Kukuruz 2021

Колико треба ту кише да падне да живне тај кукуруз

95Anvo0.jpg
Ovde nema pomoći ni da ga mlijekom zaliješ

Evo ako mogu da malo pojasnim oko osiguranja. Prvo sami određujete parametre ( za bilo koju ratarsku kulturu) odnosno na koliki prinos po ha i po kojoj ceni. To onda diktira cenu polise. A kad dođe do štete onda se uvek daje neka preliminarna ocena (odn % oštrećenja) a onda se pred samu žetvu (ako dodju na parcelu) radi konačna procena. Ja nikad nisam čuo da ako je prvi put dato npr 30% da na kraju daju npr.15%. I ovaj % se obračunava od sume osiguranja (što je prinos x cena). E sad ima i to da kod nekih kuća se polisa ugovara sa nekom akontativnom cenom a onda se šteta isplaćuje po tada važećoj na tržištu. Nadam se da je ovo razumljivo što sam napisao.

Pred vikend prognoza za Pomoravlje bila 15 litara kiše, a jutros kaže vedro, bez oblaka, bez padavina...
Ove nedelje će im biti biti ili ne biti

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Bar je podrivena njiva do daske :osmeh:
Mislim da od slede'e godine u moje njive samo žito i suncokret. Sa kukuruzom je završeno
Nemoj tako oštro.Nije ni to baš idealno ,nađi neki kompromis. Mi se godinama razmičljamo da idemo u takav plodored ali .......

Kao i kod tebe i kod nas kukuruz ili rodi ili ne rodi ,nema neku nazovimo je sredinu.

Danas malo ušao u kukuruz kad ono kukuruzne zlatice poprilično ima a on još nije metličio i pustio svilu, jedno zlo izgleda ne ide samo ali no.

Nikako samo , uz susu nam stize zlatica , a njoj najvise pogoduje neujednaceno metlicenje tad pravi vecu stetu ,plamenac a sa njim i alflatoksin ., a u soji grinje .

Nazad
Vrh