Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Nisam napisao da ima neka tvoja rec koja je laz nego da sa cenom vrsaja nema nikakve veze ko koliko radi,to dali ti prevrces soju da se ne upali dok su svi iz sela zavidni na tvoje supe i cena novog kombajna

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Evo kod nas, konstantno dizu cijene arende ljudi koji nemaju kombajn i ne rade usluge...
U mom kraju sasvim normalna pojava da radis 100-150ha i nemas vlastiti kombajn (ili sijacicu)...toliko o isplativosti i kolika je 'enormna zarada' na njemu kod nas.. Eh al kad takvima led otuče pola roda kao ove godine, onda su im 'kombajneri' opet krivi i malte ne traze da im se smilujes i vrsis po 3x manjoj cijeni...

I dokle god ljudi kad im ponudis 25% jeftiniju cijenu zetve ako placaju odmah nakon zetve, 'na blatobranu' ODBIJAJU takve ponude po meni zetva nije skupa!!!
Da se razumije i sam placam jedan dio usluga, konkretno zetvu kukuruza posto nemam kukurzni heder, i nije mi skupa, posebno posto covjek ima dobar heder i fino istarupira kukuruzovinu...
Tko god je nama rekao tocnu povrsinu uvijek smo mu jos zaracunali 10% manju cijenu a takvih mogu na prste jedne ruke nabrojati.....

A to kukanje ja vise vidim kao omaložavanje tuđeg rada i znoja, posebno ako seru kako radis tj popravljas kombajn npr nedjeljom pa komentiraju kako su 'prokleti za parama', trce za novcima, nemaju ni petka ni svetka dok oni miluju pivkana u birtiji -_-

Al sve je vise nas koji odbijamo raditi usluge u mojoj okolici, posebno zetve jer poceli vecina cuvati kombajn samo za vlastite potrebe a i najprljavije njive imaju upravo ti koji nemaju vlastiti kombajn,i onda jos kukaju kako prljavo vrsis -_-

Ponuda i potraznja diktiraju cene, koliko masina u ponudi tolika i cena, 80 posto zemlje je pokriveno vlastitim kombajnima i drugim masinama svega 20 posto je slobodno za usluge i to se smanjuje, ja sam za opciju dogovora ako moze pa nek njih par kupe najbolje masine na svetu i odrade nam usluge po korektnim cenama dobro nama i njima.Bolje nov kombajn da mi vrsi nego starudija, njegovo je da je masina spremna ispravna, da ne laze puno oko rasporeda ko kad i gde, moje je da spremim pare da mu platim na ovratini i da malo tolerisem obecavanje sad cu ujutro si prvi itd

На крају се дође до тога како је ко подесио и колико је јурио кроз њиву јер, што се каже бој не бије свијетло оружје већ бој бије срце у јунака.
Примера је много. На пример неко са 539 боље узоре (мада је то већ реткост код нас) од неког ко има трактор од 200+кс (а говорило се "он има јак трактор па кад узоре"). Такође сам видео да је сејано са 6 редова а састави на почетку 20 цм.
Намерно сам навео са 6 редова јер тај није почетник (можда је радник који вози али је поприлично неозбиљно).

Vršalice su se tek neznatno promenile za poslednjih 100-150 godina, osim Aksijalnih a i one su stare pedesetak godina.
Hteo sa da kažem da kombajn star 40 godina može jednako kvalitetno da izvrše pšenicu, soju i kukuruz ako je sve ispravno (dob šine, dob korpa i td). Razlika je u reznim stolovima, kopiranju,mehanizmu usitnjavanja u i na kukuruznom adapteru, šteovanju iz kabine, senzorima prosipanja da nemora da se duva, sečke slame kvalitetnije razbacivanje isečkanog.
Mixser je spomenuo pljuvanje Klas kombajna da prosipaju. Jesu prosipali (imali lošije izvršavanje) stariji modeli Klasova jer su imali dobove malog prečnika u odnosu na ostale kombajne, a samim tim i kraće dobkorpe. Na novijim modelima se to ispravlja, posebno na Leksionima koji su dostigli prečnik doba od 75cm (po mojim infirmacijama), starji modeli su imali prečnik 45cm, a ostale marke su imale oduvek prečnik 60cm, a neki modeli i više od 60cm

Ima i sad sa prečnikom 450 mm. Kod mene je isto takava vršalica ali malo unapredjena. Prvo ima predbubanj koji isto ima korpu ispod sebe. A korpa ispod glavnog bubnja je malo produžena tako da duže prati obim bubnja i samim tim ima veću površinu izvršavanja od klasične vršalice. Ima nešto duža sita i slamotrese pa mu je nešto veća površina odvajanja i separacije i zbog toga ima minimalne rasture...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Da dodam da je jako bitno koliko ima kaskada poprečnih na korpi pošto one izbijaju zrno a dužina korpe je opet sprem broja kaskada.

Bogami ja kada sam se prošle godine u suncokretu na leniji susreo sa velikim KLASOM morao sam da stanem i da proverim dali to moj Zmaj prosipa koliko se crnela lenija, ali ipak nije bilo do mene na svu sreću.

JBG-a , kad se naplaćuje po jedinici površine, a ne po ovršenom prinosu... 🤣
Što više njiva danas "preleti" , više novaca u džepu...😃
Tako da, nije mi problem platiti koliko traži, već što se posle pitam ( i nerviram ) koliko li je prosuo onako, a moglo je završiti u prikolici...
A prosipaju, svi odreda, k'o da su na takmičenju...:p

Nazad
Vrh