Kukuruz 2021

Колико треба ту кише да падне да живне тај кукуруз

Evo ako mogu da malo pojasnim oko osiguranja. Prvo sami određujete parametre ( za bilo koju ratarsku kulturu) odnosno na koliki prinos po ha i po kojoj ceni. To onda diktira cenu polise. A kad dođe do štete onda se uvek daje neka preliminarna ocena (odn % oštrećenja) a onda se pred samu žetvu (ako dodju na parcelu) radi konačna procena. Ja nikad nisam čuo da ako je prvi put dato npr 30% da na kraju daju npr.15%. I ovaj % se obračunava od sume osiguranja (što je prinos x cena). E sad ima i to da kod nekih kuća se polisa ugovara sa nekom akontativnom cenom a onda se šteta isplaćuje po tada važećoj na tržištu. Nadam se da je ovo razumljivo što sam napisao.

Pred vikend prognoza za Pomoravlje bila 15 litara kiše, a jutros kaže vedro, bez oblaka, bez padavina...
Ove nedelje će im biti biti ili ne biti

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Bar je podrivena njiva do daske :osmeh:
Mislim da od slede'e godine u moje njive samo žito i suncokret. Sa kukuruzom je završeno
Nemoj tako oštro.Nije ni to baš idealno ,nađi neki kompromis. Mi se godinama razmičljamo da idemo u takav plodored ali .......

Kao i kod tebe i kod nas kukuruz ili rodi ili ne rodi ,nema neku nazovimo je sredinu.

Danas malo ušao u kukuruz kad ono kukuruzne zlatice poprilično ima a on još nije metličio i pustio svilu, jedno zlo izgleda ne ide samo ali no.

Nikako samo , uz susu nam stize zlatica , a njoj najvise pogoduje neujednaceno metlicenje tad pravi vecu stetu ,plamenac a sa njim i alflatoksin ., a u soji grinje .

Nazad
Vrh