Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Ej kako je lepo kolima otići na njivu i odneti ljudima klopu i piće,popiti koje ladno,pa posle toga na silos da preuzmeš otpremnice...
Ej koliko puta sam ono zlo od zmaja proklinjao, sve do momenta dok ne stavim na papir koliko bi me izašlo novaca da plaćam usluge...e onda ga poljubim u rep i kažem hvala...
😀😀😀

"Da li znaš neki posao a da nije težak ? Pa opet ljudi idu svaki dan na posao, 300 dana minimum, pa i u rudnik, zar ne ? Radi se zbog zarade, ko radi više trebao bi da ima više. Ili ti drugačije misliš ?"
Ствар је у томе што се кука. "Тешко је, други би одустао." Свако је сам то изабрао да настави да ради. Ако већ не ради под присилом зашто кука? Ради се због зараде, то је јасно, и наравно да треба да има више онај ко ради више.

"Ради се због зараде, то је јасно......
El plaćaju porez ?

"Prihodi od pružanja poljoprivrednih usluga se oporezu prema Zakonu o porezu na dohodak građana, bez obzira da li se usluga pruža na posedu, zemlji pružaoca usluga ili na posedu, zemlji isplatioca usluga.

Prihodi od pružanja poljoprivrednih usluga oporezuju se po stopi od 20%, priznaju se normirani troškovi od 20%. Takođe obračunavaju se i plaćaju doprinosi za PIO i doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje ....................."

A sto ti jednako potenciras neku mrznju i zavist ako neko kaze da je nesto skupo, gde ti tu vidis zavist ajde ako neko ima kombajn neka naplacuje 300e po hektaru i na kraju njive da nam skine gace i da nas naguzi da nebi bili zavidni. Po toj logici onda kad kukamo kako je skupo gorivo, seme, djubre, hemija onda smo zavidni i mrzimo one koji to prodaju

Zasto mislis da je neko zavidan ovde uopste? Ja ovo shvatam kao neko normalno razmenjivanje misljenja i iskustva, ali naravno da ce posle komentara 'kupi sam pa radi' i tako slicnih da se promeni tok dijaloga....
Elem, naravno da je svaki posao tezak na svoj nacin, verujem da je i to kombajniranje, od malena volim da idem sa njima kad se vrsi pa znam procedure, tesko....ali sto je neko napisao ne moze biti teze od rudarenja ili nesto slicno, ali naravno da je teze od kancelarijskog posla itd....u svakom slucaju se slazem sto je neko napisao, nisu problem cene vrsenja i usluga, vec cene proizvoda, ne secam se da je neko spominjao cenu vrsenja prosle godine na one cene

Kod nas u selu je najčešća cena bila 10.000 po jutru sa prevozom, a to je 17.500 din po hektaru. Tako da spram uslova kod vas i nije to tako skupa vršidba. Ostale cene su dosta jake.

Inače, moje mišljenje, da danas svako ko ima 10-15 jutara svoje zemlje može da kupi nov kombajn. Digneš kredit, daš u zalogu kombajn i zemlju i voziš novo. Jedino je pitanje da li će imati toliko posla da ga otplaćuje...

Ja sam sa malim droningborgom radio do 100 jutara ukupno godišnje, samo pšenicu i soju. Avera sam kupio novog kad sam radio ukupno 70 jutara zemlje sa arendom. Svi su mi se smejali i pitali kako ću ja to odplatiti. Prve 3 godine sam sa njim radio oko 100-150 jutara ukupno godišnje, pšenica, soja, kukuruz. Posle toga je kvalitet posla i zadovoljstvo mušterija dovelo do toga da sa njim radim od 600-700 jutara godišnje. 2021 sam uzeo tucana 430 u zamenu za avera. Išao sam na to da mi radi ko avero i biću zadovoljan jer je ona količina za avera bila malo veći zalogaj. Te 2021 je tucano uradio 800 jutara za godinu dana. Prošle, 2022, je uradio 1000 jutara za godinu dana. I evo, sad ove 2023 je u pšenici i ječmu skinuo oko 450 jutara. Tako da, hoću da kažem, da i nije toliki problem kupi kombajn, treba ga uposliti....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ja juče zvao jednog poznanika i pitao za cene. Kaže mi da je tanjiranje strnjišta sa velikom teškom tanjiračom u jednom prohodu 100 eura, a oranje je 150 eura po hektaru. Ali kad bi mi taj uzorao morao bi posle i jednom da pređe sa istom tom tanjračom jer su brazde ogromne i ja sa mojim 539 i malom tanjiračom mogu samo da gledam. Inače žetva pšenice je 16000 po ha a toliko će biti i za kukuruz. A prevoz do najbližih silosa (Debrc ili Ub) mi je 10 000 dinara. Sejanje kukuruza je 7000 po ha. Ovo su cene koje ja znam. Za neke druge operacije nije mi poznato.
Treba prvo biti covek. Ove cene su cista ucena pa ko hoce, hoce, a verovatno i mora jer nema drugu opciju. Voleo bi da mi neko obrazlozi 10 000 vrsidbu i to bez prevoza ili 4000 po kj setvu. Jos ce biti onaj u pravu kad kaze da su seljaci bezobrazni.

