Kukuruz 2025

Za kukuruz je važna vlažnost vazduha, to ne može da se postigne ni navodnjavanjem.

Bio jutros neki iz PSS Sabca i govori kako mora da se menja agrotehnika . A majstor govori iz klimatizovane kancelarije . Mogao je da povede snimatelje na svoju zemlju i licnim primerom pokaze kako on zna i ume da radi .

Teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo.
2017te sam navodnjavao kukuruz šećerac, maltene nonstop bilo blato u njemu pa ipak ostali klipovi bez zrna. Bilo malo zrna na vrhu klipa i onda skroz do dole ništa kad se otvori komušina.
Razlika u navodnjavanju i kiši je da kada padne kiša uvek sa njom dođe i neko zahlađenje dok kod navodnjavanja nije baš i tako.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Nisam ni mislio na navodnjavanje.
Pisao sam kad redovno pokisne!

Za kukuruz je važna vlažnost vazduha, to ne može da se postigne ni navodnjavanjem.
KPK navodnjavanje spusta vlagu direktno na zemlju a onda isparavanjem se dobija veca vlaznost vazduha i bolja oplodnja. Ne pricam napamet, imam navodnjavanje na ~45 ari a odmah pored parcelu od 70 ari sva ista agrotehnika, isti hibrid, isti dan setve, isti razmak, razlika u oplodnji neprocenljiva, 95% vs 40-50%..

Jel neko radio ogled u ovoj susi da li manje podgore kukuruzi sejani na 24 u odnosu na one na 19?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo.
2017te sam navodnjavao kukuruz šećerac, maltene nonstop bilo blato u njemu pa ipak ostali klipovi bez zrna. Bilo malo zrna na vrhu klipa i onda skroz do dole ništa kad se otvori komušina.
Razlika u navodnjavanju i kiši je da kada padne kiša uvek sa njom dođe i neko zahlađenje dok kod navodnjavanja nije baš i tako.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Jedna kisa od 10 litara po kvadratnom metru koja nije nista ako izracunas po hektaru je 10000 * 10 je 100000 litara vode ili ti 100 kubnih metara vode ili 100 tona vode , ozbiljnija kisa recimo 30 litara po m2 je 300 metara kubnih vode ili 300 tona vode.

A poenta je da kukuruz treba vodu kod korijena a ne na povrsini i to prije oplodnje a ne kad je oplodnja gotova.

Prve dve slike na danasnji dan pre godinu dana.
Ostale od danas.
Ista njiva, isti hibrid.
Tesko da cu naci par normalnih klipova za kuvanje, blago receno propast.
Sad moze da mu pada med i mleko al' dzabe...
4b3ff80f9086b74a015176551fefd907.jpg
331391e34458fac7ca6c36d8852ffdab.jpg
2b8e65a01198edb040c1a4cfc2011ef1.jpg
731eef7d47661bcf63294c6b257b7450.jpg
06f26747819e1f9b15d83f51b1fa1af6.jpg
6920fb28cdaae71e405f3bfde067b128.jpg

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Išao sam danas da vidim kukuruze, užas i Dekalb i Pionir s tim što je pionir polegao od vetra a Dekalb nije. Oba imaju klipčić na svakoj 4 stabljici. Tu neće preći 1500kg po kj. S puta izgleda ok... Sr... e

Ako se dobro sećam metlica praši 7-10dana u zavisnosti od vremenskih prilika-neprilika a samo oprašivanje zametka
(svile) 3-4 sata e sad da li će taj momenat biti danju ili noću ili na 20 ili 40 stepeni to mi neznamo bitno je da ima vlage u vazduhu dal zbog velike vlažnosti ili isparavanja usled veće vlage u zemlji da polen nebi izgoreo e sad i suša se nakačila i to u fazi intezivnog porasta i razvića pa sve do faze zametanja oprašivanja i nalivanja i traje i dalje a u tim fazama mu je voda preko potrebna.Ono sa metlicama i dodatnim oprašivanjem je samo ispoljen stres i panika biljke nebili stigla da odradi sve fenofaze i donela opstanak svoje vrste, ipak je junska kiša malo bitnija od julske ali no a možda i grešim.

Baca polen prije podne dok je hladnije oko 14 dana , oprasivanje traje oko 10 dana i svila raste u tom periodu, prestaje rasti kad se oprasi, ako je prije nastupilo oprasivanje.

Imali su u Americi prije 5,6 godina par Pionir hibrida koji su imali izvučenu tu osobinu, kao npr 0710 što smo vidjeli ,da ima manje razgranat klas a izgleda i manje soka da vuče , polazeći vjerovatno od toga da tu izvlači previše snage a polena ionako ima i previše . Kad se vidjelo da je to problem nekad povučeni su . Ovde očito nisu .

Ako se dobro sećam metlica praši 7-10dana u zavisnosti od vremenskih prilika-neprilika a samo oprašivanje zametka
(svile) 3-4 sata e sad da li će taj momenat biti danju ili noću ili na 20 ili 40 stepeni to mi neznamo bitno je da ima vlage u vazduhu dal zbog velike vlažnosti ili isparavanja usled veće vlage u zemlji da polen nebi izgoreo e sad i suša se nakačila i to u fazi intezivnog porasta i razvića pa sve do faze zametanja oprašivanja i nalivanja i traje i dalje a u tim fazama mu je voda preko potrebna.Ono sa metlicama i dodatnim oprašivanjem je samo ispoljen stres i panika biljke nebili stigla da odradi sve fenofaze i donela opstanak svoje vrste, ipak je junska kiša malo bitnija od julske ali no a možda i grešim.
Ove godine metlica jako slabo ima polena, cak je metlica sa jako malim ili nikakvim bocnim granama. Po meni je metlica i polen sjeban zbog visoke temperature i nedostatka vlage.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Imam devet hibrida posejano na jednoj parceli od fao300 do fao 600 sve ista semenska kuća redom sejano od najniže grupe ka najviše, pa će vidimo kako će koji proći .Mislim da će na toj parceli ubedljivo biti ove godine najviše kukuruza

9911...nesto od pocetka sa semenom nije bilo ok.
Cekamo promotere.
Ostali pioniri i hibridi drugih kuca su ok,mali klipovi,ali koliko toliko korektni.

Nazad
Vrh