Najbolje da dodes kod mene pa ti ja pokazem sve racune od zadnjih 7g pa zbrajaj, podvuci crtu pa ce se svi debelo zamisliti....(mislim da i za zadnjih 8 imam) sto se tice ulaganja u kombajn, od goriva, remenja,lanaca, usluga placanja tokara za kojekakve kvarove, zamjenske dijelove, lezaje itd tj svaka kuna koja je ulozena u njega...
A vrijeme koje ostavis za njega najbolje da ne kazem...kod kombajna starosti 20+ godina, a takvi su kod nas 90%, nije to vise samo svakodnevno ispuhivanje filtera/kombajna u žetvi, tocenje goriva i podmazivanje, to je sitnica naspram ostalih kvarova/popravaka....iako neki te 'manje' kvarove ignoriraju, tj tjeraju dok ide....
Zadnjih 5g mene u prosjeku na moju površinu izađe vlastiti kombajn skuplje 12-38% nego kad bih platio nekom da mi vrsi s njegovim prijevozom!
Jedini razlog zašto imam kombajn je taj sto idem kad ja hocu i kad me volja, i ne moram misliti hoce mi stici kombajner skinuti prije kise/leda koji je cest zadnjih godina bas u vrijeme zetve kod nas!
Evo ja sam vec ove godine pretplatio uslugu vršenja za komplet mojih 25ha samo na remenju, situ, filterima (zbog vode u gorivu) a tek sam skinuo trecinu sto imam za vrsiti, ostaje jos soja proljetna/postrna i kukuruz za skidanje...a tko zna kakvih jos kvarova moze biti u jesenskoj zetvi...
Usluge ne radimo vec 8-9g (nekad smo znali u sezoni po 150ha s DD-M770), tj nade se sad nekad godisnje do 7-8ha kad bas nitko ne moze da odradimo al uvijek smo imali 3 cijene vršenja:
- za plaćanje na blatobranu (najjeftinija varijanta)
- s računom
- i ak ima korova, posebno u soji gdje ambrozija napravi čuda u kombajnu...(u prosjeku 20-50% skuplje) iako zadnjih 10g odbijamo takve njive u startu....
I u tih 20g kako imamo kombajn, evo ne znam jel ih se 5% odlucilo za najjeftiniju varijantu (-25%) tj za 'plaćanje na blatobranu' i nije prosla nijedna godina da nije vecina kukala kako je skupa usluga kombajniranja...a o laganju ukupne povrsine njive da ne pricam...
A bilo je dosta koji su kupili kombajn jer im je usluga vršenja bila preskupa pa su opet taj isti kombajn prodali nakon 2-3g i vratili se na to da im drugi vrsi, pitam se zasto?!
Kombajn trazi slugu 0-24h.....
I to dvojicu, jer za vecinu popravaka ti treba jos jedna ruka...dvojica na kombajnu starosti 20+ godina imaju da se otele momacki mjesec dana prije zetve i tijekom zetve ako zele da je kombajn spreman za zetvu, cakum-pakum, al opet zbog 'zamora materijala' i godina kombajna uvijek ce biti nepredvidenih kvarova u samoj zetvi sto je jos samo dodatni trosak po dzepu i po zivcima....