok i neki koji tek sad krece da izlazi i da se oprasuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh