Kukuruz 2021

Te 1992 godine toliko je bio nizak vodostaj Dunava da su ljudi iz Slankamenačkih Vinograda prelazili traktorima do pruda ( ostrva ) po pesak i na kupanje jer je bila lepa peskovita plaža , nekoliko međunarodnih brodova je bilo zaglavljeno baš u tom delu Dunava inače moj deda koji je radio u šumi vojvodine u Bačkom delu i svakodnevno prelazio Dunav govorio je da on to nije doživeo.

Ne secam se suse ni ja '92. U to vreme samo sam skocio u pomoc caletu pa verovatno nisam ni obratio paznju. Neki drugi sam hobi imao tih godina do' 95.
Secam se poplave ali benzina i nafte po supama koje sam doterao iz Rumunije😋

Jun i jul 92 god mladi vojnik . Sjecam se da je bilo vruce na obuci. Kosulje peomjenu boju u bijeli kad se vratimo sa poligona . Avgust pa nadalje rat ,nesjecam se jel bila susa

Neznam sta da kazem. Dal ce od njega biti nesto?

kzJwV1Z.jpg

AXPxCS9.jpg

Ako treba nekom, našao sam podatke za 1992 godinu. Kod nas nije padala kiša oko 100 dana, ali nisu bile strašne vrućine,moj pokojni stric insistirao na prihrani kukuruza i suncokreta u 5-6 listu. Sav An i Kan sam u jesen nalazio u redovima, čak i gde smo zagrtali...Tad je ta operacija zvanično umrla...Što se prinosa tiče, imali smo 2400 kg/ha suncokreta, 4800 kg/ha pšenice i nabrali smo 30 Erdevičkih prikolica na 22 jutra. Stric je umro u proleće, kukuruz je bio džabe zbog inflacije : 7 dm metar pa sam prodavao po kućama u Banovcima i nisam zapisao koliko je tačno bilo, oko 60 tona...

Kako stvari stoje dugo ce se pricati o ovoj godini.
Naravno o odlicnom prinosu psenice i katastrofe po ostalim kulturama.
Kako kise nema u najavi bar kod nas, narednih 10 dana, posle ovih paklenih dana sa vetrom od 40 km/h u sto sumnjam da grese, sledece nedelje retko sto ce se jos zeleniti po ataru!

Kako stvari stoje dugo ce se pricati o ovoj godini.
Naravno o odlicnom prinosu psenice i katastrofe po ostalim kulturama.
Kako kise nema u najavi bar kod nas, narednih 10 dana, posle ovih paklenih dana sa vetrom od 40 km/h u sto sumnjam da grese, sledece nedelje retko sto ce se jos zeleniti po ataru!
To je tako i ne bi ovo bio kraj svijeta da arende nisu nenormalne kod vas u drzavi zadnjih 8 10 godina pa si covjek nije mogao neku ozbiljniju rezervu stvorit. Zivo me zanima hoce li bar 10 15 posto pasti arende ako nam se dogodi kataklizma sa proljetnom kulturama. Nisu ni kod nas jeftine arende ali u vasim krajevima u zemlji nema logike npr za Gibarac sam cuo da se nudi i 400 eura arenda po jutru sto je van pameti.... I to ratari nude da ne bude zabune.

Nazad
Vrh