Najbolje da dodes kod mene pa ti ja pokazem sve racune od zadnjih 7g pa zbrajaj, podvuci crtu pa ce se svi debelo zamisliti....(mislim da i za zadnjih 8 imam) sto se tice ulaganja u kombajn, od goriva, remenja,lanaca, usluga placanja tokara za kojekakve kvarove, zamjenske dijelove, lezaje itd tj svaka kuna koja je ulozena u njega...
A vrijeme koje ostavis za njega najbolje da ne kazem...kod kombajna starosti 20+ godina, a takvi su kod nas 90%, nije to vise samo svakodnevno ispuhivanje filtera/kombajna u žetvi, tocenje goriva i podmazivanje, to je sitnica naspram ostalih kvarova/popravaka....iako neki te 'manje' kvarove ignoriraju, tj tjeraju dok ide....
Zadnjih 5g mene u prosjeku na moju površinu izađe vlastiti kombajn skuplje 12-38% nego kad bih platio nekom da mi vrsi s njegovim prijevozom!
Jedini razlog zašto imam kombajn je taj sto idem kad ja hocu i kad me volja, i ne moram misliti hoce mi stici kombajner skinuti prije kise/leda koji je cest zadnjih godina bas u vrijeme zetve kod nas!
Evo ja sam vec ove godine pretplatio uslugu vršenja za komplet mojih 25ha samo na remenju, situ, filterima (zbog vode u gorivu) a tek sam skinuo trecinu sto imam za vrsiti, ostaje jos soja proljetna/postrna i kukuruz za skidanje...a tko zna kakvih jos kvarova moze biti u jesenskoj zetvi...

Usluge ne radimo vec 8-9g (nekad smo znali u sezoni po 150ha s DD-M770), tj nade se sad nekad godisnje do 7-8ha kad bas nitko ne moze da odradimo al uvijek smo imali 3 cijene vršenja:
- za plaćanje na blatobranu (najjeftinija varijanta)
- s računom
- i ak ima korova, posebno u soji gdje ambrozija napravi čuda u kombajnu...(u prosjeku 20-50% skuplje) iako zadnjih 10g odbijamo takve njive u startu....
I u tih 20g kako imamo kombajn, evo ne znam jel ih se 5% odlucilo za najjeftiniju varijantu (-25%) tj za 'plaćanje na blatobranu' i nije prosla nijedna godina da nije vecina kukala kako je skupa usluga kombajniranja...a o laganju ukupne povrsine njive da ne pricam...
A bilo je dosta koji su kupili kombajn jer im je usluga vršenja bila preskupa pa su opet taj isti kombajn prodali nakon 2-3g i vratili se na to da im drugi vrsi, pitam se zasto?! :unsure:
Kombajn trazi slugu 0-24h.....
I to dvojicu, jer za vecinu popravaka ti treba jos jedna ruka...dvojica na kombajnu starosti 20+ godina imaju da se otele momacki mjesec dana prije zetve i tijekom zetve ako zele da je kombajn spreman za zetvu, cakum-pakum, al opet zbog 'zamora materijala' i godina kombajna uvijek ce biti nepredvidenih kvarova u samoj zetvi sto je jos samo dodatni trosak po dzepu i po zivcima....

Ima vec dosta radnih sati, 89' godiste mislim da je (ili mozda cak 85')....i sad dolazi u godine kad krece 'jesti novce', na jesen ce trebati i motor raditi jer pocinje polako trositi ulje (iako nije to puno zasad, mogao bi tako jos sigurno 2-3g (100tinjak ha) sto se samo motora tice)...a u planu je mozda ove godine neki mladi kombajn....
Nedavno su bili neki gledati, pa su se sokirali....izgledom i po radu i zvuku su mislili da je 15ak godina mlađi i da nismo pokazali plocicu gdje mu pise godiste vjv bi bio prodan haha....
Po cistoci,lomu, rasipu itd staje uz bok i dalje ovim modernim kombajnima...
Mi volimo da su strojevi 'cakum-pakum', utegnuti i odrzavani pa su troskovi odrzavanja normalno i veci....nema kod nas onoga 'teraj dok ide...'

Nazad
Vrh