Oni što kukaju za cene usluga znaju bolje od nas kakav je sve to posao i tvrdim da je kod većine u kući sređenije nego kod nas koji ne kukamo.Najbolje da dodes kod mene pa ti ja pokazem sve racune od zadnjih 7g pa zbrajaj, podvuci crtu pa ce se svi debelo zamisliti....(mislim da i za zadnjih 8 imam) sto se tice ulaganja u kombajn, od goriva, remenja,lanaca, usluga placanja tokara za kojekakve kvarove, zamjenske dijelove, lezaje itd tj svaka kuna koja je ulozena u njega...
A vrijeme koje ostavis za njega najbolje da ne kazem...kod kombajna starosti 20+ godina, a takvi su kod nas 90%, nije to vise samo svakodnevno ispuhivanje filtera/kombajna u žetvi, tocenje goriva i podmazivanje, to je sitnica naspram ostalih kvarova/popravaka....iako neki te 'manje' kvarove ignoriraju, tj tjeraju dok ide....
Zadnjih 5g mene u prosjeku na moju površinu izađe vlastiti kombajn skuplje 12-38% nego kad bih platio nekom da mi vrsi s njegovim prijevozom!
Jedini razlog zašto imam kombajn je taj sto idem kad ja hocu i kad me volja, i ne moram misliti hoce mi stici kombajner skinuti prije kise/leda koji je cest zadnjih godina bas u vrijeme zetve kod nas!
Evo ja sam vec ove godine pretplatio uslugu vršenja za komplet mojih 25ha samo na remenju, situ, filterima (zbog vode u gorivu) a tek sam skinuo trecinu sto imam za vrsiti, ostaje jos soja proljetna/postrna i kukuruz za skidanje...a tko zna kakvih jos kvarova moze biti u jesenskoj zetvi...
Usluge ne radimo vec 8-9g (nekad smo znali u sezoni po 150ha s DD-M770), tj nade se sad nekad godisnje do 7-8ha kad bas nitko ne moze da odradimo al uvijek smo imali 3 cijene vršenja:
- za plaćanje na blatobranu (najjeftinija varijanta)
- s računom
- i ak ima korova, posebno u soji gdje ambrozija napravi čuda u kombajnu...(u prosjeku 20-50% skuplje) iako zadnjih 10g odbijamo takve njive u startu....
I u tih 20g kako imamo kombajn, evo ne znam jel ih se 5% odlucilo za najjeftiniju varijantu (-25%) tj za 'plaćanje na blatobranu' i nije prosla nijedna godina da nije vecina kukala kako je skupa usluga kombajniranja...a o laganju ukupne povrsine njive da ne pricam...
A bilo je dosta koji su kupili kombajn jer im je usluga vršenja bila preskupa pa su opet taj isti kombajn prodali nakon 2-3g i vratili se na to da im drugi vrsi, pitam se zasto?!
Kombajn trazi slugu 0-24h.....
I to dvojicu, jer za vecinu popravaka ti treba jos jedna ruka...dvojica na kombajnu starosti 20+ godina imaju da se otele momacki mjesec dana prije zetve i tijekom zetve ako zele da je kombajn spreman za zetvu, cakum-pakum, al opet zbog 'zamora materijala' i godina kombajna uvijek ce biti nepredvidenih kvarova u samoj zetvi sto je jos samo dodatni trosak po dzepu i po zivcima....
Da nisam upravu lako bi se oni dogovorili i kupili kombajn i ostalo.
Tvrdim da se ukaže prilika da bi neradnici opet ubijali ,,gazde" i vredne ljude i otimali i opet ne bi imali kao i pre 50 godina.
Ja znam najbolje koliko Mixer radi, Minđušar, Cici, Compa i ostali.